Punjene paprike su jedno od onih jela koja mame uzdahe i uspomene na domaću kuhinju, a uz jednostavnu pripremu i bogatstvo ukusa, teško je da ćete im odoliti. Ovaj recept je idealan za sve ljubitelje jela sa mesom, dok krumpir u pratnji daje savršen kontrast bogatstvu ukusa punjenih paprika. Iako klasično jelo, priprema ovih paprika donosi nevjerojatnu harmoniju začina, sočne punjene mase i bogatog umaka. Ako još niste probali, definitivno ćete poželeti da isprobate ovu kombinaciju.
Sastojci:
Za punjenje paprika:
-
500 grama mlevenog mesa (najbolje juneće, ali može i mešano)
-
1 glavica crvenog luka, sitno iseckana
-
2 čena češnjaka, sitno iseckana
-
5 kašika riže
-
1 kašičica Vegete
-
1 decilitar vode
-
1 kašičica mlevene crvene paprike
-
2 kašičice seckanog peršuna
-
So i biber, po ukusu
Za umak i prilog:
-
500 grama paprika, očišćenih i pripremljenih za punjenje
-
1/2 litra pasirane rajčice
-
1/2 decilitra ulja
-
2 kašice brašna (za zapršku)
-
So i začini po ukusu za umak
-
500 grama krumpira (za prilog, može biti u obliku pire krompira)
Priprema:
Prvi koraci – Priprema paprika i punjenje:
-
Očišćavanje paprika: Uzmite 500 grama paprika i pažljivo ih očistite od semena. Svaka paprika treba biti prazna, ostavljajući dovoljno prostora za punjenje, ali budite pažljivi da ne oštetite kožu paprika, kako bi ostale čitave prilikom kuhanja.
-
Priprema mesa za punjenje: U velikoj posudi pomešajte mljeveno meso sa svim ostalim sastojcima za punjenje:
-
Sitno iseckani crveni luk
-
Seckani češnjak
-
Rižu koja će upiti sve sokove tokom kuhanja
-
Vegetu i začine (so, biber, mlevena crvena paprika, seckani peršun)
-
Voda koja pomaže da smesa postane sočna i dobro sjedinjena
Sve dobro promešajte. Ako je potrebno, probajte smesu da biste proverili da li je dovoljno začinjena. Dodajte još začina ako mislite da je potrebno.
-
-
Punjenje paprika: Pažljivo napunite svaku papriku pripremljenom smesom, ali nemojte ih puniti do kraja. Ostavljanje malo prostora je važno kako bi paprika imala dovoljno prostora da se širi tokom kuhanja, a da ne dođe do pucanja.
Drugi koraci – Priprema umaka:
-
Zaprška: U dubljoj posudi, zagrejte ulje i dodajte brašno. Mešajte dok se ne stvori zlatno smeđa zaprška. Onda dodajte pasiranu rajčicu i dolivajte vodu dok ne postignete željenu gustoću umaka. Posolite i pobiberite po ukusu. Ako želite da umak bude bogatiji, možete dodati malo začina poput majčine dušice ili lovora za dodatnu aromu.
-
Kuvanje paprika: Kad umak počne da vri, pažljivo stavite punjene paprike u šerpu sa pripremljenim umakom. Pokrijte šerpu i kuvajte na srednjoj vatri oko 1 i po sat. Povremeno proverite, dodajte malo vode ako je potrebno, kako bi paprika bila u dobrom umaku.
Treći koraci – Prilog:
-
Priprema krumpira: Dok se paprika kuva, pripremite krumpir. Možete ga skuvati čitavog u slanoj vodi, a zatim ga poslužiti kao prilog, ili ga pretvoriti u pire koji će se savršeno slagati sa punjenim paprikama. Pire od krumpira daje dodatnu kremastu teksturu koja upotpunjava sočnost paprika.
Završni korak – Posluživanje:
-
Kad su punjene paprike skuvane, izvadite ih iz šerpe i pažljivo ih servirajte uz prilog od krumpira. Uživajte u ovoj divnoj kombinaciji! Ako nemate vremena da pravite pire, možete ih poslužiti i sa svežim hlebom, što je takođe veoma ukusno.
Punjene paprike sa mesom, rižom i bogatim umakom predstavljaju savršen obrok za svaki dan, ali i za posebne prilike. Sočni umak i bogat nadjev čine ovaj recept neodoljivim, a krumpir ili svež hleb samo upotpunjuju jelo. Ovo je jelo koje mami miris i ukus domaće kuhinje i donosi mirnu atmosferu za stolom. Pronađite nekoliko sati i uživajte u pripremi ovog ukusnog jela koje će sigurno oduševiti sve prisutne.