Oduševite svoje najmilije – Pileći paprikaš sa graškom i noklicama kao iz bakine kuhinje!

Brzo i jednostavno jelo s pilećim mesom, graškom i knedlicama

Ovaj recept donosi ukusan, izdašan obrok koji će zadovoljiti sve ljubitelje tradicionalnih jela. S nekoliko osnovnih sastojaka, dobit ćete savršen ručak, idealan za obiteljski obrok ili kada želite uživati u domaćoj kuhinji. Isprobajte i uživajte u svakom zalogaju!

Sastojci (za 4 osobe):

  • 4-5 parčadi pilećeg mesa (batak, karabatak, krilce, belo meso, ili što volite)
  • 1 pakovanje (500 g) zamrznutog graška
  • 1 glavica crnog luka
  • 2 kašičice aleve paprike
  • 2 kašičice mirođije (suve ili sveže, po želji)
  • 1 kašičica soli
  • 2 kašičice ulja (ili varjača masti, po izboru)

Za noklice:

  • 2 jaja
  • 2 kašičice griza
  • 3 kašičice brašna
  • 1 kašika ulja
  • 1/2 kašičice soli

Priprema:

  1. Priprema osnovnog jela:

    • Crni luk sitno iseckajte i propržite na ulju (ili masti) u većoj šerpi, dodajte šolju vode i dinstajte 5 minuta, dok luk ne postane staklast.
    • Dodajte grašak, mirođiju, so i šoljicu vode. Pokrijte i povremeno promešajte. Po potrebi dodajte još malo vode tokom kuvanja.
    • Kada grašak omekša (oko 10-15 minuta), otklopite posudu, dodajte alevu papriku, promešajte, pa nalijte vodom do polovine šerpe.
    • Dodajte pileće meso i kuvajte još nekoliko minuta dok meso ne postane potpuno toplo i dobro se upije sa svim začinima.
  2. Priprema knedli:

    • Umutite jaja, dodajte griz, brašno, ulje i so. Dobro promešajte da se svi sastojci sjedine i ostavite smesu da odstoji 10-ak minuta.
    • Kada paprikaš proključa, pomoću supene kašike formirajte male knedle i pažljivo ih zakuvajte u supu (oko pola kašičice smese po knedli).
    • Kuvajte još 10-15 minuta dok knedle ne narastu i postanu mekane.
  3. Posluživanje:

    • Poslužite uz omiljenu svežu ili kiselu salatu. Ne morate servirati hleb ako vam je dovoljno knedli koje su same po sebi izdašne.

Zaključak:

Ovo je jednostavno, a izdašno jelo koje savršeno kombinuje tradicionalne sastojke s bogatstvom okusa. Pileće meso, grašak i mekane knedle čine obrok koji će obradovati svakog člana obitelji. Uživajte u svakom zalogaju!