Rolat sa džemom i orasima – Recept za savršen Desert!

Rolat sa džemom i orasima donosi pravi okus domaće kuhinje!

Ovaj jednostavan, sočan kolač, omiljen u mnogim domovima, spaja mekan biskvit s bogatim slojem džema, hrskavim orasima i slojem slatke pavlake koja mu daje dodatnu savršeno kremastu teksturu.

Idealan je za posebne prilike, ali i svakodnevno uživanje!

Priprema je brza, što ga čini idealnim izborom čak i za užurbane dane.

Uz dodatak omiljenog džema, svaki zalogaj vraća u djetinjstvo. Isprobajte recept za rolat koji se lako zavoli i ostaje u srcu dugo nakon prvog zalogaja.

Krenimo zajedno u jednostavnu pripremu.

Sastojci

Sastojci za koru:

  • 3 kom. Jaja
  • 65 g Šećer
  • 60 ml Voda
  • 40 ml Ulje
  • 75 g Brašno
  • 2 kašike Mlijeko
  • 2 kašike Kakao
  • 5 g Prašak za pecivo

Sastojci za fil:

  • 5 kašika Džem od kajsije (može i vaš omiljeni)
  • 50 g Orasi (mljeveni)
  • 100 ml Slatka pavlaka (umućena)

Priprema

Priprema kore:

  • Umutite bjelanca u čvrst snijeg uz postepeno dodavanje šećera.
  • Dodajte žumanca i sve ostale sastojke redom kako je navedeno u receptu.
  • Sve sastojke sjedinite mikserom na najmanjoj brzini.
  • Smjesu izliti u veliki crni pleh od rerne koji ste prethodno obložili papirom za pečenje.
  • Pecite koru na 180-200°C otprilike 10-15 minuta. (Možete provjeriti čačkalicom).
  • Nakon pečenja ostavite je kratko da se prohladi, a zatim je zajedno sa papirom urolajte.

Priprema fila:

  • Pomiješajte džem od kajsije sa mljevenim orasima.
  • Ohlađenu koru premažite smjesom džema i oraha, a zatim nanesite umućenu slatku pavlaku.
  • Pažljivo urolajte rolat i ostavite ga da se ohladi u frižideru. Najbolje preko noći.
  • Ohlađen rolat premažite dodatnim slojem džema i pospite orasima po vrhu za dodatnu dekoraciju i ukus.