Ovaj složenac s tijestom i bogatim punjenjem od sira, jaja i mladog luka zaista je ukusan i jednostavan za pripremiti. Slojasto tijesto i kremasti nadjev savršeno se slažu, a rezultat je sočan i ukusan obrok. Evo kako možete pripremiti ovu pitu:
Sastojci:
Tijesto:
- 500 g brašna
- 10 g praška za pecivo
- 10 g soli
- 75 ml ulja
- 250 ml mlijeka
- 2 jaja
- 70 g škroba (gustina)
Punjenje:
- 2 jaja
- 200 g svježeg sira
- 200 g tvrdog sira (po izboru, npr. gauda, edamer ili parmezan)
- 10 g soli
- 10 g mladog luka (sitno nasjeckanog)
- 10 g kopra (po želji)
- 100 ml rastopljenog putera
- 200 ml mlijeka
Priprema:
-
Priprema tijesta:
- U velikoj posudi, pomiješajte brašno, prašak za pecivo i sol.
- Dodajte ulje, mlijeko, jaja i škrob, pa zamijesite mekano tijesto.
- Ostavite tijesto da se odmori 10 minuta.
-
Priprema punjenja:
- U jednoj zdjeli umutite jaja, pa dodajte svježi sir, tvrdi sir, nasjeckani mladi luk, kopar (ako koristite), sol, rastopljeni puter i mlijeko.
- Dobro promiješajte sve sastojke kako bi se ravnomjerno rasporedili.
-
Slaganje složenca:
- Podijelite tijesto na dva dijela.
- Prvi dio tijesta razvaljajte i stavite u prethodno namazan ili papirom obložen pleh (dimenzije 26 cm).
- Preko tijesta rasporedite pripremljeno punjenje.
- Drugi dio tijesta razvaljajte i stavite na vrh punjenja.
- Lagano pritisnite rubove da se spoje.
-
Pečenje:
- Stavite složenac u prethodno zagrejanu pećnicu na 180°C i pecite 30 minuta, dok tijesto ne postane zlatno smeđe i hrskavo.
-
Završni korak:
- Poslužite složenac dok je još topao i uživajte u bogatstvu okusa!
Ovaj složenac je savršen za obiteljske ručkove, užine ili čak kao lagani večernji obrok. Njegova sočnost i hrskavost sigurno će zadovoljiti sve ljubitelje jednostavnih, ali ukusnih jela.