Posni kolač na vodi bez kapi ulja sa orasima i bundevom. Jednostavne i brze pripreme.
Sastojci:
250g izrendane bundeve
400ml gazirane vode
120g + 4 kašike šećera
330g brašna
4 +4 kašike džema
10g vanilinog šećera
pola kašičice sode bikarbone
10g praška za pecivo
pola kašičice cimeta
8 kašika mlevenih oraha
šaka seckanih oraha
Prijatno!
Detalje pripreme pogledajte u videu.
Evo jednog jednostavnog, ali ukusnog recepta za čokoladni mousse:
Sastojci:
- 200 g tamne čokolade
- 200 ml slatke pavlake (kremasti pavlaka za šlag)
- 2 kašičice šećera u prahu (po želji, zavisno od toga koliko volite slatko)
- 1 kašičica vanilin šećera
- Prstohvat soli
Priprema:
-
Otopiti čokoladu: U maloj posudi, na blagoj vatri, otopite tamnu čokoladu. Povremeno je mešajte da se ne zagori. Kada se čokolada otopi, ostavite je da se ohladi na sobnu temperaturu.
-
Umutiti pavlaku: U većoj posudi, umutite slatku pavlaku zajedno sa šećerom u prahu i vanilin šećerom dok ne dobijete čvrst šlag. Pazite da ne umutite previše, da pavlaka ne postane masna.
-
Pomešati čokoladu i pavlaku: U umućeni šlag, pažljivo dodajte otopljenu čokoladu. Dodajte i prstohvat soli da se pojača ukus čokolade. Sve dobro sjedinite, ali polako, kako bi mousse ostao lagan i vazdušast.
-
Ohladiti mousse: Stavite pripremljeni mousse u čaše ili posudice po vašem izboru. Pokrijte ih i stavite u frižider na najmanje 2-3 sata, najbolje preko noći, kako bi mousse postao čvrst i kremast.
-
Dekoracija: Pre nego što poslužite, možete dekorisati mousse sa rendanom čokoladom, šlagom, voćem (npr. malinama, jagodama) ili orašastim plodovima (npr. lešnicima ili bademima).
Uživanje:
- Ovaj čokoladni mousse je savršen kao lagan, ali bogat desert. Preporučujem da ga poslužite hladnog, a ako volite čokoladu, sigurno ćete uživati u ovom receptu!