Raste posvuda, a niko ne zna koliko je moćna – Evo kako da napravite čaj od mrtve koprive koji će vam očistiti tijelo

U svakom dvorištu, uz puteljke, pored živica ili čak na zapuštenim parcelama, često raste biljka koju većina ljudi jednostavno ignoriše. Možda je i vi svakodnevno gazite, čupate ili zaobilazite, misleći da je u pitanju obični korov. A zapravo, pred vama je jedna od najpotcjenjenijih ljekovitih biljaka koju priroda može da ponudi – purpurna mrtva kopriva (Lamium purpureum).

Ova biljka, na prvi pogled neugledna i nenametljiva, ima cvjetove u nježno purpurnim nijansama, a njeni nazubljeni listovi podsjećaju na poznatu pravu koprivu – ali bez peckanja. I dok mnogi ni ne znaju njeno ime, purpurna mrtva kopriva je tiha heroina među samoniklim biljkama, naročito u tradicionalnoj narodnoj medicini.

Porijeklom iz Evrope i zapadne Azije, ova biljka se raširila i na druge kontinente gdje je postala prirodni saveznik u borbi protiv brojnih zdravstvenih tegoba. Nekad su je žene sakupljale rano u proljeće, kada druge biljke još nisu ni počele da niču, jer je bila prva dostupna svježa hrana puna vitamina i minerala.

Ono što čini purpurnu mrtvu koprivu posebnom je njena izuzetna nutritivna i ljekovita vrijednost. Iako je većina ljudi smatra korovom, ova biljka je prava mala riznica korisnih materija. Bogata je vitaminima C i A, gvožđem, kalcijumom i flavonoidima. Takođe sadrži antioksidante i protuupalna jedinjenja, što je čini idealnom za upotrebu u različitim prirodnim tretmanima.

Možda najzanimljiviji aspekt je njena upotreba kod manjih rana, posekotina i ogrebotina. Listovi, kada se lagano izgnječe, mogu se staviti direktno na ranu – djeluju antiseptično, smanjuju otok i ubrzavaju zarastanje. Nekad se od njih pravila i prirodna obloga za otoke i modrice.

U ishrani, njeni mladi listovi mogu se koristiti kao dodatak salatama, čorbama ili čak smutijima. Imaju blag, pomalo slatkast ukus koji se lijepo uklapa sa drugom proljećnom biljnom hranom. Osušeni listovi se koriste za pripremu čaja koji umiruje organizam, stimuliše znojenje i pomaže kod blagih prehlada i infekcija.

Sastojci za pripremu čaja od purpurne mrtve koprive:

  • Šaka svježih ili 1–2 kašičice osušenih listova i cvjetova

  • 250 ml ključale vode

  • Med ili limun po želji

Prelijte biljku vrelom vodom, pokrijte i ostavite da odstoji 10 minuta. Procedite i pijte toplo. Čaj se može piti jednom do dva puta dnevno, naročito u periodima oslabljenog imuniteta ili sezonskih prehlada.

Osim što djeluje na jačanje odbrambenog sistema, ovaj čaj se tradicionalno koristi i za ublažavanje menstrualnih bolova, detoksikaciju organizma, a kod spoljašnje primjene može pomoći i kod iritacija na koži, poput blažih ekcema.

Ipak, treba napomenuti da biljku ne bi trebalo koristiti bez mjere. Kao i sve biljke koje sadrže aktivne supstance, i purpurna mrtva kopriva treba da se koristi umjereno i u skladu s potrebama organizma.

U današnjem svijetu, gdje se sve više ljudi okreće prirodnim rješenjima i želi da se udalji od sintetičkih proizvoda, ovakve biljke ponovo dobijaju svoje mjesto. Iako ih je civilizacija zaboravila, priroda nas stalno podsjeća na njih – ako znamo gdje da gledamo.

Još jedna korisna primjena ove biljke je u bašti – njeni cvjetovi privlače pčele i korisne insekte, što je naročito važno za oprašivanje tokom ranog proljeća. Takođe, zbog brzog širenja, često se koristi i kao prirodni pokrivač tla koji sprečava rast drugih, invazivnih biljaka.

Ako do sada niste obraćali pažnju na ovu biljku u vašem dvorištu, možda je vrijeme da zastanete, pogledate je izbliza i pružite joj šansu. Svojom skromnom ljepotom i snažnim ljekovitim osobinama, purpurna mrtva kopriva može vas iznenaditi više nego što ste ikad očekivali.

Bonus savjet:
Za čuvanje biljke tokom zime, osušite je na prozračnom mjestu daleko od direktnog sunca, pa je usitnite i čuvajte u staklenoj tegli. Tako ćete tokom cijele godine imati pri ruci čaj koji jača imunitet, čisti organizam i vraća ravnotežu tijelu.

U vremenu kada smo svi u potrazi za prirodnim, dostupnim i besplatnim načinima da poboljšamo zdravlje, ova biljka nas uči važnu lekciju: ponekad se pravo blago krije tik ispod naših nogu – samo ga treba prepoznati.