U prirodi postoje biljke koje se koriste već tisućama godina za liječenje različitih tegoba. Jedna od takvih biljaka, koja ima nevjerojatne ljekovite moći, jeste maslačak. Ova biljka nije samo korov u vašem dvorištu, već pravi prirodni lijek za mnoge unutarnje organe.
Maslačak je bogat vitaminima i mineralima, a ima izuzetna ljekovita svojstva koja pomažu u održavanju zdravlja jetre, bubrega i želuca. Ipak, da biste u potpunosti iskoristili njegove prednosti, morate ga pripremiti na pravi način.
Zašto je maslačak toliko ljekovit?
Maslačak je biljka koja ima snažna diuretička svojstva, što znači da pomaže u eliminaciji viška tekućine iz organizma. Osim toga, ima sposobnost čišćenja jetre, detoksikacije organizma i poboljšanja funkcije bubrega.
Takođe, maslačak sadrži inulin koji pomaže u balansiranju probave, čisti crijeva i ublažava bolove u želucu.
Maslačak je bogat i antioksidansima koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala, smanjujući rizik od upala i poboljšavajući opće zdravlje.
Koji dio maslačka se koristi?
Iako su korijen, listovi i cvjetovi maslačka jestivi, za liječenje jetre, bubrega i želuca najviše se koristi korijen maslačka. On je najbogatiji hranjivim tvarima, uključujući vlakna, vitamine A, C i K, kao i minerale poput kalija i željeza.
Kako pripremiti maslačak za liječenje?
Da biste iskoristili sve blagodati ove biljke, važno je pripremiti je na pravi način. Najefikasniji način za to je priprema čaja od korijena maslačka. Evo kako možete pripremiti maslačak za liječenje:
Potrebni sastojci:
-
1 kašika sušenog korijena maslačka (ako nemate sušeni, možete koristiti svježi korijen)
-
2 šolje vode
Postupak:
-
Ako koristite svježi korijen, prvo ga temeljito operite i sitno isjeckajte. Ako koristite sušeni, samo ga stavite u šolju.
-
Zagrijte vodu do tačke ključanja, a zatim prelijte korijen maslačka.
-
Pokrijte šolju i ostavite da odstoji 10 do 15 minuta.
-
Procijedite čaj i pijte ga 1-2 puta dnevno.
Napomena: Ovaj čaj možete piti ujutro na prazan stomak, kako biste maksimalno iskoristili njegove prednosti za probavu i detoksikaciju.
Koje su druge upotrebe maslačka?
Osim čaja, maslačak se može koristiti i u obliku tinkture, kapsula ili svježeg soka. Svježi listovi maslačka mogu se dodavati u salate, a korijen se može koristiti za pripremu ukusa u supama ili jelima. Takođe, maslačak se koristi i u kozmetici za tretiranje kože, jer ima protuupalna i antibakterijska svojstva.
Koje su prednosti konzumiranja maslačka?
Detoksikacija jetre – Maslačak pomaže u čišćenju jetre i stimulira proizvodnju žuči, što je ključno za razgradnju masti i detoksikaciju organizma.
Podrška za bubrege – Diuretičko djelovanje maslačka omogućava tijelu da ukloni višak tekućine i toksine, čime pomaže u održavanju zdravlja bubrega.
Poboljšava probavu – Inulin, koji se nalazi u maslačku, pomaže u normalizaciji probave i sprječava zatvor. Takođe, ima blagotvoran učinak na želudac.
Snižava krvni pritisak – Maslačak je prirodni izvor kalija, koji je poznat po tome što pomaže u snižavanju krvnog pritiska.
Bogata antioksidansima – Maslačak sadrži brojne antioksidanse koji pomažu u smanjenju upala i zaštiti tijela od oksidativnog stresa.
Zaključak
Maslačak je biljka koja zaslužuje mnogo više pažnje nego što je obično dobija. Njegova svojstva čine ga prirodnim lijekom za mnoge unutarnje organe, a pravilnom pripremom možete iskoristiti sve njegove blagodati. Ako želite poboljšati zdravlje jetre, bubrega i želuca, čaj od korijena maslačka mogao bi biti upravo ono što vam treba.