Sastojci:
-
1 kg junećeg vrata
-
2 glavice crnog luka
-
3 čena belog luka
-
4 šargarepe
-
3 krompira
-
1 crvena paprika
-
1 šolja paradajz sosa
-
3 kašičice začina (so, biber, suvi začin)
-
2 kašičice sušenog origana
-
2 kašičice maslinovog ulja
-
1/2 šolje crnog vina (po želji)
-
1 kašičica šećera
Priprema:
-
Priprema mesa: Juneći vrat operite, posolite i pobiberite. U velikoj tavi zagrejte maslinovo ulje i propržite meso sa svih strana dok ne dobije lepu, zlatno-smeđu boju. Onda ga izvadite i stavite u vatrostalnu posudu.
-
Priprema povrća: U istoj tavi, dodajte još malo ulja i propržite sitno iseckane crni i beli luk. Kada počnu da mirišu, dodajte iseckanu šargarepu, krompir i crvenu papriku. I dalje sve propržite dok povrće ne omekša, oko 10 minuta.
-
Dodavanje začina: U povrće, dodajte začine: so, biber, origano, i sve dobro izmešajte. Zatim dodajte paradajz sos i crno vino. Dodajte i šećer kako biste balansirali kiselost paradajza.
-
Pečenje: Oko mesa stavite pripremljeno povrće, prelijte sve sa malo maslinovog ulja i sve dobro promešajte. Pokrijte posudu i stavite u prethodno ugrejanu rernu na 180°C. Pecite 1,5-2 sata, povremeno prelivajući meso sa sopstvenim sokovima.
-
Završni detalji: Kada je meso mekano i povrće dobro ukuvano, izvadite iz rerne i poslužite toplo.
Ovaj obrok je pun ukusa, sočan i bogat povrćem, idealan za sve ljubitelje mesnih jela sa aromatičnim dodacima.
BONUS RECEPT:
Pečeni krompir sa ruzmarinom
Sastojci:
-
4 veća krompira
-
2 kašičice maslinovog ulja
-
1 kašičica ruzmarina
-
So i biber po ukusu
Priprema:
-
Krompire operite i isecite na četvrtine.
-
U velikoj posudi pomešajte krompire sa maslinovim uljem, ruzmarinom, solju i biberom.
-
Stavite krompire na pleh i pecite u prethodno ugrejanoj rerni na 200°C oko 30 minuta, dok ne postanu zlatni i hrskavi.
Ovaj jednostavan prilog savršeno se slaže sa mesom i povrćem, a pruža dodatnu aromu i bogatstvo ukusa!