Plazma torta s malinama ili jagodama – Neodoljiva kombinacija keksa i voćne svježine

Plazma torta je desert koji se brzo priprema, a donosi puno užitka. Savršen je izbor za sve ljubitelje jednostavnih, ali neodoljivih slastica. Kombinacija hrskavog keksa i sočnog voća, uz kremasti fil, čini ovu tortu idealnim izborom za različite prilike.

Štaviše, njena priprema je brza i jednostavna, a ne zahteva pečenje, što je čini još atraktivnijom za svakog ko želi uživati u brzom i ukusnom desertu. Ovaj recept će vas uputiti na to kako da napravite savršen spoj plazme, voća i kreme, uz minimalnu količinu truda.

Sastojci za Plazma Tortu:

Za pripremu ove osvežavajuće torte potrebno je nekoliko ključnih sastojaka:

  1. 500 g mljevenog keksa (Plazma je najbolja opcija)

  2. 150 g cijele plazme (za hrskavu teksturu)

  3. 100 g maslaca ili margarina (može i biljni maslac za lakšu varijantu)

  4. 4 kašike Nutelle ili eurokrema (za kremastu podlogu)

  5. 400 g kisele pavlake (kiselkasti preokret za ravnotežu)

  6. 200 g šlaga (umutiti sa mlijekom)

  7. 300 ml mlijeka (za šlag)

  8. 150 g šećera u prahu (po ukusu)

  9. 400 g malina ili jagoda (osvežavajući voćni sloj)

  10. Malo mlijeka za umakanje keksa (po potrebi)

Kombinacija svih ovih sastojaka daje jedinstven rezultat koji će vas osvojiti na prvi zalogaj.

Priprema Plazma Torte:

Kao što smo već spomenuli, jedna od najvećih prednosti ove torte je što se ne mora peći. Ceo proces pripreme je brz i jednostavan, a sve što vam treba je malo strpljenja dok torta odmara u frižideru. Evo kako da pripremite ovu fantastičnu poslasticu:

  1. Prvo, pripremite šlag. Umutite 200 g šlaga sa 300 ml mlijeka i dodajte šećer u prahu po želji. Ovaj korak daje bazu za kremastu teksturu torte.

  2. Priprema kisele pavlake i Nutelle: U posebnoj posudi, pomešajte mljeveni keks sa otopljenom Nutellom i kiselom pavlakom. Ova kombinacija stvoriće osnovnu kremu za tortu. Dodajte i polovinu prethodno umućenog šlaga, pa sve dobro sjedinite.

  3. Voćni sloj: Sada je vreme da se pripremi voćni sloj. U fil, umiješajte maline ili jagode. Voće će torte dati potrebnu sočnost i osveženje, a boje će upotpuniti izgled torte.

  4. Slažite tortu u kalupu. Na dno kalupa prečnika 26 cm, stavite sloj namočene plazme. Preko nje rasporedite fil od voća i zatim tanak sloj umućenog šlaga. Ponovite ovaj proces, slažući redove dok ne potrošite sve sastojke. Na kraju, tortu premažite preostalim šlagom.

  5. Ostavite tortu da se ohladi. Plazma tortu ostavite u frižideru preko noći. Idealno bi bilo da odstoji barem 12 sati kako bi se svi okusi sjedinili, a torta stegnula.

Zaključak:

Plazma torta je savršen izbor za sve koji vole jednostavne, ali ukusan desert. Njena kombinacija hrskavih keksasočnog voća i kremaste teksture čini je neodoljivom i pogodnom za sve prilike. Bilo da je pravite za obiteljski ručak, zabavu s prijateljima, ili kao nagradu sebi, ova torta će sigurno osvojiti sve prisutne svojim savršenim spojem okusa.

Jedan od najvećih aduta ove torte je što je možete pripremiti unaprijed, bez potrebe za pečenjem, čime se štedi vreme. Nema ništa lepše od toga da se opustite, ostavite tortu da se hladi, a zatim uživate u njenom osvežavajućem ukusu.

Nadam se da će vam ovaj recept doneti puno uživanja i da ćete ga često pripremati. Plazma torta je desert koji je uvijek dobrodošao i koji će sigurno postati jedan od vaših omiljenih recepata!

BONUS:

Priprema se za samo 5 minuta! Nema potrebe za kvascem ili valjanjem. Ovo je pecivo od češnjaka napravljeno od tekućeg tijesta.

Ovi keto kruhovi s češnjakom služe kao ukusna zamjena za konvencionalni kruh s malo ugljikohidrata. Idealne su za upotrebu kao prilog, predjelo ili kao temelj za nadjeve po želji.

POTREBNE KOMPONENTE:

1 šalica bademovog brašna, 2 velika jaja, 2 mljevena češnja češnjaka, 1/4 šalice ribanog parmezana, 2 žlice maslinovog ulja, 1 žličica praška za pecivo, 1/2 žličice soli, 1/2 žličice sušenog origana (po želji), 1/ 2 žličice sušenog bosiljka (po želji), maslac ili maslinovo ulje za mazanje (po želji), te sjeckani svježi peršin (po želji).

Kakav je proces izrade ovih ukusnih peciva?

Za pripremu pećnice: Postavite pećnicu da se prethodno zagrije na 350°F (175°C). Pleh obložiti papirom za pečenje.

Pomiješajte suhe sastojke: U zdjeli za miješanje pomiješajte bademovo brašno, prašak za pecivo, sol, nasjeckani češnjak, ribani parmezan i, po želji, sušeno bilje poput origana i bosiljka. Zatim pomiješajte mokre sastojke:

U posebnoj zdjeli umutite jaja. Pomiješajte jaja i maslinovo ulje sa smjesom suhih sastojaka. Miješajte dok se sve dobro ne izmiješa kako biste stvorili tijesto.

Formirajte somun tako da tijesto podijelite na četiri jednaka dijela. Svaki dio stavite na pripremljeni pleh. Rukama ili valjkom spljoštite svaki dio u oblik palačinke.

pećnica:
Stavite u prethodno zagrijanu pećnicu i pecite 12 do 15 minuta, odnosno dok rubovi ne poprime zlatnosmeđu boju i dok somun ne bude potpuno pečen. Dodatni ukras:
Nakon što je kruh pečen, premažite ga otopljenim maslacem ili pokapajte maslinovim uljem, a zatim ga pospite nasjeckanim svježim peršinom za dodatni okus.

Poslužiti:
Ostavite rolice da se kratko ohlade prije posluživanja. Kušajte u svojim pecivima s keto češnjakom ili kao prilog ili kao temelj za željena nadjeva!
Ponuda usluga:

Začinite kečapom ili umakom po želji. Koristi se kao temelj za mini pizze, dodajući sir, povrće i meso na vrh.
Kombinirajte ga s juhom ili salatom kako biste napravili potpuni obrok.