OVIM SREDSTVOM IZ APOTEKE ZALIJTE BILJKE: Razvijaće se kao lude tokom cele godine, svi će vam zavideti!

Ricinusovo ulje, koje je poznato po svojoj svestranosti u kozmetici i zdravstvu, može imati izuzetne prednosti i kada je u pitanju briga o cvijeću. Iako svaka biljka zahtijeva specifičnu njegu, ricinusovo ulje predstavlja univerzalni savjet za poboljšanje rasta i cvjetanja biljaka, uz pravilnu primjenu. Ovaj jednostavan, ali učinkovit savjet može doprineti zdravlju i ljepoti cvijeća, pomažući im da se razvijaju u punom potencijalu tokom cijele godine.

Jedna od ključnih stvari kada se brinete za cvijeće jeste redovno zalijevanje i pravilno prehranjivanje biljke, s obzirom na to da različite vrste zahtijevaju različite uslove za optimalan rast.

Međutim, rijetko koja biljka zahtijeva samo osnovnu brigu bez dodatne pomoći, a ricinusovo ulje, koje je lako dostupno i povoljno, može značajno poboljšati zdravlje biljaka.

  • Da bi ricinusovo ulje donelo korist biljci, potrebno je znati kako ga koristiti. Preporučuje se da se 1 kašičica ricinusovog ulja doda u 1,5 litara vode, koja treba biti sobne temperature. Potrebno je dobro promućkati ovu smjesu tako da se ulje ravnomjerno rasporedi u vodi. Ovaj korak je ključan jer ukoliko ulje nije temeljito sjedinjeno s vodom, može doći do neželjenih efekata, poput spaljivanja korijena biljke. Dobro promućkajte flašu dok se ricinusovo ulje potpuno ne poveže s vodom, a potom ćete dobiti idealnu smjesu za zalijevanje biljaka.

Jednom kada ste pripremili ovu smjesu, zalijevanje je jednostavno. Ukoliko se vaša biljka cvjeta samo jednom godišnje, dovoljno je da je zalijete ovom mješavinom jednom godišnje.

Ovakvo zalijevanje pomoći će biljci da osnaži korijenje i potakne jači rast, što doprinosi zdravlju i vitalnosti biljke. Za biljke koje cvjetaju tokom cijele godine, preporučuje se da ovaj postupak ponovite jednom mjesečno, čime ćete osigurati da cvijeće dobije potrebne hranjive tvari u kontinuitetu, čime će ostati u dobrom stanju i tokom cijele godine.

Svaka biljka voli da se njeguje na poseban način, neke biljke vole više vode, a neke manje, s toga je jako bitno da se raspitate o njegovanju biljaka koje posjedujete kako im ne bi naštetili u slučaju da radite ono što njima ne odgovara.

  • Ricinusovo ulje, koje je bogato hranjivim sastojcima, djeluje kao prirodni stimulans za rast biljaka. S obzirom na to da biljke tokom svoje vegetacije povremeno mogu biti izložene stresu zbog nepovoljnih uslova ili nedostatka hranjivih tvari, ricinusovo ulje može poboljšati njihov odgovor na stres, jačajući ih i čineći ih otpornijima na različite bolesti i štetočine.

Osim toga, ricinusovo ulje pomaže u održavanju zdravlja tla i korijena biljaka, jer omogućava bolju apsorpciju hranjivih tvari, što doprinosi boljoj opskrbi biljke potrebnim elementima za rast. Time se doprinosi ravnoteži u tlu, što omogućava optimalne uvjete za razvoj korijena i održavanje zdrave mikroflore tla.

  • Jednostavnost ovog tretmana čini ga lako primjenjivim, a rezultati su često zadovoljavajući. Sa samo nekoliko jednostavnih koraka, možete osigurati da vaša biljka bude zdrava i snažna. Takođe, upotreba ricinusovog ulja omogućava uštedu na skupim komercijalnim sredstvima za biljke, a pritom ne ugrožava okoliš, jer je ricinusovo ulje prirodan proizvod. Ovaj tretman za biljke postaje još privlačniji kada se uzme u obzir da je jednostavan za pripremu i primjenu, a može značajno poboljšati dugovječnost biljke i doprineti njenom punom cvjetanju.

Za sve ljubitelje cvjećarstva i hortikulturi, ricinusovo ulje je sigurno vrijedan saveznik u njezi biljaka.

Bilo da se radi o biljkama koje cvjetaju jednom godišnje ili onima koje cvjetaju tijekom cijele godine, redovno korištenje ove jednostavne mješavine može im pomoći da ostanu zdrave, snažne i produktivne.

Tako, uz ovu jednostavnu metodu, možete uživati u bujnom, zdravom cvijeću tokom cijele godine.

BONUS:

OHRIDSKA TORTA: ukusna domaća torta od oraha i jaja, idealna za posebne prilike. Ohridska torta priprema se za slavlja kada želimo nezaboravnu poslasticu.

Sastojci za jednu koru (ukupno 3):

5 jaja, 4 žlice nasjeckanih oraha, 4 žlice kuhanog mesa, 1 žlica brašna, 1 žlica kakaa u prahu i 1 žličica praška za pecivo. Sirup za piling:

400 mililitara vode i 200 grama šećera.

Potrebno za fil:

10 žumanjaka, 200 grama šećera, 3 kesice vanilin šećera, 500 grama maslaca i 500 grama mljevenih oraha.
Grilias:

130 grama šećera i 120 grama velikih oraha.
Karamela:

Pomiješajte 400 grama šećera sa 200 ml vode i 150 ml vrhnja za kuhanje. Ostatke bjelanjaka možete umutiti sa šećerom i služiti kao ukrasni šlag.

Priprema: Započnite stvaranjem grilija, što uključuje topljenje šećera dok ne nalikuje karameli, a zatim dodavanje orašastih plodova. Kad se sjedini, rasporedite smjesu na pek papir i ostavite da se ohladi. Nakon hlađenja, razlomite roštilj na komade za korištenje u ostatku recepta.

Da biste napravili koru, počnite tako što ćete razbiti 5 jaja, a zatim umiješati orahe, zdrobljene grilije, brašno i prašak za pecivo zajedno s kakaom. Sve sastojke dobro sjediniti i ispeći ukupno 3 kore.

Nakon pečenja, svaku koru nježno premažite šećernim sirupom kako bi ostala vlažna.

Za pripremu nadjeva počnite tako što ćete umutiti 10 žumanjaka sa šećerom i vanilin šećerom, a zatim smjesu kuhati na pari. Nakon što se žumanjci ohlade, umiješajte maslac i orahe i sve miksajte dok ne postane glatka smjesa.

Da biste napravili karamelu, započnite topljenjem šećera, a zatim dodajte vruću vodu dok mutite. Zatim u smjesu dodajte slatko vrhnje i dobro umutite. Na kraju dobijeni karamel sipati u fil i sve dobro sjediniti.

Zatim napunite vrećice i ukrasite ih prema svojim željama.