Prava starinska orah rolada – Ukus koji vraća u prošlost

Sastojci:

  • 6 belanaca

  • 200 g šećera

  • 200 g mlevenih oraha

  • 1 kašičica vanilin šećera

  • 1 kašičica praška za pecivo

  • 3 kašičice brašna

  • 200 g maslaca

  • 100 g šećera u prahu

  • 100 g kisele pavlake

Priprema:

  1. Priprema kore: Umutite belanca sa šećerom dok ne dobijete čvrst sneg. Dodajte mlevene orahe, prašak za pecivo, vanilu i brašno. Sve pažljivo sjedinite.

  2. Pečenje: Na pleh stavite papir za pečenje i izlijte smesu, raspoređujući je ravnomerno. Pecite u prethodno ugrejanoj rerni na 180°C oko 15-20 minuta, dok kora ne postane zlatno-smeđa.

  3. Priprema fila: Dok se kora peče, pripremite fil. Umutite omekšali maslac sa šećerom u prahu, a potom dodajte kiselu pavlaku i sve dobro sjedinite.

  4. Formiranje rolade: Pečenu koru pažljivo izvadite iz rerne i odmah prebacite na vlažnu krpu. Dok je još topla, filujte je pripremljenim kremom i lagano je urolajte, pazeći da ne popucaju ivice.

  5. Ohlađivanje: Roladu ostavite da se ohladi u frižideru najmanje 1-2 sata pre nego što je isečete i poslužite.

BONUS RECEPT:

Breskve u šlagu

Sastojci:

  • 1 konzerva breskvi

  • 200 ml slatke pavlake

  • 2 kašičice šećera u prahu

  • 1 kašičica vanilin šećera

Priprema:

  1. Breskve isecite na kriške i stavite ih u čaše ili posude za posluživanje.

  2. Umutite slatku pavlaku sa šećerom i vanilom dok ne postane čvrsta.

  3. Preko breskvi stavite šlag i po želji pospite mrvicama čokolade ili orašastim plodovima.

Ovaj jednostavan desert je savršen za brzu i ukusnu užinu!