Zova, ili bazga, od davnina je poznata kao biljka s izuzetno ljekovitim svojstvima. Njen mirisni cvijet ne samo da je ukusan u soku, već i pomaže našem organizmu u borbi protiv raznih bolesti. Sok od zove nije samo osvježavajući napitak – on je pravi prirodni lijek, naročito u sezoni prehlada i virusa.
Zova obiluje flavonoidima, eteričnim uljima, taninima i vitaminom C, a sve to doprinosi njenom snažnom djelovanju na imunitet i detoksikaciju organizma.
Kako sok od zove djeluje na zdravlje:
1. Jača imunitet:
Zahvaljujući velikom udjelu antioksidansa i vitamina C, redovna konzumacija soka od zove može pomoći tijelu da se bolje odbrani od virusa i bakterija.
2. Ublažava simptome prehlade i gripe:
Zova djeluje kao prirodni ekspektorans – razrjeđuje sluz i olakšava iskašljavanje, a istovremeno ublažava bol u grlu i umiruje kašalj.
3. Snižava temperaturu:
Tradicionalno se koristi kao prirodni antipiretik – snižava tjelesnu temperaturu i potpomaže znojenje tokom bolesti.
4. Čisti krv i pomaže bubrezima:
Poznata je po diuretičkom efektu – potiče izbacivanje toksina iz organizma putem mokraće.
5. Pomaže kod upale sinusa i disajnih puteva:
Udisanje pare od cvijeta zove ili konzumacija soka može olakšati simptome sinusitisa i drugih upalnih procesa u gornjim disajnim putevima.
Recept za domaći sok od zove (hladni postupak)
Sastojci:
-
20 cvjetova zove
-
2 l vode
-
2 limuna (narezana na kolutove)
-
2 kg šećera
-
2 kesice limuntusa (ili sok od dodatnog limuna)
Priprema:
-
Cvjetove pažljivo očistiti, ali ne prati pod vodom – samo lagano protresite da se odstrani prašina i insekti.
-
U veću posudu staviti vodu, limune, limuntus i cvjetove zove.
-
Pokriti i ostaviti da odstoji 24–48 sati na hladnom mjestu.
-
Nakon toga procijediti kroz gazu, dodati šećer i miješati dok se ne otopi.
-
Sipati u sterilisane flaše, dobro zatvoriti i čuvati na hladnom i tamnom mjestu.
Kako piti:
Za svakodnevnu upotrebu, sok se razblažuje s vodom u omjeru po želji (najčešće 1:5). Po želji se može dodati i list mente ili kriška limuna za dodatnu svježinu.