Posadite paradajz u saksijama na tarasi, bez obzira gdje živite – Ova ideja je oduševila i iznenadila mnoge koji su probali

Dva načina kako da iz običnog paradajza uzgojiš svoje sadnice – bez kupovine sjemena! 🍅

Jeste li znali da vam je u rukama možda već sada sjeme za vaš budući paradajz vrt? U nastavku vam donosimo dva jednostavna načina kako da iz svježeg paradajza dobijete vlastite sadnice — jedan je brži, a drugi pouzdaniji. Evo kako to možete uraditi:

1. Metoda: Sadnja kriški paradajza 

Jednostavno i brzo, ali s nekoliko manjih nedostataka…

Koraci:

  • Odaberite zreo i zdrav paradajz.

  • Isijecite ga na tanke kriške (0.5 – 1 cm).

  • Položite ih na površinu zemlje u saksiji i pokrijte tankim slojem zemlje.

  • Zalijte umjereno i stavite na toplo, sunčano mjesto.

  • Nakon 1-2 sedmice niknuće prve biljke.

Napomena: Može da nikne previše biljaka odjednom, pa ih treba prorijediti.

2. Metoda: Sušenje i čuvanje sjemena 

Omiljena metoda među baštovanima – daje jače biljke i možete čuvati sjeme za sljedeću sezonu.

Koraci:

  • Izdubite sjemenke iz zrelog paradajza.

  • Potopite ih u vodu 2-3 dana da fermentiraju.

  • Isperite, osušite i čuvajte do proljeća.

  • U martu ili aprilu posijte sjeme u saksije.

  • Kad biljke narastu do 10-15 cm i kada otopli, presadite ih u vrt ili veću saksiju.

Prirodni trik za gnojivo: Dodajte čaj od kore banane i usitnjenih ljuski jajeta – odličan izvor kalcija i kalija!

Zaključak: Koja metoda je bolja? 

Ako vam treba brz način – metoda s kriškama može biti dobra. Ako želite snažnije biljke i više kontrole – fermentacija i sušenje sjemena su najbolji izbor.

Ako ti odgovara ovako nešto za objavu, mogu dodati i nekoliko prijedloga za naslov, npr:

  • “Nevjerovatno jednostavno: Uzgoj paradajza iz samo jedne kriške!”

  • “Ovo niste znali: Sjeme iz paradajza može vam donijeti pun vrt!”

  • “Domaći paradajz iz vlastite kuhinje – bez kupovine sjemena!”

BONUS:

BEZ PEČENJA BEZ PEĆNICE: Kuglice od bijel čokolade i kokosa gotove za samo par minuta…

POTREBNI SASTOJCI:

Za ovaj recept potrebno vam je 200 grama suhog keksa, 100 grama otopljenog maslaca, 200 grama naribanog kokosa, 200 grama zaslađenog kondenziranog mlijeka, 50 grama šećera u prahu, 1 žličica ekstrakta vanilije, prstohvat soli i malo dodatnog ribanog kokosa za preljev.

KAKO PRIPREMITI OVE SITNE KOLAČIĆE?

Kako biste napravili temeljac, usitnite suhe kekse u procesoru dok ne postanu fino mljeveni. Pomiješajte zdrobljene kekse s otopljenim maslacem u prostranoj zdjeli, osiguravajući glatku i kohezivnu smjesu.

Da biste napravili smjesu od kokosa, pomiješajte kokos narezan na kockice s kondenziranim mlijekom, šećerom u prahu, ekstraktom vanilije i malo soli u zasebnoj posudi. Temeljito izmiješajte sastojke dok ne dobijete baršunastu konzistenciju.

Za izradu biskvita, uzmite dio smjese biskvita i maslaca i čvrsto ga utisnite u podlogu kalupa za kekse ili na lim za pečenje. Navlaženim rukama oblikujte kuglice od kokosove smjese, lagano ih spljoštite prije nego što ih rasporedite na podlogu od keksa.

Za dodatni sloj, ako želite, imate mogućnost premazati kekse s još ribanog kokosa tako da ih uvaljate u njega.

HLAĐENJE:
Nakon što stavite kekse na lim za pečenje, ostavite ih da se ohlade u hladnjaku minimalno 2 sata ili dok se potpuno ne stvrdnu.

POSLUŽIVANJE:
Nakon što se kokos kolačići ohlade i stvrdnu, pripremaju se za konzumaciju. Preporučljivo je kolačiće čuvati u hladnjaku dok ne budu spremni za posluživanje.