Pomaže kod velikog broja tegoba – Evo zašto biste trebali jesti jedan nar dnevno

Zašto je dobro pojesti jedan nar dnevno – moćan saveznik zdravlja iz prirode

Nar, poznat i kao “zlatna jabuka” Bliskog istoka, vekovima se koristi kao simbol zdravlja, plodnosti i dugovečnosti. Njegova crvena, sočna zrna nisu samo ukusna, već su i izuzetno lekovita. Konzumiranje jednog nara dnevno može imati značajne zdravstvene koristi, zahvaljujući bogatstvu antioksidansa, vitamina i minerala koje sadrži.

U nastavku saznajte detaljno kod čega sve nar pomaže i zašto bi trebalo da ga uključite u svoju svakodnevnu ishranu.

1. Jača imunitet i štiti organizam od infekcija

Nar je izuzetno bogat vitaminom C, koji igra ključnu ulogu u jačanju imunološkog sistema. Osim toga, sadrži i brojne polifenole i bioaktivne materije koje deluju antimikrobno i antivirusno. Redovno konzumiranje nara pomaže telu da se izbori sa sezonskim infekcijama, gripom, prehladom i upalama.

Posebno je koristan u jesenjim i zimskim mesecima kada imunitet opada, a rizik od virusnih infekcija raste.

2. Snižava krvni pritisak i podržava zdravlje srca

Nar ima snažno dejstvo na kardiovaskularni sistem. Njegovi antioksidansi, naročito punikalagini, pomažu u snižavanju krvnog pritiska, poboljšanju protoka krvi i zaštiti krvnih sudova od oštećenja. Studije su pokazale da konzumacija nara može smanjiti rizik od ateroskleroze (začepljenja arterija) i srčanih bolesti.

Takođe, nar podržava zdrav nivo holesterola i triglicerida u krvi, što dodatno doprinosi zdravlju srca.

3. Poboljšava varenje i rad creva

Nar sadrži vlakna koja pomažu u pravilnom varenju i podržavaju zdravu crevnu floru. Redovnim unosom ovog voća možete smanjiti nadutost, gasove i zatvor. Njegova antiinflamatorna svojstva takođe pomažu kod upalnih bolesti creva, kao što je sindrom iritabilnog creva (IBS).

Sok od nara može blago da podstakne probavu i ubrza metabolizam, što je korisno i kod detoksikacije tela.

4. Štiti ćelije od oksidativnog stresa i smanjuje upale

Nar je jedan od najjačih prirodnih izvora antioksidansa. Štiti ćelije od slobodnih radikala koji ubrzavaju starenje i doprinose razvoju mnogih bolesti – uključujući rak. Njegove bioaktivne supstance smanjuju upale u telu, koje su osnova mnogih hroničnih oboljenja poput dijabetesa, artritisa, pa čak i Alchajmerove bolesti.

Zahvaljujući ovom svojstvu, nar može pomoći u usporavanju procesa starenja, kako iznutra, tako i spolja – pa se često koristi i u kozmetici za zdravu i sjajnu kožu.

5. Pomaže zdravlju kože i usporava starenje

Pored unutrašnjih benefita, nar ima i spoljašnje efekte – regeneriše kožu, podstiče proizvodnju kolagena i štiti od UV zračenja. Antioksidansi u ovom voću usporavaju stvaranje bora i poboljšavaju elastičnost kože.

Redovno konzumiranje nara može doprineti zdravijem, blistavijem tenu i pomoći kod problema kao što su akne, suva koža i upale.

6. Podržava hormonalnu ravnotežu

Nar ima fitoestrogene, biljne supstance koje oponašaju delovanje estrogena. Zbog toga se preporučuje ženama u menopauzi, jer može ublažiti simptome kao što su valunzi, promene raspoloženja i nesanica. Takođe može doprineti boljoj hormonskoj ravnoteži kod žena koje imaju problem sa ciklusima ili sindromom policističnih jajnika (PCOS).

Kako jesti nar?

Najbolje ga je konzumirati svežeg – bilo da pojedete zrna direktno, dodate ih u ovsene pahuljice, jogurt, salatu, ili iscedite kao sok. Dnevno je dovoljno pojesti jedan srednje veličine nar da biste iskoristili sve njegove prednosti.

Zaključak

Nar je jedno od najlekovitijih voćki na svetu – prirodni lek u najčistijem obliku. Jača imunitet, štiti srce, poboljšava varenje, štiti ćelije, usporava starenje i podržava hormone. Bilo da ga jedete ujutru, popodne ili kao laganu užinu – vaš organizam će vam biti zahvalan.

Uključite nar u svoju ishranu i neka postane vaša svakodnevna doza zdravlja!