Prirodni eliksir iz prirode – Sok od zove: Zdravlje u svakoj kapi

Zova, ili bazga, od davnina je poznata kao biljka s izuzetno ljekovitim svojstvima. Njen mirisni cvijet ne samo da je ukusan u soku, već i pomaže našem organizmu u borbi protiv raznih bolesti. Sok od zove nije samo osvježavajući napitak – on je pravi prirodni lijek, naročito u sezoni prehlada i virusa.

Zova obiluje flavonoidima, eteričnim uljima, taninima i vitaminom C, a sve to doprinosi njenom snažnom djelovanju na imunitet i detoksikaciju organizma.

Kako sok od zove djeluje na zdravlje:

1. Jača imunitet:
Zahvaljujući velikom udjelu antioksidansa i vitamina C, redovna konzumacija soka od zove može pomoći tijelu da se bolje odbrani od virusa i bakterija.

2. Ublažava simptome prehlade i gripe:
Zova djeluje kao prirodni ekspektorans – razrjeđuje sluz i olakšava iskašljavanje, a istovremeno ublažava bol u grlu i umiruje kašalj.

3. Snižava temperaturu:
Tradicionalno se koristi kao prirodni antipiretik – snižava tjelesnu temperaturu i potpomaže znojenje tokom bolesti.

4. Čisti krv i pomaže bubrezima:
Poznata je po diuretičkom efektu – potiče izbacivanje toksina iz organizma putem mokraće.

5. Pomaže kod upale sinusa i disajnih puteva:
Udisanje pare od cvijeta zove ili konzumacija soka može olakšati simptome sinusitisa i drugih upalnih procesa u gornjim disajnim putevima.

Recept za domaći sok od zove (hladni postupak)

Sastojci:

  • 20 cvjetova zove

  • 2 l vode

  • 2 limuna (narezana na kolutove)

  • 2 kg šećera

  • 2 kesice limuntusa (ili sok od dodatnog limuna)

Priprema:

  1. Cvjetove pažljivo očistiti, ali ne prati pod vodom – samo lagano protresite da se odstrani prašina i insekti.

  2. U veću posudu staviti vodu, limune, limuntus i cvjetove zove.

  3. Pokriti i ostaviti da odstoji 24–48 sati na hladnom mjestu.

  4. Nakon toga procijediti kroz gazu, dodati šećer i miješati dok se ne otopi.

  5. Sipati u sterilisane flaše, dobro zatvoriti i čuvati na hladnom i tamnom mjestu.

Kako piti:

Za svakodnevnu upotrebu, sok se razblažuje s vodom u omjeru po želji (najčešće 1:5). Po želji se može dodati i list mente ili kriška limuna za dodatnu svježinu.