Tražite savršen posni kolač na vodi? Ovo je recept koji će vas oduševiti! Priprema se jednostavno, bez mliječnih proizvoda, savršeno odgovara postu i idealan je za sve koji vole lagane, ali ukusne kolače. Sočne jabuke i miris cimeta čine ga neodoljivim desertom.
Ovaj posni kolač sa jabukama i orasima spaja tradiciju i praktičnost. Nema komplikovanih koraka, a rezultat je mekan i bogat ukusom. Najbolje od svega? Ne trebate posebne sastojke – većinu već imate u kuhinji! Idealan je za porodične trenutke, posne slave ili kada želite nešto brzo i fino.
Sastojci
- 3 kom. Jabuke (srednje veličine)
- 1/2 čaše Šećer (čaša od 200 ml)
- 1 kesica Vanilin šećer
- 1 čaša Sok od jabuke
- 1 kašika Cimet
- 1 čaša Griz
- 2 čaše Brašno
- 2 čaše Orasi (mljeveni)
- 1 kesica Prašak za pecivo
Priprema
-
Priprema jabuka: Ogulite i naribajte jabuke na krupniji ribež.
-
Miješanje smjese: U zdjelu s naribanim jabukama dodajte šećer, vanilin šećer, sok od jabuke, cimet, griz, brašno, mljevene orahe i prašak za pecivo. Sve dobro izmiješajte dok ne dobijete ujednačenu smjesu.
-
Pečenje: Smjesu izlijte u prethodno namašćen i pobrašnjen pleh ili obložen papirom za pečenje. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 °C otprilike 50 minuta. Provjerite čačkalicom – ako je suha, kolač je gotov.
-
Dodavanje džema: Još vrući kolač premažite džemom po izboru (npr. marelica, šljiva ili malina) i pospite mljevenim orasima za dodatnu aromu.
-
Hlađenje i posluživanje: Kolač ostavite da se potpuno ohladi prije rezanja i posluživanja.
Napomene
- Mjera je šolja (čaša) od 200 ml.
BONUS:
Ova rolnica od tikvica punjena šunkom i sirom uvijek osvoji svačije srce! Zdravo i ukusno
Prepustite se slatkim okusima ove rolade od tikvica punjene šunkom i sirom, hranjivog i ukusnog jela pogodnog za svako doba dana.
Svojom jednostavnošću i svježinom zajamčeno će osvojiti vaše nepce i postati omiljeni recept.
Ako više volite vegetarijanski štih, slobodno zamijenite šunku drugim povrćem, jer ovaj recept omogućuje prilagođavanje bez kompromisa u okusu.
POTREBNI SASTOJCI:
Za ovaj recept trebat će vam 3 srednje velike tikvice, 5 jaja, 5 žlica parmezana, sol po ukusu, ekstra djevičansko maslinovo ulje, svježi peršin (nasjeckani), 250 g Philadelphia ili nekog drugog krem sira i 200 g kuhane šunke (ili po želji možete zamijeniti drugim povrćem ili tanko narezanom rajčicom).
KAKO PRIPREMITI OVAJ JEDNOSTAVNI ROLAT
Za početak zagrijte pećnicu na 200°C (392°F). Zatim uzmite tikvice i temeljito ih operite. Zatim krupnijim otvorima ribeža naribajte tikvice.
Nakon što ste naribali tikvice, pospite ih malo soli i dobro sjedinite. Smjesu stavite u cjedilo da se ocijedi višak vlage. Sada idemo na pripremu smjese od jaja.
Umutite ukupno 5 jaja u zdjelu za miješanje, a zatim umiješajte 5 žlica parmezana.
Dobro umiješajte nasjeckani peršin. Nema potrebe dodavati sol jer parmezan već daje slan okus.
Pomiješajte sastojke tako da temeljito pomiješate naribane tikvice sa smjesom od jaja nakon što ste tikvice pustili da odstoje i uklonili suvišnu tekućinu.
Za izradu rolade od tikvica za početak pripremite tepsiju dimenzija 30 x 40 cm. Pleh obložite papirom za pečenje i lagano premažite ekstra djevičanskim maslinovim uljem.
Smjesu pomoću špatule ravnomjerno rasporedite na pleh koji ste prethodno pripremili. Pleh stavite u prethodno zagrijanu pećnicu i pecite oko 25 minuta, odnosno dok smjesa ne postane čvrsta i ne poprimi svijetlo smeđu boju.
Pripremite nadjev tako da ga ostavite da se ohladi: nakon što ga izvadite iz pećnice, ostavite da odstoji 15 minuta. Uzmite ravnu površinu i pokrijte je slojem plastične folije, pa na nju pažljivo prebacite sloj pečenih tikvica.
Ravnomjerno rasporedite krem sir na sloj tikvica. Po želji ravnomjerno rasporedite kriške kuhane šunke ili alternativnog povrća/rajčice na krem sir.
Postignite savršenu roladu sigurnim omotavanjem sloja tikvica plastičnom folijom, osiguravajući dobro pristajanje. Čvrsto zatvorite roladu zavrtanjem krajeva plastične folije.
Stavite proizvod u hladnjak i ostavite ga da odstoji dva sata.
Poslužiti:
Nakon što se rolada ohladi, skinite plastičnu foliju. Roladu narežite na male komadiće, veličine otprilike 1-2 cm, te ih pažljivo stavite na tanjur predviđen za posluživanje.
Evo nekoliko preporuka za posluživanje: Uživajte u ovim jelima kao izvrsnom predjelu ili kao zadovoljavajućem glavnom jelu. Za dobro zaokružen obrok, nadopunite ih hrskavom, živopisnom zelenom salatom.
Poboljšajte prezentaciju dodavanjem sitno nasjeckanog peršina ili malo aromatične balzamične glazure.