U moru prirodnih lijekova i biljnih preparata koje savremena medicina sve više priznaje, jedan korijen i dalje ostaje nepravedno potcijenjen. Hren, biljka oštrog mirisa i ljutog ukusa, krije u sebi nevjerovatnu moć – toliko snažnu da se s pravom može reći da je i do pet puta zdraviji od limuna i narandže zajedno.
I dok mnogi hren vide samo kao dodatak jelima, naročito uz kuhana jaja ili meso, istina je da je ovaj korijen pravi rudnik zdravlja. Ne samo da jača imunitet i bori se protiv virusa, već djeluje i kao snažan prirodni antibiotik, razgrađuje sluz, čisti disajne puteve, stimuliše varenje i ubrzava metabolizam.
Ono što hren čini posebnim jeste kombinacija vitamina C, kalijuma, kalcijuma, magnezijuma, sumpora i etarskih ulja, ali i snažnih antioksidanasa koji pomažu tijelu da se bori protiv slobodnih radikala. Za razliku od voća koje se često koristi u prevenciji prehlade, hren ne sadrži šećere, a njegova ljutina direktno stimuliše krvotok i jača organizam.
Posebno je koristan u sezoni prehlada i gripa. Samo mala količina svježe naribanog hrena dnevno može pomoći da se razbiju začepljeni sinusi i da se disajni putevi pročiste. Njegov jak miris i eterična ulja djeluju antiseptički i pomažu da se brzo riješimo upalnih procesa.
Hren je takođe poznat po svojoj ulozi u detoksikaciji organizma. Pomaže jetri da efikasnije obradi toksine, stimuliše izbacivanje viška tečnosti iz tijela i pomaže pri izlučivanju štetnih materija putem mokraće.
Zahvaljujući sastojcima koji djeluju protiv bakterija i gljivica, hren se koristi i u liječenju urinarnih infekcija, ali i kod problema sa želucem, naročito kada se koristi u malim, kontrolisanim količinama.
Mnogi ga koriste i kao prirodni lijek za bolove – naročito u zglobovima i mišićima. Oblozi od naribanog hrena stavljeni na bolno mjesto stimulišu cirkulaciju, griju duboko tkivo i ublažavaju nelagodnost.
Uz sve to, hren je čuvar zdravlja i za srce i krvne sudove. Redovno konzumiranje male količine hrena može pomoći u snižavanju krvnog pritiska, poboljšanju cirkulacije i čak u smanjenju lošeg holesterola.
Naravno, kao i kod svakog prirodnog lijeka, važno je znati kako se pravilno koristi.
Kako koristiti hren za zdravlje:
-
Za imunitet i prehladu: Naribati svjež hren i uzeti pola kašičice dnevno, najbolje uz med.
-
Protiv začepljenih sinusa: Udisati miris svježe naribanog hrena 2–3 puta dnevno.
-
Za detoksikaciju: Pomiješati hren sa limunovim sokom i đumbirom, uzimati po kašičicu prije obroka.
-
Protiv bolova: Hren nariban i umotan u gazu staviti kao oblogu na bolno mjesto (ne više od 10 minuta).
-
Za bolju probavu: Dodavati malu količinu hrena jelima – poboljšava varenje i smanjuje nadutost.
Iako djeluje snažno, hren je potpuno prirodan i ako se koristi umjereno, bezbjedan je za većinu ljudi. Ipak, osobe sa osjetljivim želucem, čirevima ili bubrežnim problemima trebalo bi da ga koriste uz oprez i po savjetu ljekara.
Zanimljivo je da se hren koristio još u antičkim vremenima – i to ne samo za jelo, već kao lijek za zubobolju, infekcije i čak kao sredstvo za podizanje energije kod umornih radnika.
Danas, u vremenu kada svi tražimo prirodna rješenja bez nuspojava, hren ponovo dobija mjesto koje zaslužuje. Jeftin je, lako dostupan, jednostavan za pripremu i moćan u svom djelovanju.
Zato sljedeći put kad ga vidite na pijaci, ne prolazite pored njega. Kupite korijen, očistite ga i iskoristite njegovu snagu – jer u tom malom komadu biljke krije se jedna od najzdravijih prirodnih tajni.