Ove princez krofne sa kremastim filom su prava poslastica, savršene za svaki trenutak kada poželite nešto slatko i bogato. Uz jednostavnu pripremu, dobićete mekane, sočne krofne, punjene finim vanilin kremom. Evo recepta:
Sastojci:
Za tijesto:
- 250 ml vode
- 125 ml ulja
- 1 kašika šećera
- ½ kašičice soli
- 150 g brašna
- 250 ml jaja (oko 4 velika ili 5 manjih jaja)
Za fil:
- 1 l mlijeka
- 5 žumanjaka
- 2 kašičice arome vanilije ili 3 vanilin šećera
- 200 g šećera
- 150 g gustina
- 125 g maslaca ili margarina
Za posipanje:
- Šećer u prahu
Priprema:
1. Priprema tijesta:
- U šerpu stavite 250 ml vode, 125 ml ulja, kašiku šećera i pola kašičice soli. Zagrejte na srednje jakoj vatri dok ne počne da vri.
- Kada smesa provri, dodajte 150 g brašna i brzo mešajte da se sve dobro sjedini. Nastavite mešati dok se ne stvori kompaktno tijesto koje se odvaja od ivica šerpe.
- Sklonite smesu sa vatre i ostavite da se malo ohladi (oko 5 minuta).
- Nakon toga, dodajte jaja (po jedno) i dobro umutite svaki put dok se smesa ne ujednači. Na kraju treba da dobijete glatko, sjajno i mekano tijesto.
- Prebacite tijesto u špric ili plastičnu kesu sa isečenim vrhom i na papir za pečenje pravite male kružiće.
2. Pečenje:
- Pečnicu zagrejte na 200°C. Krofne stavite na pleh obložen papirom za pečenje, ostavljajući dovoljno prostora između njih.
- Pecite u prethodno zagrejanoj pečnici oko 20-25 minuta ili dok ne postanu zlatno-smeđe. Ne otvarajte pečnicu tokom pečenja kako bi krofne ostale ravne i narasle.
- Kada se ohlade, izvadite ih iz pećnice i ostavite da se potpuno ohlade.
3. Priprema fila:
- U šerpu stavite 1 l mlijeka i zagrejte na srednje jakoj vatri.
- U posebnoj posudi, umutite 5 žumanjaka sa 200 g šećera, dodajte 150 g gustina i arome vanilije (ili vanilin šećer).
- Kada mlijeko počne da vri, polako sipajte smesu sa žumancima i gustinom u vruće mlijeko, stalno mešajući da ne dođe do grudvica.
- Kuvajte dok fil ne postane gust, a zatim sklonite sa vatre.
- Dodajte 125 g maslaca ili margarina i dobro promešajte dok se sve ne rastopi i sjedini.
4. Filovanje krofni:
- Ohlađene krofne pažljivo presecite na pola i napunite svaku sa pripremljenim vanilin filom.
- Pospite šećerom u prahu.
Posluživanje:
Ove princez krofne su savršene za porodične proslave, užine ili kao slatki desert za bilo koju priliku. Uživajte u njihovoj bogatoj teksturi i fantastičnom ukusu!