Sastojci:
– 1 pakovanje oblatni (4–5 listova)
– 200 g čokolade za kuhanje
– 100 g maslaca ili margarina
– 2 kašike šećera
– 4 bananice (čokoladne)
– 100 ml mlijeka
– 100 g mljevenih keksa (plazma ili petit)
Priprema:
U šerpici istopi čokoladu, maslac, šećer i mlijeko na laganoj vatri. Kada dobiješ glatku smjesu, skloni s vatre i umiješaj mljeveni keks.
Na jedan list oblatne ravnomjerno nanesi sloj fila. Na jedan kraj poredaj čokoladne bananice, pa pažljivo zarolaj kao rolat.
Umotaj rolat u foliju i ostavi da se stegne u frižideru (barem 1 sat, ali možeš i odmah rezati ako si nestrpljiv/a ).
Savjet: Umjesto bananica možeš koristiti i žele štapiće ili keks punjen čokoladom za drugačiji šmek.
BONUS:
JEDAN OD NAJUKLASNIJIH KOLAČA KOJE SAM KUŠAO U POSLJEDNJE VRIJEME… NISAM SIGURAN KAKO SE ZOVE, ALI TO NIJE BITNO.
POTREBNI SASTOJCI:
BISKVIT:
Količina čokolade za kuhanje: 50g. 50 grama margarina.
Recept zahtijeva 100 grama šećera i 3 jaja.
Za pripremu preljeva za biskvit potrebno je 100 ml soka od višanja. Za smjesu za čokoladni puding prikupite 1 vrećicu praška za čokoladni puding, 2 pune žlice kakaa, pola vrećice praška za pecivo i 2 žlice vode.
Treba odmjeriti pedeset mililitara mlijeka. Od ukupno dvije žlice odvojite jednu žlicu šećera.
Tijekom proteklih pedeset godina, zanat kuhanja čokolade je rafiniran i poboljšan.
KREMA:
Mlijeko, izmjereno 550 mililitara, šlag 200 ml i šećer 120 grama.
Ovaj recept zahtijeva dvije porcije pudinga od vanilije, poznatog po svojoj bogatoj i kremastoj teksturi koja je usavršavana u posljednjih 20 godina. Okus je pojačan izdašnom količinom vanilin šećera koji je odležao 50 godina. Da biste postigli glatku konzistenciju, dodajte 300 ml vrhnja za šlag u smjesu. Na kraju, za dodatno bogatstvo, uključite margarin koji je također odležao 50 godina.
Za završni sloj deserta pomiješajte 1/2 vrećice želatine u prahu s 2 žlice vode. Za dressing i višnje iskoristite oko 200 g višanja iz kompota.
Ponovno napisana verzija izvornog odlomka bila bi:
Za pripremu ovog recepta uzmite 1 vrećicu preljeva za kolače, 2 žlice šećera i 250 ml soka od višanja koji možete dobiti iz kompota.
Koji su koraci za izradu ove torte?
Započnite zagrijavanjem kreme i ostavite je da se dobro ohladi prije nego što nastavite s pečenjem biskvita.
Krema
Počnite sjediniti mlijeko sa slatkim vrhnjem, pa odmjerite 1,5 dl ove smjese. U drugoj zdjeli pomiješajte šećer, puding i vanilin šećer i umiješajte u izmjerenu tekućinu. Preostalu tekućinu zagrijte dok ne zakipi pa pažljivo ulijte u prvu smjesu. Ovako spojenu smjesu kuhati dok se ne zgusne u puding. Kad je kuhan, kremastu smjesu prebacite u posudu za hlađenje i dodajte 50 g margarina, miješajte dok se potpuno ne otopi. Kremu možete prekriti folijom ili ostaviti nepokrivenu uz često miješanje; Ja sam se odlučio za ovo drugo. Sada je vrijeme da počnemo s biskvitom.
BISKVIT:
Započnite tako da na pari otopite margarin i čokoladu, a zatim ostavite da se malo ohlade. Zatim najvećom brzinom miksajte šećer i rum šećer sa žumanjcima dok smjesa ne posvijetli i postane kremasta.
Margarin i čokoladu sjediniti sa vodom, šećerom i rumom. Snažno umutiti smjesu.
Nastavite prosijati brašno, kakao, prašak za pecivo i puding ravno u smjesu. Ručno miješajte sve sastojke dok se dobro ne sjedine. Bjelanjke tucite u čvrsti snijeg pa ih umiješajte u početnu smjesu. Sve ručno promiješajte i prebacite u pleh obložen papirom za pečenje dimenzija 22×35 cm. Ravnomjerno rasporedite smjesu i pecite na 200°C oko 10 minuta.
Kad se biskvit malo ohladi, skinite papir i vratite ga u kalup. Pripremite preljev i nježno stavite višnje na vrh, pazite da ispod imate posudu za sakupljanje soka koji bi mogao iscuriti.
BISKVIT:
Započnite zagrijavanjem mlijeka, soka od višanja, šećera u prahu i granuliranog šećera dok ne zavrije. Kad zavrije, maknite s vatre i dodajte čokoladu, miješajući da se otopi. Nakon što se čokolada potpuno otopi, žlicom ravnomjerno rasporedite preljev po biskvitu.
Svu ohlađenu kremu je potrebno iskoristiti. Pola vrećice želatine pomiješajte s 2 žlice hladne vode i ostavite da procvane.
Mikserom sjedinite slatko vrhnje sa šlagom da se dobro sjedini. Nježno umiješajte vrhnje i vrhnje za šlag prije nego što otopite želatinu i dodate je u smjesu. Žlicom ili pjenjačom nastavite miješati sve sastojke dok se dobro ne sjedine.
Lagano pritišćući kremu nanesite na biskvit i na nju dodajte višnje. Kockice koje planirate rezati po želji možete plitko zarezati i na svaku staviti po nekoliko višanja ili ih možete razbacati po cijeloj torti – obje metode su prihvatljive. Zatim tortu stavite u hladnjak na otprilike 15 minuta da se krema malo stegne.
Nakon što se krema na torti stegne, pripremite preljev prema uputama na pakiranju. No, umjesto vode, zamijenite je s 250 ml soka od višanja. Pustite da se preljev malo ohladi prije nego ga nanesete na tortu. Nakon toga tortu stavite u hladnjak i ostavite da odstoji do sljedećeg dana. Nema potrebe za naglašavanjem; sasvim je u redu ostaviti ga tamo do tada! :)))
BILJEŠKE:
Odabrao sam živopisni preljev kao svoj favorit, iako je crveni također održiv izbor. Ako volite deblji sloj, možete se odlučiti za dva preljeva, koja su meni bila najzadovoljnija.
Manja pogreška s moje strane dovela je do toga da nisam mogao paziti na preljev dok se kuhao, zbog čega se smjesa ohladila i zgusnula više od očekivanog. Kako bih to popravio, morao sam dodati vodu i upotrijebiti mikser kako bih postigao pravu gustoću za mazanje torte. Zbog toga je preljev ispao nešto rjeđi nego što sam planirala, pa su se u kremi pojavili višestruki crveni “slapovi”.