Malo je biljaka koje ljudi redovno ignorišu, a koje u sebi kriju toliku moć kao što je to slučaj sa verdolagom. Možda je znate pod nazivom tušt ili portulak – mnogi je smatraju običnim korovom, dok drugi znaju da se radi o jednoj od najmoćnijih i najukusnijih superhrana koje možete uzgajati u vlastitom vrtu.
Ova zeljasta biljka raste bez mnogo pažnje, ne traži posebne uslove ni skupu njegu, a zauzvrat nudi nevjerovatne nutritivne vrijednosti. Zanimljivo je da su stari narodi koristili verdolagu za gotovo sve – od probavnih tegoba do zarastanja rana i jačanja imuniteta.
Jedan od razloga zašto je verdolaga toliko cijenjena jeste njen bogat sastav omega-3 masnih kiselina, koje se inače nalaze u ribi. Međutim, za razliku od ribe, verdolaga ne sadrži teške metale ni toksine, a pogodna je i za vegane.
Osim toga, verdolaga obiluje antioksidansima, vitaminima A, C i E, te beta-karotenom, što je čini saveznikom u borbi protiv starenja, upalnih procesa i hroničnih bolesti. Njeno djelovanje je potvrđeno i u naučnim studijama – i to ne samo kao pomoćno sredstvo, već i kao pravi prirodni lijek.
Ono što mnoge iznenadi jeste njen ukus. Blago kiselkast, svjež, sa notama citrusa i oraha, verdolaga ima neobičnu teksturu koja podsjeća na mješavinu mladog spanaća i krastavca. Mnogi tvrde da joj je ukus prijatniji od mesa – posebno kad se pripremi svježa ili blago obarena.
Verdolaga može biti glavni sastojak u salatama, supama, čorbama, pa čak i kao dodatak u sendvičima. U Meksiku se koristi kao punjenje za tacose, dok je u Aziji stavljaju u pržena jela. Bez obzira na način pripreme, važno je znati da je termički gotovo neuništiva – zadržava svoje hranljive vrijednosti i nakon kuvanja.
Evo 7 razloga zašto biste trebali uzgajati verdolagu u svojoj bašti:
– Bogata omega-3 masnim kiselinama – prirodna zaštita za srce i mozak
– Snižava holesterol i reguliše šećer u krvi
– Jača imunitet i pomaže u borbi protiv upala
– Pomaže varenje i obnavlja crijevnu floru
– Lako se uzgaja i otporna je na sušu
– Savršena je za salate, sokove i kuvanje
– Prirodni saveznik protiv starenja i umora
Još jedna izuzetna prednost verdolage jeste njena otpornost. Ne traži hemiju, gnojiva ni posebnu pažnju. Raste u skoro svakom tlu, a često je možete pronaći čak i uz trotoare. Upravo zato mnogi misle da je bezvrijedna – dok zapravo gube dragocjeni izvor zdravlja.
U domaćoj bašti, verdolagu možete uzgajati iz sjemena ili reznica. Voli sunce, ali dobro podnosi i polusjenu. Zalijevanje joj nije često potrebno jer ima sposobnost zadržavanja vlage u listovima, što je čini idealnom za sušne regione.
Starije generacije su je često koristile kao lijek za proljev, crijevne parazite i čireve. Danas se sve češće koristi u borbi protiv gojaznosti jer daje osjećaj sitosti bez unosa mnogo kalorija. Jedna šolja svježe verdolage ima tek 16 kalorija, a više nutrijenata nego većina povrća koje svakodnevno konzumiramo.
Postoje i dokazi da verdolaga pozitivno djeluje na nervni sistem, poboljšava pamćenje i koncentraciju, kao i da snižava rizik od depresije. Sve to zahvaljujući njenim fitonutrijentima, posebno dopaminu i noradrenalinu koje prirodno sadrži.
Kod problema s kožom, verdolaga se može koristiti i spolja – kao obloga za iritacije, ekceme, pa čak i opekotine. Njena sposobnost da ubrza regeneraciju ćelija čini je prirodnim antiseptikom.
U nekim kulturama se vjeruje da ova biljka donosi blagostanje i zdravlje kući u kojoj se uzgaja. Iako je to možda samo legenda, činjenica je da svaka kuća koja ima verdolagu ima i riznicu prirodnog zdravlja nadohvat ruke.
U svijetu prepunom prerađene hrane i farmaceutskih preparata, možda je vrijeme da se vratimo onome što priroda nudi. Verdolaga nije moderna pomodarska biljka – ona je starinska, izdržljiva i čudesno korisna.
Zato, umjesto da je gazite misleći da je beskoristan korov, dajte joj mjesto u svojoj bašti. Biće vam zahvalna, a vaše tijelo još više. Jednom kada je probate i osjetite njenu snagu – teško da ćete se ikada vratiti na staro.