Sastojci za koru:
-
6 belanaca
-
6 kašika šećera
-
150 g pečenih, mlevenih lešnika
-
2 kašike brašna
-
1 kašičica praška za pecivo
Sastojci za fil:
-
6 žumanaca
-
5 kašika šećera
-
100 g čokolade za kuvanje
-
150 g maslaca ili margarina
-
100 g prah šećera
Za dekoraciju:
-
50 g čokolade
-
2-3 kašike mleka ili slatke pavlake
-
Šaka krupno seckanih pečenih lešnika
Priprema:
Belanca umutite u čvrst sneg, pa postepeno dodajte šećer uz stalno mućenje dok ne dobijete sjajnu, čvrstu masu.
Dodajte mlevene lešnike, brašno i prašak za pecivo, pa lagano umešajte špatulom.
Sipajte smesu u kalup obložen papirom za pečenje i pecite na 180°C oko 20-25 minuta. Kora je gotova kad blago porumeni i čačkalica izađe suva.
Dok se kora hladi, pripremite fil.
Žumanca umutite sa šećerom, pa kuvajte na pari dok se ne zgusnu. Dodajte čokoladu izlomljenu na kockice i mešajte dok se sve ne sjedini.
Kad se fil prohladi, umutite posebno maslac sa prah šećerom, pa sjedinite sa filom od žumanaca.
Na ohlađenu koru nanesite fil ravnomerno.
Za dekoraciju, istopite čokoladu sa malo mleka ili slatke pavlake, pa prelijte preko torte.
Pospite seckanim lešnicima i stavite tortu u frižider na par sati da se stegne.
Ova torta je prava čokoladno-lešnikasta fantazija koja će vas osvojiti na prvi zalogaj!
Bonus recept:
Čokoladni lešnik kolačići – Mali zalogaji puni ukusa
Sastojci:
-
100 g pečenih lešnika
-
150 g čokolade za kuvanje
-
80 g maslaca
-
1 jaje
-
80 g brašna
-
50 g šećera
-
1/2 kašičice praška za pecivo
Priprema:
Otopite čokoladu i maslac zajedno, pa ostavite da se malo prohladi.
U posebnoj posudi umutite jaje sa šećerom, dodajte prohlađenu čokoladu, pa brašno pomešano sa praškom za pecivo.
Na kraju ubacite grubo seckane lešnike.
Kašikom vadite smesu i pravite male kolačiće na plehu obloženom papirom za pečenje.
Pecite na 180°C oko 10 minuta.
Savršeno idu uz šolju kafe ili čaja!