Rolat sa bananama – Bogat i kremast, a gotov u par koraka

Sastojci

Biskvit:

  • 5 jaja

  • 5 kašika šećera

  • 1 kašika vode

  • 2 kašike ulja

  • 5 kašika brašna

  • 1/2 praška za pecivo

Krema:

  • 500 ml mlijeka

  • 1 puding od vanilije

  • 3 kašike šećera

  • 100 g maslaca

  • 100 g bijele čokolade

Još:

  • 2 veće banane

  • Šećer u prahu za posipanje (po želji)

  • Čokoladna glazura ili šlag za dekoraciju (opciono)

Priprema

Biskvit:
Umuti jaja sa šećerom dok ne postanu pjenasta. Dodaj vodu i ulje, a zatim lagano umiješaj brašno pomiješano s praškom za pecivo. Izlij smjesu u veliki pleh obložen papirom za pečenje i peci na 180°C oko 10–12 minuta.

Pečeni biskvit odmah urolaj u kuhinjsku krpu i ostavi da se ohladi.

Krema:
Skuhaj puding u mlijeku sa šećerom, po uputstvu s vrećice. U još topao puding dodaj bijelu čokoladu, promiješaj da se istopi, zatim ohladi. Umuti maslac i sjedini s ohlađenim pudingom.

Slaganje:
Odrolaj biskvit, premaži ga kremom i poređaj cijele banane duž jedne strane. Pažljivo zarolaj.
Odozgo možeš posuti šećerom u prahu, preliti glazurom ili ukrasiti šlagom.

Ohladi u frižideru najmanje 2 sata prije rezanja.

BONUS:

NIKADA NISMO BOLJE PROBALI: pogačice koje su nevjerojatno mekane i pune maslaca (gotove za samo 30 minuta)!

Pogačice sa sirom su slani zalogaji koje je lako napraviti. Mogu se napraviti s različitim varijacijama okusa dodavanjem preljeva i premaza po želji.

POTREBNI SASTOJCI SU:

1 kilogram brašna, 250 grama margarina, 400 grama sira, 1 kašika soli, 1 jaje, 1 paketić kvasca i 100 mililitara vode.

Kakav je postupak za izradu kolačića od sira?

Za početak dizanja kvasac otopite u 100 ml mlake vode. Zatim u smjesu umiješajte brašno, sir, margarin i sol. Ovu smjesu umijesite u tijesto i ostavite da se diže 30 minuta.

Zatim razvaljajte tijesto što je tanje moguće prije nego što ga oblikujete u roladu. Ostavite tijesto da odstoji još 10 minuta, a zatim ga opet valjkom za tijesto razvaljajte.

Kalupom ili čašom izrežite pogačice i složite ih na podmazan pleh. Vrhove premažite kistom razmućenog jajeta i pecite 30 minuta na 200 stupnjeva.