Domaća Raffaello torta je savršen spoj hrskavog Plazma keksa, kremastog fila i bogatog okusa kokosa. Ovaj jednostavan recept omogućava vam da uživate u omiljenom okusu Raffaello kuglica u obliku torte, idealnoj za svaku priliku.
Priprema ove torte traje samo tridesetak minuta, a rezultuje bogatim i kremastim desertom koji će oduševiti vaše goste. Sastojci poput Plazma keksa, mlevenih badema, kokosa i bele čokolade čine je neodoljivom. Isprobajte ovaj recept i uživajte u domaćoj Raffaello torti koja će zasigurno postati omiljeni desert u vašoj kuhinji.
Sastojci
Za koru:
- 250 g Mljevena plazma
- 50 g Mljeveni badem
- 50 g Otopljeni maslac
- 160 ml Mlijeko
- 100 g Bijelog krema ili krema od kokosa
Za fil:
- 600 ml Mlijeko
- 150 g Šećer
- 2 pakovanje Vanilin šećer
- 100 g Kokos
- 150 g Puter
- 80 g Mljeveni keks
- 5 kašika Griz
Za ganaš:
- 100 g Bijela čokolada
- 50 ml Slatka pavlaka
Dekoracija (po želji):
- Kokos, beli čokoladni prelivi ili voće (preporučeno)
Priprema
Kora:
-
U velikoj posudi pomiješajte Plazma keks, mlevene bademe i otopljeni maslac.
-
Dodajte kremu (bijeli krem ili kremu od kokosa) i mlijeko, pa dobro sjedinite smjesu.
-
Smjesu ravnomjerno rasporedite u kalup prečnika 22 cm, poravnajte i stavite u zamrzivač dok pripremate fil.
Fil:
-
U šerpi zagrijte 600 ml mlijeka i dodajte šećer, vanilin šećer i griz.
-
Kuvajte na umjerenoj vatri, neprestano miješajući, dok se smjesa ne zgusne.
-
Sklonite sa vatre i dodajte puter, kokos i mljeveni keks. Dobro promiješajte.
-
Topli fil ravnomjerno rasporedite preko kore i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.
-
Kada se fil ohladi, stavite tortu u frižider da se ohladi i stisne (minimalno 2-3 sata).
Ganaš:
-
U manjoj šerpi zagrijte slatku pavlaku do tačke vrenja.
-
Prelijte je preko bijele čokolade, koju prethodno izlomite na kockice.
-
Ostavite da odstoji nekoliko minuta, pa miješajte dok ne dobijete glatku smjesu.
-
Ganaš ravnomjerno prelijte preko torte i ostavite da se ohladi.
Dekoracija:
-
Dekorišite tortu po želji sa dodatnim kokosom, komadićima bijele čokolade ili svježim voćem.
BONUS:
Nasiječem samo povrće! Jednostavan recept za ukusnu večeru od povrća ZA SAMO 15 MINUTA…
Ovaj recept za složenac od povrća odličan je način da uživate u raznovrsnom povrću u jednom ukusnom jelu. Lako se priprema i ima bogat okus koji će zadovoljiti vaše nepce. Kremasti umak od kopra daje svježinu i savršeno se slaže s vatrom. Evo kako to učiniti.
Potrebni sastojci za lonac:
2 velika krumpira: ogulite i narežite na kockice za krepak temeljac.
1 mrkva: ogulite je i narežite na kockice da biste joj dali slatki, zemljani okus.
1 manja cvjetača: izrezana na cvjetiće, ima blag, orašast okus.
1 mala brokula: nasjeckajte cvjetiće na komadiće veličine zalogaja za hrskavost i boju.
1 žlica soli: za začinjanje povrća.
1 poriluk: samo bijeli i svijetlozeleni dijelovi, tanko narezani za blagu aromu luka.
2 žlice + 5 žlica maslinovog ulja: koristi se za variva i rezance.
1 paprika: nasjeckana na kockice radi slasti i boje.
3 jaja: Pomiješajte sve sastojke.
200 ml (⅔ šalice) mlijeka: Koristite dva puta za tijesto kako biste stvorili kremastu strukturu.
130 g (1 šalica) višenamjenskog brašna: daje strukturu tepsiji.
1 žlica soli + crni papar po ukusu: koristi se za začinjanje tijesta.
1 žličica francusko sušene vanilije: dodaje mirisnu aromu vanilije.
150 g (5 oz) nasjeckanog sira: Otopite u tavi da dobijete gnjecavu teksturu.
Sastojci za kremasti umak od kopra:
2 žlice grčkog jogurta + 2 žlice majoneze: osnova umaka daje kremasti okus.
1 režanj češnjaka: mljeveni za jači okus.
1 manji krastavac: nariban ili nasjeckan za svježinu.
Svježi kopar: nasjeckan, ima ukusan i pikantan okus.
KAKO SE PRIPREMA?
Zagrijte pećnicu na 180°C (350°F). Veći lim za pečenje lagano premažite maslinovim uljem.
Blanširati povrće:
Zakuhajte veliki lonac vode. Dodajte krumpir, mrkvu, cvjetaču i brokulu zajedno sa žlicom soli. Kuhajte 5-7 minuta dok malo ne omekša. Ocijedite i ostavite sa strane.
Pirjani poriluk i paprika:
Zagrijte 2 žlice maslinovog ulja u tavi na srednje jakoj vatri. Pirjajte poriluk narezan na kockice i papriku narezanu na kockice dok ne omekšaju i porumene. Staviti na stranu.
Pripremite tijesto:
U velikoj posudi umutite jaja, 5 žlica maslinovog ulja i 200 ml mlijeka. Postupno dodajte brašno, preostalu sol, crni papar i sušeno francusko bilje, miješajući dok smjesa ne postane glatka.
Sastavite sastojke:
U pripremljenu posudu za pečenje stavite blanširano povrće, pirjani poriluk i papriku. Prelijte tijesto preko povrća, pazeći da bude ravnomjerno obloženo. Odozgo pospite naribani sir.