Sastojci
Biskvit:
-
5 jaja
-
5 kašika šećera
-
1 kašika vode
-
2 kašike ulja
-
5 kašika brašna
-
1/2 praška za pecivo
Krema:
-
500 ml mlijeka
-
1 puding od vanilije
-
3 kašike šećera
-
100 g maslaca
-
100 g bijele čokolade
Još:
-
2 veće banane
-
Šećer u prahu za posipanje (po želji)
-
Čokoladna glazura ili šlag za dekoraciju (opciono)
Priprema
Biskvit:
Umuti jaja sa šećerom dok ne postanu pjenasta. Dodaj vodu i ulje, a zatim lagano umiješaj brašno pomiješano s praškom za pecivo. Izlij smjesu u veliki pleh obložen papirom za pečenje i peci na 180°C oko 10–12 minuta.
Pečeni biskvit odmah urolaj u kuhinjsku krpu i ostavi da se ohladi.
Krema:
Skuhaj puding u mlijeku sa šećerom, po uputstvu s vrećice. U još topao puding dodaj bijelu čokoladu, promiješaj da se istopi, zatim ohladi. Umuti maslac i sjedini s ohlađenim pudingom.
Slaganje:
Odrolaj biskvit, premaži ga kremom i poređaj cijele banane duž jedne strane. Pažljivo zarolaj.
Odozgo možeš posuti šećerom u prahu, preliti glazurom ili ukrasiti šlagom.
Ohladi u frižideru najmanje 2 sata prije rezanja.
BONUS:
NIKADA NISMO BOLJE PROBALI: pogačice koje su nevjerojatno mekane i pune maslaca (gotove za samo 30 minuta)!
Pogačice sa sirom su slani zalogaji koje je lako napraviti. Mogu se napraviti s različitim varijacijama okusa dodavanjem preljeva i premaza po želji.
POTREBNI SASTOJCI SU:
1 kilogram brašna, 250 grama margarina, 400 grama sira, 1 kašika soli, 1 jaje, 1 paketić kvasca i 100 mililitara vode.
Kakav je postupak za izradu kolačića od sira?
Za početak dizanja kvasac otopite u 100 ml mlake vode. Zatim u smjesu umiješajte brašno, sir, margarin i sol. Ovu smjesu umijesite u tijesto i ostavite da se diže 30 minuta.
Zatim razvaljajte tijesto što je tanje moguće prije nego što ga oblikujete u roladu. Ostavite tijesto da odstoji još 10 minuta, a zatim ga opet valjkom za tijesto razvaljajte.
Kalupom ili čašom izrežite pogačice i složite ih na podmazan pleh. Vrhove premažite kistom razmućenog jajeta i pecite 30 minuta na 200 stupnjeva.