Praško čudo – Recept star 20 godina koji jednostavno morate da probate

Kolač s kremom i čokoladnom glazurom je savršen za sve posebne prilike, jer se jednostavno topi u ustima i pruža nevjerojatnu harmoniju okusa i tekstura. Hrskave kore, bogata krema i čokoladna glazura stvaraju savršen spoj koji će zadovoljiti sve ljubitelje slastica.

Sastojci:

Tijesto:

  • 1 cijelo jaje
  • 150 g šećera
  • 1 žličica sode bikarbone
  • 50 g margarina
  • 2 žlice mlijeka
  • 2 žlice meda
  • 450 g glatkog brašna
  • 1 žlica kakaa

Krema:

  • 4 dl mlijeka
  • 2 i 1/2 žlice glatkog brašna
  • 2 žlice šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 2 žlice mljevenog šećera
  • 150 g margarina

Čokoladna glazura:

  • 100 g čokolade za kuhanje
  • 3 žlice ulja

Priprema:

1. Priprema tijesta:

  • U zdjeli koja može na peć, mikserom izmiješajte sve sastojke osim brašna. Stavite smjesu na laganu vatru i miješajte dok se soda bikarbona ne zapjeni.
  • Kad smjesa postane pjenasta, maknite je s vatre i dodajte brašno. Umijesite glatko tijesto koje će zbog meda biti elastično i lako se razvlači.

2. Razvlačenje kora:

  • Tijesto podijelite na četiri jednaka dijela. Odmah razvaljajte kore dok je tijesto još toplo jer će tako biti lakše.
  • Kore razvlačite na veličinu lima od pećnice, namotajte ih na valjak i prenesite na preokrenuti, pobrašnjeni lim (ili papir za pečenje, ako vam je lakše).

3. Pečenje kora:

  • Kore pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C oko 5-8 minuta, dok rubovi ne počnu tamniti.
  • Izvadite ih iz pećnice i lagano odvojite nožem od lima. Stavite ih na krpu da se hlade.

4. Priprema kreme:

  • Pomiješajte brašno, šećer i vanilin šećer sa mlijekom i kuhajte dok ne dobijete gustu smjesu sličnu pudingu.
  • Ohladite kremu, a zatim je umutite s margarinom koji ste prethodno izradili s mljevenim šećerom. Dobro izmiksajte dok krema ne postane glatka.

5. Slaganje kolača:

  • Kremu podijelite na tri jednaka dijela i premažite kore.
  • Na zadnju koru nanesite čokoladnu glazuru.

6. Priprema čokoladne glazure:

  • Rastopite čokoladu na pari, dodajte ulje i dobro izmiješajte.
  • Prelijte glazuru preko posljednje kore.

7. Omekšavanje kora:

  • Kore su tvrde dok se premazuju, pa ih treba pažljivo pritisnuti kako se ne bi slomile.
  • Nakon nekoliko sati kore će omekšati i kolač će se lako rezati. Napomena: Kore treba premazati kremom isti dan, jer ako se ostavi za sutra, mogu ostati krckave.

Savjet:

Kolač je savršen za poslužiti uz kavu ili čaj, a odličan je izbor za sve vrste proslava ili posebnih trenutaka.