Među najomiljenijim i najposećenijim kolačima u različitim delovima sveta, posebno u zimskim mesecima, svakako se izdvaja specijalitet poznat kao ruske kape (ili šubare). Ovaj kolač je pravi raj za ljubitelje čokolade, a bogatstvo ukusa čini ga savršenim za svaku priliku, bilo da je reč o porodičnim okupljanjima, proslavama ili jednostavno kao sladak zalogaj uz kafu. Kolač se sastoji od sočne kore, bogatog čokoladnog fila i kremastog sloja od bele čokolade, a sve to je obavijeno u kokosu i preliveno sa finom čokoladom.
U nastavku ovog članka, detaljno ćemo preći sve potrebne sastojke i uputstvo za pripremu ovog fenomenalnog kolača, kao i otkriti nekoliko trikova koji će vam pomoći da ruske kape postanu vaš omiljeni desert.
Sastojci za fil
Da biste napravili savršen fil za ruske kape, biće vam potrebni sledeći sastojci:
-
1 litar mleka
-
200 grama šećera
-
2 vanilin šećera
-
160 grama gustina
-
100 grama bele čokolade
-
250 grama margarina
Fil je osnova svakog dobrog kolača, a ovaj je posebno bogat i kremast. Korišćenje bele čokolade u ovom filu daje mu posebnu sočnost i sladak karakter, koji se savršeno uklapa sa teksturom kore.
Priprema fila
-
U 200 ml mleka razmutite gustin, koji će biti odgovoran za želiranu strukturu fila.
-
Ostatak mleka sa šećerom stavite da se zagreje na šporetu, dok ne provri.
-
Kada mleko počne da vri, dodajte prethodno razmućeni gustin i uz stalno mešanje kuvajte dok se fil ne zgusne.
-
Nakon što se fil zgusne, sklonite ga sa šporeta i u njega dodajte belu čokoladu. Mešajte dok se čokolada potpuno ne otopi i sjedini sa filom.
-
Ostavite fil da se ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim dodajte margarin i dobro sve sjedinite dok fil ne postane kremast i glatki.
Ovaj fil, bogat belom čokoladom i uz dodatak margarina, daje kolaču izuzetno meku i kremastu teksturu, koja se savršeno uklapa sa čokoladnim biskvitom.
Sastojci za koru
Za pripremu kore, potrebni su sledeći sastojci:
-
6 jaja
-
300 grama šećera
-
6 kašika vode
-
2 kašičice kakaa
-
200 grama brašna
-
1 prašak za pecivo
-
100 grama kokosa
-
150 grama čokolade
Kora je vrlo važna, jer njena sočnost i čokoladni ukus čine savršen spoj sa kremastim filom. Dobar biskvit je ključ za dobar kolač, jer će držati filove u savršenoj ravnoteži.
Priprema kore
-
Razdvojite belanca i žumanca. Belanca umutite u čvrst sneg, dok će žumanca biti umutena sa šećerom da pobele.
-
U smesu sa žumancima dodajte vodu, a potom sve suve sastojke (brašno, kakao, prašak za pecivo) i dobro izmešajte dok ne dobijete glatku smesu.
-
Dodajte prethodno umućena belanca u smesu sa žumancima i sve pažljivo sjedinite špatulom kako bi se sačuvala vazdušnost smese.
-
Smesu izlijete u prethodno pripremljeni pleh (dimenzija 40×30 cm) koji je obložen papirom za pečenje.
-
Pecite u prethodno ugrejanoj rerni na 200°C oko 10 minuta, ili dok kora ne postane zlatno-smeđa.
-
Pečenu koru ohladite, a zatim je presečete na male krugove koristeći čašu ili modlu. Veličinu krugova možete prilagoditi prema vašim željama.
Kora treba da bude sočna, ali dovoljno čvrsta da podrži fil i kokose. Ovaj biskvit sa kakaom daje bogat čokoladni ukus koji će se savršeno slagati sa kremastim filom.
Sastojci za završnu obradu
Za završnu obradu ovog kolača biće vam potrebni sledeći sastojci:
-
100 grama kokosa (za oblaganje)
-
150 grama čokolade (za preliv)
Završna obrada
-
Ohlađene kore u obliku krugova napunite pripremljenim filom, prvo tamnim, a zatim svetlim filom. Pažljivo filujte svaki krug, ali i spoljne strane, kako bi kolač dobio svoj karakterističan izgled.
-
Nakon što su svi krugovi filovani, obložite ih sa kokosom sa svih strana.
-
Rastopite čokoladu sa 4-5 kašika ulja. Ovaj preliv daje dodatnu glatkoću i sjaj na površini kolača.
-
Preko svake šubare nanesite rastopljenu čokoladu i ostavite kolač da se ohladi u frižideru.
Ruske kape su kolač koji kombinuje bogatstvo čokolade, kremastost fila i miris kokosa. Njihova priprema zahteva pažnju, ali rezultat je zaista zapanjujuć. Kolač je savršen za sve ljubitelje čokoladnih dezerta, a njegova tekstura i ukus svakog domaćinstva učiniće posebnim. Bilo da ga pravite za neku posebnu priliku ili želite da uživate u nečem slatkom, ruske kape će vas sigurno oduševiti.
Poslužite ih hladne, sa šoljom omiljenog napitka, i uživajte u svakom zalogaju.