Čokoladna torta s orasima i bogatim filom
Ova torta je pravi izazov za ljubitelje slatkiša, jer spaja jednostavne sastojke u nevjerojatan spoj okusa. S bogatim čokoladnim filom i ukusnim orašastim korama, sigurno će osvojiti svačije srce. Idealna je za posebne prilike i svečane trenutke!
Sastojci:
Za kore:
- 22 belanca
- 22 kašike šećera
- 20 punih kašika mlevenih oraha
- 2 kašike brašna (ili još 2 kašike oraha)
Za fil:
- 22 žumanca
- 22 kašike šećera
- 250 g čokolade za kuvanje
- 400 g maslaca (može i 350 g)
- 50 g čokolade i 50 ml slatke pavlake za ganaš odozgo (po želji)
Priprema:
-
Priprema kora:
- Umutiti 11 belanaca sa 11 kašika šećera u čvrst šaum.
- Dodati 10 kašika mlevenih oraha i 1 kašiku brašna, pa pažljivo sve sjediniti špatulom.
- Smjesu izliti na veliki pleh obložen pek papirom, poravnati i peći na 180°C oko 15-20 minuta, zavisno od jačine rerne.
- Postupak ponoviti s drugom korom.
- Ostaviti kore da se potpuno ohlade.
(Kore možete preseći na 2 ili 4 dela, zavisno od željene visine torte.)
-
Priprema fila:
- Mikserom dobro umutiti žumanca sa šećerom, pa fil kuvati na pari oko 40 minuta uz neprestano mešanje.
- Fil je gotov kada prođete špatulom i vidite dno šerpe.
- Sklonite s vatre, dodajte čokoladu u kockicama i mešajte dok se potpuno ne otopi.
- Ostavite da se fil prohladi.
- Maslac sobne temperature umutite, pa u njega postepeno dodajte ohlađeni fil.
-
Sastavljanje torte:
- Svaku koricu premazati ohlađenim filom, ostavite malo fila za premazivanje okolo.
- Poslednju koricu premazati filom i posuti orasima ili preliti ganašom od čokolade (ako koristite).
- Ostavite tortu da se stegne pre nego što je poslužite.
Saveti za serviranje:
- Tortu možete poslužiti odmah, ali je još lepša kada ostoji nekoliko sati ili čak preko noći, jer se svi ukusi bolje prožmu.
- Po želji, možete je dekorisati sa malo šlaga ili svežim voćem.
Uživajte u ovoj raskošnoj torti koja će osvojiti sve ljubitelje čokolade i oraha!