Za doručak je najbolje jesti jogurt. Možda je zdravije jesti voće. A što kažete da sjedinimo i voće i jogurt? Zvuči kao dobitna kombinacija!
Sastojci:
- 250 g glatkog brašna
- 65 gr šećera
- žličica soli
- 150 g hladnog maslaca
- 1 jaje
- 2 žlice vrhnja
- staklenka kompota od višanja
- 2 vrećice želatine u prahu
- 750 ml jogurta
- 100 g šećera u prahu
- vrećica vanilin šećera
- 250 ml slatkog vrhnja
- vrećica preljeva za torte
Priprema:
Na radnu plohu sipajte brašno, napravite udubinu u sredini. Dodajte šećer, sol, zdrobljeni hladni maslac, jaje i žlicu vrhnja. Mijesite dok se sastojci dobro ne povežu. Ako je potrebno, dodajte još vrhnja. Tijesto stavite u hladnjak na najmanje sat vremena.
Namastite dno okruglog kalupa za tart. Zagrijte pećnicu na 180 °C. Tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi. Namotajte ga na valjak i na taj način prebacite u oblik jer je vrlo prhko.
Višak sa strane maknite pa njime popunite eventualne praznine. Tijesto mora pokriti i rubove kalupa. Izbodite ga vilicom i pecite otprilike 30 minuta (ne smije poprimiti smeđu boju). Pustite ga da se dobro ohladi.
Ocijedite višnje. Želatinu prelijte s malo hladne vode i ostavite da nabubri. U dublju posudu stavite jogurt, umiješajte šećer u prahu i vanilin šećer. Želatinu uz stalno miješanje rastopite na vrlo laganoj vatri. Mikserom umiješajte želatinu u jogurt. Slatko vrhnje istucite u vrlo čvrsti šlag.
Pjenjačom ga umiješajte u smjesu od jogurta. Umiješajte višnje, rasporedite po tijestu. Stavite u hladnjak – najbolje preko noći. Skuhajte preljev za torte – umjesto vode uzmite sok od višanja. Njime ukrasite ohlađenu tortu.
Izvor: Dobra hrana
BONUS:
RECEPT ZA RUČAK OD 15 MINUTA: Bosanska tepsija od tikvica
Jednostavno i jeftino jelo idealno za ljeto. Ne računajući vrijeme potrebno za pečenje, može se pripremiti za 15 minuta ili manje!
POTREBNI SASTOJCI: 1 manja okrugla tikvica (može i duguljasta) 0,5 l kiselog mlijeka ili jogurta 3 žlice brašna 3 pune žlice kukuruznog brašna 1 paketić praška za pecivo 2 jaja 2 žlice ulja
sol
Kako se priprema kompleks tikvica?
Tikvice narežite na sitne komadiće, pazite da ih ne operete kako bi zadržale vlažnost i zadržale jak okus u jelu. Stavite krpu preko komada i ostavite ih sa strane.
U drugoj posudi umutiti jaja, kiselo mlijeko ili jogurt (može i sirutku ili svježi) i ulje dok ne postane pjenasto. Zatim umiješajte i bijelo i kukuruzno brašno s praškom za pecivo. Miješajte dok se svi sastojci dobro ne sjedine, a zatim dodajte tikvice.
Smjesu dobro sjediniti, pa izliti u veći pleh koji ste prethodno zagrijali u pećnici i namastiti. Ova tehnika jamči hrskaviju koricu i pomaže u izbjegavanju lijepljenja kada je izvadite iz posude.
Zagrijte pećnicu na 200 °C i pecite oko 30 minuta. Kako biste postigli zapečenost hrane, povećajte temperaturu na 250 °C otprilike 10 minuta prije završetka vremena kuhanja.
Izvadite posudu iz pećnice i po želji je premažite kiselim vrhnjem dok je još vruća. Nadalje, po želji ga možete ukrasiti sitno nasjeckanim svježim peršinom.