Recept za mame – Svi će voljeti i tražiti dvostruku porciju!

Ovaj složenac s tijestom i bogatim punjenjem od sira, jaja i mladog luka zaista je ukusan i jednostavan za pripremiti. Slojasto tijesto i kremasti nadjev savršeno se slažu, a rezultat je sočan i ukusan obrok. Evo kako možete pripremiti ovu pitu:

Sastojci:

Tijesto:

  • 500 g brašna
  • 10 g praška za pecivo
  • 10 g soli
  • 75 ml ulja
  • 250 ml mlijeka
  • 2 jaja
  • 70 g škroba (gustina)

Punjenje:

  • 2 jaja
  • 200 g svježeg sira
  • 200 g tvrdog sira (po izboru, npr. gauda, edamer ili parmezan)
  • 10 g soli
  • 10 g mladog luka (sitno nasjeckanog)
  • 10 g kopra (po želji)
  • 100 ml rastopljenog putera
  • 200 ml mlijeka

Priprema:

  1. Priprema tijesta:

    • U velikoj posudi, pomiješajte brašno, prašak za pecivo i sol.
    • Dodajte ulje, mlijeko, jaja i škrob, pa zamijesite mekano tijesto.
    • Ostavite tijesto da se odmori 10 minuta.
  2. Priprema punjenja:

    • U jednoj zdjeli umutite jaja, pa dodajte svježi sir, tvrdi sir, nasjeckani mladi luk, kopar (ako koristite), sol, rastopljeni puter i mlijeko.
    • Dobro promiješajte sve sastojke kako bi se ravnomjerno rasporedili.
  3. Slaganje složenca:

    • Podijelite tijesto na dva dijela.
    • Prvi dio tijesta razvaljajte i stavite u prethodno namazan ili papirom obložen pleh (dimenzije 26 cm).
    • Preko tijesta rasporedite pripremljeno punjenje.
    • Drugi dio tijesta razvaljajte i stavite na vrh punjenja.
    • Lagano pritisnite rubove da se spoje.
  4. Pečenje:

    • Stavite složenac u prethodno zagrejanu pećnicu na 180°C i pecite 30 minuta, dok tijesto ne postane zlatno smeđe i hrskavo.
  5. Završni korak:

    • Poslužite složenac dok je još topao i uživajte u bogatstvu okusa!

Ovaj složenac je savršen za obiteljske ručkove, užine ili čak kao lagani večernji obrok. Njegova sočnost i hrskavost sigurno će zadovoljiti sve ljubitelje jednostavnih, ali ukusnih jela.