Kolač s kremom i čokoladnom glazurom je savršen za sve posebne prilike, jer se jednostavno topi u ustima i pruža nevjerojatnu harmoniju okusa i tekstura. Hrskave kore, bogata krema i čokoladna glazura stvaraju savršen spoj koji će zadovoljiti sve ljubitelje slastica.
Sastojci:
Tijesto:
- 1 cijelo jaje
- 150 g šećera
- 1 žličica sode bikarbone
- 50 g margarina
- 2 žlice mlijeka
- 2 žlice meda
- 450 g glatkog brašna
- 1 žlica kakaa
Krema:
- 4 dl mlijeka
- 2 i 1/2 žlice glatkog brašna
- 2 žlice šećera
- 1 vanilin šećer
- 2 žlice mljevenog šećera
- 150 g margarina
Čokoladna glazura:
- 100 g čokolade za kuhanje
- 3 žlice ulja
Priprema:
1. Priprema tijesta:
- U zdjeli koja može na peć, mikserom izmiješajte sve sastojke osim brašna. Stavite smjesu na laganu vatru i miješajte dok se soda bikarbona ne zapjeni.
- Kad smjesa postane pjenasta, maknite je s vatre i dodajte brašno. Umijesite glatko tijesto koje će zbog meda biti elastično i lako se razvlači.
2. Razvlačenje kora:
- Tijesto podijelite na četiri jednaka dijela. Odmah razvaljajte kore dok je tijesto još toplo jer će tako biti lakše.
- Kore razvlačite na veličinu lima od pećnice, namotajte ih na valjak i prenesite na preokrenuti, pobrašnjeni lim (ili papir za pečenje, ako vam je lakše).
3. Pečenje kora:
- Kore pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C oko 5-8 minuta, dok rubovi ne počnu tamniti.
- Izvadite ih iz pećnice i lagano odvojite nožem od lima. Stavite ih na krpu da se hlade.
4. Priprema kreme:
- Pomiješajte brašno, šećer i vanilin šećer sa mlijekom i kuhajte dok ne dobijete gustu smjesu sličnu pudingu.
- Ohladite kremu, a zatim je umutite s margarinom koji ste prethodno izradili s mljevenim šećerom. Dobro izmiksajte dok krema ne postane glatka.
5. Slaganje kolača:
- Kremu podijelite na tri jednaka dijela i premažite kore.
- Na zadnju koru nanesite čokoladnu glazuru.
6. Priprema čokoladne glazure:
- Rastopite čokoladu na pari, dodajte ulje i dobro izmiješajte.
- Prelijte glazuru preko posljednje kore.
7. Omekšavanje kora:
- Kore su tvrde dok se premazuju, pa ih treba pažljivo pritisnuti kako se ne bi slomile.
- Nakon nekoliko sati kore će omekšati i kolač će se lako rezati. Napomena: Kore treba premazati kremom isti dan, jer ako se ostavi za sutra, mogu ostati krckave.
Savjet:
Kolač je savršen za poslužiti uz kavu ili čaj, a odličan je izbor za sve vrste proslava ili posebnih trenutaka.