Ruska salata torta – Kremasti spoj lješnjaka i žele bombona

Sastojci:

  • 200g mlevenih keksa

  • 150g otopljenog maslaca

  • 300g krem sira

  • 300ml slatke pavlake

  • 150g prah šećera

  • 200g lješnjaka (preprženih)

  • 100g žele bombona (po izboru)

  • 100g čokolade za preliv

  • 1 kašičica vanilin šećera

Priprema:

  1. Priprema kore: Mlevene kekse pomešajte sa otopljenim maslacem i dobro izmešajte dok ne dobijete smesu koja podseća na vlažan pesak. Smjesu stavite u kalup za tortu sa papirom za pečenje i dobro pritisnite da se izravna. Stavite u frižider na 30 minuta kako bi se stegnula.

  2. Priprema kremastog fila: Umutite krem sir sa slatkom pavlakom, prah šećerom i vanilin šećerom. Dodajte prepržene lješnjake i dobro promešajte. Ovu smesu prelijte preko ohlađene kore i poravnajte površinu. Ponovo stavite u frižider na najmanje 2 sata.

  3. Priprema prelivanja i dekoracije: Otopite čokoladu na pari i prelijte je po vrhu torte. Ostavite da se ohladi i stegne. Zatim, dekorirajte tortu žele bombonima po izboru za dodatni šarenil i ukus.

  4. Služite: Kada je torta potpuno stegnuta, izvadite iz frižidera, pažljivo je izvadite iz kalupa i narežite na porcije. Uživajte u kremastoj poslastici koja spaja nesvakidašnje sastojke.

BONUS RECEPT:

Lemon Curd Torta: Savršen spoj kisele i slatke arome

Sastojci:

  • 200g keksa

  • 100g otopljenog maslaca

  • 250ml limunovog soka

  • 150g šećera

  • 4 jaja

  • 50g maslaca

  • 200ml slatke pavlake

Priprema:

  1. Mlevene kekse pomešajte sa otopljenim maslacem i utisnite u dno kalupa. Stavite u frižider na 30 minuta.

  2. U šerpi zagrejte limunov sok sa šećerom dok se šećer ne rastopi. Dodajte jaja i kuvajte na srednjoj vatri dok se smesa ne zgusne.

  3. Ostavite smesu da se ohladi, a zatim pomešajte sa maslacem. Prelijte preko kore i ostavite u frižideru da se stegne.

  4. Umutite pavlaku i stavite je na vrh torte kao završni sloj.