Princez krofne – Recepta po kojem će uvijek uspjeti!

Ove princez krofne sa kremastim filom su prava poslastica, savršene za svaki trenutak kada poželite nešto slatko i bogato. Uz jednostavnu pripremu, dobićete mekane, sočne krofne, punjene finim vanilin kremom. Evo recepta:

Sastojci:

Za tijesto:

  • 250 ml vode
  • 125 ml ulja
  • 1 kašika šećera
  • ½ kašičice soli
  • 150 g brašna
  • 250 ml jaja (oko 4 velika ili 5 manjih jaja)

Za fil:

  • 1 l mlijeka
  • 5 žumanjaka
  • 2 kašičice arome vanilije ili 3 vanilin šećera
  • 200 g šećera
  • 150 g gustina
  • 125 g maslaca ili margarina

Za posipanje:

  • Šećer u prahu

Priprema:

1. Priprema tijesta:

  1. U šerpu stavite 250 ml vode, 125 ml ulja, kašiku šećera i pola kašičice soli. Zagrejte na srednje jakoj vatri dok ne počne da vri.
  2. Kada smesa provri, dodajte 150 g brašna i brzo mešajte da se sve dobro sjedini. Nastavite mešati dok se ne stvori kompaktno tijesto koje se odvaja od ivica šerpe.
  3. Sklonite smesu sa vatre i ostavite da se malo ohladi (oko 5 minuta).
  4. Nakon toga, dodajte jaja (po jedno) i dobro umutite svaki put dok se smesa ne ujednači. Na kraju treba da dobijete glatko, sjajno i mekano tijesto.
  5. Prebacite tijesto u špric ili plastičnu kesu sa isečenim vrhom i na papir za pečenje pravite male kružiće.

2. Pečenje:

  1. Pečnicu zagrejte na 200°C. Krofne stavite na pleh obložen papirom za pečenje, ostavljajući dovoljno prostora između njih.
  2. Pecite u prethodno zagrejanoj pečnici oko 20-25 minuta ili dok ne postanu zlatno-smeđe. Ne otvarajte pečnicu tokom pečenja kako bi krofne ostale ravne i narasle.
  3. Kada se ohlade, izvadite ih iz pećnice i ostavite da se potpuno ohlade.

3. Priprema fila:

  1. U šerpu stavite 1 l mlijeka i zagrejte na srednje jakoj vatri.
  2. U posebnoj posudi, umutite 5 žumanjaka sa 200 g šećera, dodajte 150 g gustina i arome vanilije (ili vanilin šećer).
  3. Kada mlijeko počne da vri, polako sipajte smesu sa žumancima i gustinom u vruće mlijeko, stalno mešajući da ne dođe do grudvica.
  4. Kuvajte dok fil ne postane gust, a zatim sklonite sa vatre.
  5. Dodajte 125 g maslaca ili margarina i dobro promešajte dok se sve ne rastopi i sjedini.

4. Filovanje krofni:

  1. Ohlađene krofne pažljivo presecite na pola i napunite svaku sa pripremljenim vanilin filom.
  2. Pospite šećerom u prahu.

Posluživanje:

Ove princez krofne su savršene za porodične proslave, užine ili kao slatki desert za bilo koju priliku. Uživajte u njihovoj bogatoj teksturi i fantastičnom ukusu!