Kada pomislite na zdravu hranu, možda prvo na pamet dođu avokado, borovnice ili chia semenke, ali postoji jedna biljka koju većina ljudi zanemaruje, a koja ima neke od najmoćnijih zdravstvenih svojstava – to je Purslane (Portulaca oleracea).
Ovaj zeleni korov, često zanemarivan u vrtovima i dvorištima, zapravo je superhrana koja nudi brojne zdravstvene prednosti. Od visokog sadržaja omega-3 masnih kiselina, do antioksidanata i vitamina, Purslane je prava hranljiva bomba koju jednostavno ne smete ignorisati.
U ovom članku ćemo otkriti sve koristi Purslane-a, kako možete uključiti ovu biljku u svoju ishranu i zašto bi trebalo da je ponovo počnete koristiti u svakodnevnom životu.
1. Šta je Purslane?
Purslane je biljka koja raste širom sveta, a prepoznaje se po svojim sočnim zelenim listovima i crvenkastim stabljikama. Zbog svog karakterističnog ukusa (sličnog kiselkastom povrću), često se koristi u salatama, kao i u tradicionalnim jelima u mnogim kulturama.
Iako je poznata kao korov, koji često preplavi vrtove, Purslane je izuzetno hranljiv i ima dugu istoriju korišćenja u tradiciji biljnih lekova.
2. Maksimalne zdravstvene koristi Purslane-a
Omega-3 masne kiseline
Jedna od najvažnijih koristi Purslane-a je njegov izuzetno visok sadržaj omega-3 masnih kiselina. Ova biljka sadrži α-linolensku kiselinu (ALA), koja je esencijalna masna kiselina koju telo ne može samo proizvesti i mora da je unese kroz hranu.
-
Omega-3 masne kiseline su poznate po svojim antiinflamatornim efektima i poboljšavaju zdravlje srca.
-
Redovno konzumiranje Purslane-a može smanjiti rizik od srčanih bolesti, poboljšati kognitivne funkcije i smanjiti krvni pritisak.
Visok sadržaj antioksidanata
Purslane je bogat antioksidansima, uključujući vitamin E, vitamin C i betakaroten. Ovi moćni nutrijenti pomažu u borbi protiv slobodnih radikala u telu i štite ćelije od oštećenja koje može uzrokovati preuranjeno starenje i različite bolesti.
-
Antioksidanti takođe podržavaju jačanje imunog sistema, čineći vas otpornijim na bolesti i infekcije.
-
Vitamin C u Purslane-u pomaže u apsorpciji gvožđa, što može smanjiti rizik od anemije.
Pomoć u kontroli nivoa šećera u krvi
Purslane sadrži magnezijum, koji je ključan za regulaciju nivoa šećera u krvi. Za osobe sa dijabetesom tipa 2, ovaj prirodni sastojak može pomoći u povećanju osetljivosti na insulin, čime se smanjuje rizik od velikih fluktuacija u glikemiji.
-
Magnezijum u Purslane-u može poboljšati metabolizam glukoze, što može biti od pomoći u upravljanju dijabetesom.
-
Takođe se pokazalo da Purslane ima protuupalna svojstva koja mogu smanjiti upale povezane s dijabetesom.
3. Nutritivne vrednosti Purslane-a
Purslane je pravo blago kada je u pitanju nutritivna vrednost. Evo šta ova biljka sadrži u 100 grama:
-
Kalorije: 16
-
Proteini: 1.3 g
-
Vlakna: 1.1 g
-
Omega-3 masne kiseline: 0.4 g
-
Vitamin C: 35 mg (oko 40% RDA)
-
Vitamin A: 1,000 IU (20% RDA)
-
Magnezijum: 68 mg (17% RDA)
-
Železo: 1.6 mg (20% RDA)
Sa tako bogatim nutritivnim profilom, Purslane je prava nutritivna bomba koja je lako dostupna i potpuno prirodna.
4. Kako koristiti Purslane u ishrani?
Purslane je izuzetno svestran u kuhinji. Možete ga koristiti na mnogo različitih načina:
Salate
Najjednostavniji način da uživate u Purslane-u je dodavanje svežih listova u salate. Njegov blagi, kiselkasti ukus savršeno se uklapa sa krastavcima, paradajzom, avokadom i maslinovim uljem.
Smoothie
Purslane možete dodati u svoj omiljeni smoothie kako biste obogatili napitak sa omega-3 masnim kiselinama i antioksidansima.
Kuvana jela
Purslane možete dodati u razna kuvana jela, poput supama i varivima. Dodajte ga na kraju kuvanja kako bi zadržao sve svoje hranljive vrednosti.
Kao začin
Kada se osuši, Purslane se može koristiti kao začin za pripremu jela poput čorbi, čili paprikaša ili čak kao dodatak sendvičima.
5. Potencijalni rizici i kako ih izbeći
Iako je Purslane veoma zdrav, treba biti pažljiv pri njegovoj konzumaciji u velikim količinama, posebno ako imate probleme sa bubrezima ili uzimate lekove za razređivanje krvi. Osobe koje koriste lekove poput antikoagulanata treba da se posavetuju sa lekarom pre nego što počnu sa redovnim unosom Purslane-a, jer može uticati na koagulaciju krvi.
Zaključak: Purslane – Podcenjeni superfood
Purslane je biljka koju gotovo svi često gledaju kao korov, ali je zapravo jedna od najmoćnijih biljaka za zdravlje koje možete pronaći. Sa svojim bogatim sadržajem omega-3 masnih kiselina, antioksidanata, magnezijuma i vitamina, Purslane zaslužuje da se nađe na vašem tanjiru.
Ova podcenjena biljka može da poboljša kardiovaskularno zdravlje, pomogne u kontroli šećera u krvi, podstiče detoksikaciju tela i daje vam potrebnu energiju kroz bogatstvo hranljivih materija.
Započnite korišćenje Purslane-a već danas i otkrijte sve njegove prednosti za vaše zdravlje!