Pita sa makom i pekmezom
Ova pita je pravi primjer domaće, starinske poslastice. Mekano tijesto, bogat nadjev od maka i kiselkasti pekmez čine savršenu kombinaciju za sve ljubitelje tradicionalnih kolača.
Sastojci za tijesto:
– 500 g brašna
– 200 g maslaca ili margarina
– 100 g šećera
– 1 jaje
– 1 žumance
– 1 vanilin šećer
– 1 prašak za pecivo
– 100 ml kiselog vrhnja ili jogurta
– prstohvat soli
Sastojci za fil:
– 200 g mljevenog maka
– 200 ml mlijeka
– 100 g šećera
– 1 vanilin šećer
– 4-5 kašika kiselkastog pekmeza (šljiva ili višnja su idealni)
Priprema fila:
Mlijeko prokuhaj sa šećerom i vanilin šećerom, pa dodaj mak. Kratko kuhaj dok se smjesa ne zgusne. Ohladi i dodaj pekmez, dobro promiješaj.
Priprema tijesta:
Pomiješaj brašno, šećer, vanilin šećer, prašak za pecivo i prstohvat soli. Dodaj hladan maslac i utrljaj ga u suhe sastojke. Dodaj jaje, žumance i kiselo vrhnje. Umijesi glatko tijesto i podijeli ga na dva dijela.
Razvaljaj prvi dio tijesta i stavi ga u podmazan pleh. Rasporedi fil od maka i pekmeza preko tijesta. Razvaljaj drugi dio i stavi preko fila. Izbockaj viljuškom i peci na 180°C oko 30–35 minuta, dok lijepo ne porumeni.
Kad se ohladi, pospi šećerom u prahu i isijeci na kocke.
BONUS RECEPT:
RUČAK ZA 20 MINUTA…Šnitle servirane sa slatkim vrhnjem i umakom od senfa…
Često razmišljam o poteškoćama u pripremi odrezaka kojima nedostaje suhoće, okusa i umaka, što dovodi do jela koje ne uspijeva privući. U potrazi za lijekom, otkrio sam recept pod nazivom “rahm schnitzli” (šnicla s vrhnjem) u jednoj njemačkoj kuharici, koji sam prepisao u svoju bilježnicu.
Danas sam ga tijekom rada odlučio isprobati i otkrio sam da su me i privlačna prezentacija i divan okus prilično iznenadili. Ono što me se najviše dojmilo je jednostavnost pripreme.
POTREBNI SASTOJCI:
Da biste pripremili obrok za četvero, sakupite 4 do 6 velikih svinjskih kotleta, 4 žlice juhe ili vode i 4 žlice slatkog vrhnja za kuhanje. Uz to dodajte 2 kisela krastavca, 2 žlice senfa, malo soli, papra i malo povrća, kao i 2 žlice ulja. Na kraju ukrasite nasjeckanim peršinom.
Kako kuhati odreske s preljevom od senfa?
Batićem za meso omekšajte svinjske odreske, a zatim ih začinite mješavinom soli, papra i povrća. Zatim odreske popržiti na 2 žlice ulja dok ne budu pečeni. Kad su gotovi, odreske izvadite iz tave i pokrijte ih da zadrže toplinu.
Nakon što se meso poprži, mast se obično dodaje u juhu ili vodu.
U smjesu umiješajte vrhnje pa dodajte kisele krastavce narezane na kockice i nastavite miješati.
Zatim u smjesu umiješajte senf i sitno sjeckani peršin, prokuhajte i začinite po želji.
Nakon što ste šnicle pomiješali s umakom, poslužite ih odmah.
Poslužiti
Kombinirajte glavno jelo s prilogom po želji, poput povrća kuhanog na pari, tjestenine, pire krumpira, riže ili svježe salate.