Rolat sa džemom i orasima donosi pravi okus domaće kuhinje!
Ovaj jednostavan, sočan kolač, omiljen u mnogim domovima, spaja mekan biskvit s bogatim slojem džema, hrskavim orasima i slojem slatke pavlake koja mu daje dodatnu savršeno kremastu teksturu.
Idealan je za posebne prilike, ali i svakodnevno uživanje!
Priprema je brza, što ga čini idealnim izborom čak i za užurbane dane.
Uz dodatak omiljenog džema, svaki zalogaj vraća u djetinjstvo. Isprobajte recept za rolat koji se lako zavoli i ostaje u srcu dugo nakon prvog zalogaja.
Krenimo zajedno u jednostavnu pripremu.
Sastojci
Sastojci za koru:
- 3 kom. Jaja
- 65 g Šećer
- 60 ml Voda
- 40 ml Ulje
- 75 g Brašno
- 2 kašike Mlijeko
- 2 kašike Kakao
- 5 g Prašak za pecivo
Sastojci za fil:
- 5 kašika Džem od kajsije (može i vaš omiljeni)
- 50 g Orasi (mljeveni)
- 100 ml Slatka pavlaka (umućena)
Priprema
Priprema kore:
-
Umutite bjelanca u čvrst snijeg uz postepeno dodavanje šećera.
-
Dodajte žumanca i sve ostale sastojke redom kako je navedeno u receptu.
-
Sve sastojke sjedinite mikserom na najmanjoj brzini.
-
Smjesu izliti u veliki crni pleh od rerne koji ste prethodno obložili papirom za pečenje.
-
Pecite koru na 180-200°C otprilike 10-15 minuta. (Možete provjeriti čačkalicom).
-
Nakon pečenja ostavite je kratko da se prohladi, a zatim je zajedno sa papirom urolajte.
Priprema fila:
-
Pomiješajte džem od kajsije sa mljevenim orasima.
-
Ohlađenu koru premažite smjesom džema i oraha, a zatim nanesite umućenu slatku pavlaku.
-
Pažljivo urolajte rolat i ostavite ga da se ohladi u frižideru. Najbolje preko noći.
-
Ohlađen rolat premažite dodatnim slojem džema i pospite orasima po vrhu za dodatnu dekoraciju i ukus.