Brzo i jednostavno jelo s pilećim mesom, graškom i knedlicama
Ovaj recept donosi ukusan, izdašan obrok koji će zadovoljiti sve ljubitelje tradicionalnih jela. S nekoliko osnovnih sastojaka, dobit ćete savršen ručak, idealan za obiteljski obrok ili kada želite uživati u domaćoj kuhinji. Isprobajte i uživajte u svakom zalogaju!
Sastojci (za 4 osobe):
- 4-5 parčadi pilećeg mesa (batak, karabatak, krilce, belo meso, ili što volite)
- 1 pakovanje (500 g) zamrznutog graška
- 1 glavica crnog luka
- 2 kašičice aleve paprike
- 2 kašičice mirođije (suve ili sveže, po želji)
- 1 kašičica soli
- 2 kašičice ulja (ili varjača masti, po izboru)
Za noklice:
- 2 jaja
- 2 kašičice griza
- 3 kašičice brašna
- 1 kašika ulja
- 1/2 kašičice soli
Priprema:
-
Priprema osnovnog jela:
- Crni luk sitno iseckajte i propržite na ulju (ili masti) u većoj šerpi, dodajte šolju vode i dinstajte 5 minuta, dok luk ne postane staklast.
- Dodajte grašak, mirođiju, so i šoljicu vode. Pokrijte i povremeno promešajte. Po potrebi dodajte još malo vode tokom kuvanja.
- Kada grašak omekša (oko 10-15 minuta), otklopite posudu, dodajte alevu papriku, promešajte, pa nalijte vodom do polovine šerpe.
- Dodajte pileće meso i kuvajte još nekoliko minuta dok meso ne postane potpuno toplo i dobro se upije sa svim začinima.
-
Priprema knedli:
- Umutite jaja, dodajte griz, brašno, ulje i so. Dobro promešajte da se svi sastojci sjedine i ostavite smesu da odstoji 10-ak minuta.
- Kada paprikaš proključa, pomoću supene kašike formirajte male knedle i pažljivo ih zakuvajte u supu (oko pola kašičice smese po knedli).
- Kuvajte još 10-15 minuta dok knedle ne narastu i postanu mekane.
-
Posluživanje:
- Poslužite uz omiljenu svežu ili kiselu salatu. Ne morate servirati hleb ako vam je dovoljno knedli koje su same po sebi izdašne.
Zaključak:
Ovo je jednostavno, a izdašno jelo koje savršeno kombinuje tradicionalne sastojke s bogatstvom okusa. Pileće meso, grašak i mekane knedle čine obrok koji će obradovati svakog člana obitelji. Uživajte u svakom zalogaju!