Preukusan juneći vrat sa povrćem – Savršen spoj mesa i povrća za bogat obrok

Sastojci:

  • 1 kg junećeg vrata

  • 2 glavice crnog luka

  • 3 čena belog luka

  • 4 šargarepe

  • 3 krompira

  • 1 crvena paprika

  • 1 šolja paradajz sosa

  • 3 kašičice začina (so, biber, suvi začin)

  • 2 kašičice sušenog origana

  • 2 kašičice maslinovog ulja

  • 1/2 šolje crnog vina (po želji)

  • 1 kašičica šećera

Priprema:

  1. Priprema mesa: Juneći vrat operite, posolite i pobiberite. U velikoj tavi zagrejte maslinovo ulje i propržite meso sa svih strana dok ne dobije lepu, zlatno-smeđu boju. Onda ga izvadite i stavite u vatrostalnu posudu.

  2. Priprema povrća: U istoj tavi, dodajte još malo ulja i propržite sitno iseckane crni i beli luk. Kada počnu da mirišu, dodajte iseckanu šargarepu, krompir i crvenu papriku. I dalje sve propržite dok povrće ne omekša, oko 10 minuta.

  3. Dodavanje začina: U povrće, dodajte začine: so, biber, origano, i sve dobro izmešajte. Zatim dodajte paradajz sos i crno vino. Dodajte i šećer kako biste balansirali kiselost paradajza.

  4. Pečenje: Oko mesa stavite pripremljeno povrće, prelijte sve sa malo maslinovog ulja i sve dobro promešajte. Pokrijte posudu i stavite u prethodno ugrejanu rernu na 180°C. Pecite 1,5-2 sata, povremeno prelivajući meso sa sopstvenim sokovima.

  5. Završni detalji: Kada je meso mekano i povrće dobro ukuvano, izvadite iz rerne i poslužite toplo.

Ovaj obrok je pun ukusa, sočan i bogat povrćem, idealan za sve ljubitelje mesnih jela sa aromatičnim dodacima.

BONUS RECEPT:

Pečeni krompir sa ruzmarinom

Sastojci:

  • 4 veća krompira

  • 2 kašičice maslinovog ulja

  • 1 kašičica ruzmarina

  • So i biber po ukusu

Priprema:

  1. Krompire operite i isecite na četvrtine.

  2. U velikoj posudi pomešajte krompire sa maslinovim uljem, ruzmarinom, solju i biberom.

  3. Stavite krompire na pleh i pecite u prethodno ugrejanoj rerni na 200°C oko 30 minuta, dok ne postanu zlatni i hrskavi.

Ovaj jednostavan prilog savršeno se slaže sa mesom i povrćem, a pruža dodatnu aromu i bogatstvo ukusa!