RUSKE KAPE – POPULARNI DESERT: Veoma lagan za napraviti, a neodoljivog ukusa!

RUSKE KAPE

Sastojci za koru:

5 jaja

5 kašika šećera

1 vanilin šećer

5 kašika brašna

2 kašike kakaa

1 prašak za pecivo

Sastojci za fil:

500 ml mleka

5 kašika šećera

1 vanilin šećer

2 kašike gustina

2 kašike brašna

125 g margarina ili maslaca

Glazura:

  • 100 g čokolade za kuvanje

  • 3 kašike ulja

Još treba:

  • Kokos (za valjanje)

  • Malo mleka ili soka (za natapanje biskvita po želji)

Priprema:

Umuti jaja sa šećerom i vanilin šećerom dok masa ne postane penasta. Dodaj brašno, kakao i prašak za pecivo, sve lagano umešaj. Sipaj u pleh obložen papirom za pečenje i peci u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 20 minuta. Kada se kora ohladi, čašom ili modlom izvadi krugove.

Za fil skuvaj mleko sa šećerom i vanilijom, a posebno pomešaj gustin i brašno sa malo mleka, pa zakuvaj kao puding. Kad se zgusne, skloni s vatre i ohladi. Umuti margarin i dodaj u hladan fil – dobro sjedini.

Svaki krug kore preseci na pola (kao mini biskvit), pa filuj i sastavi. Bočne strane namaži filom i uvaljaj u kokos. Na vrh svake kape stavi glazuru od otopljene čokolade s uljem.

Ostavi ih u frižideru da se stegnu, a onda uživaj! Mogu se čuvati danima i još su lepše kad malo odstoje.

BONUS REEPT:

Najnježnija torta koja se može zamisliti! Topi se bez napora na nepcu. Izuzetno divno.

Ova čokoladna torta od kave ugodan je i raskošan desert koji se sastoji od slojeva vlažne čokolade i kolača prožetog kavom upotpunjenog slatkim nadjevom od karamele, u potpunosti obavijenog tamnom čokoladom.

Idealna za bilo koji događaj vrijedan pažnje ili samo kao divan užitak, ova će torta zasigurno zadovoljiti vašu želju za slatkim.

POTREBNE OSNOVNE KOMPONENTE:

Za pripremu kolača potrebni su sljedeći sastojci: 3 jaja, prstohvat soli, 150 grama šećera, 8 grama vanilin šećera, 80 mililitara ulja, 100 mililitara mlijeka, 1 žlica instant kave, 180 grama brašna, 20 grama nezaslađenog kakaa u prahu i 15 grama prašak za pecivo.

Sastojci za karamel nadjev su: jedna supena kašika šećera, jedna supena kašika nezaslađenog kakaa u prahu, jedna supena kašika kukuruznog škroba, 250 mililitara mleka, 60 grama crne čokolade i jedna kafena kašičica putera.
Zavoj:
Šezdeset grama tamne čokolade

Koje su metode za postizanje što mekšeg kolača?

Pripremite pećnicu tako da je prethodno zagrijete na 180°C (350°F). Nakon toga kalup za pečenje 18×27 cm namastiti i obložiti papirom za pečenje.

Kako biste pripremili tijesto za kolače, počnite tući 3 jaja zajedno s prstohvatom soli u velikoj zdjeli dok ne dobijete pjenušavu konzistenciju. Zatim postupno dodajte 150 g šećera i 8 g vanilin šećera, nastavljajući mutiti smjesu dok ne postane blijeda i pjenasta.

Umiješajte 80 ml ulja zajedno sa 100 ml mlijeka, dobro izmiješajući. Nakon toga otopite 1 žlicu instant kave u maloj količini vruće vode i umiješajte u smjesu.
U drugu zdjelu prosijte 180 g brašna, 20 g nezaslađenog kakaa u prahu i 15 g praška za pecivo. Polako umiješajte suhe sastojke u mokre sastojke, miješajući dok se potpuno ne izmiješaju.

Za pečenje kolača premjestite smjesu u pripremljeni kalup za pečenje i pobrinite se da površina bude glatka. Stavite ga u prethodno zagrijanu pećnicu i ostavite da se peče otprilike 30 do 35 minuta ili dok čačkalica zabodena u sredinu ne izađe čista.
Izvadite posudu iz pećnice i ostavite da se potpuno ohladi u kalupu. Zatim prijeđite na pripremu karamel nadjeva:
U loncu pomiješajte 1 žlicu šećera, 1 žlicu gorkog kakaa i 1 žlicu kukuruznog škroba. Polako dodajte 250 ml mlijeka uz stalno miješanje kako biste spriječili stvaranje grudica.
Stavite lonac na srednju vatru i neprestano miješajte dok se smjesa ne zgusne i ne zavrije.

Smjesu maknite s vatre i umiješajte 60 g tamne čokolade zajedno s 1 žličicom maslaca, neprestano miješajući dok se čokolada potpuno ne otopi i smjesa ne postane glatka. Pustite da se karamel nadjev ohladi na sobnu temperaturu prije nego što ga stavite u hladnjak dok ne bude potreban za upotrebu.

Izradite tortu: Nakon što se torta potpuno ohladi, pažljivo je izvadite iz kalupa. Nastavite ga rezati vodoravno kako biste oblikovali dva različita sloja.
Ravnomjerno rasporedite nadjev od karamele po donjem sloju prije nego što zamijenite gornji sloj.

Za pripremu preljeva otopite 60 grama tamne čokolade u mikrovalnoj pećnici ili na pari. Nakon što se otopi, ravnomjerno rasporedite čokoladu po vrhu torte, dopuštajući joj da se slije niz stranice za estetski ugodnu prezentaciju.

Poslužiti:
Ostavite preljev da odstoji prije rezanja i posluživanja. Uživajte u svom ukusnom i luksuznom kolaču od čokolade i kave s nadjevom od karamele!
Preporuke za posluživanje:

Popratite ga komadom šlaga ili kuglicom sladoleda od vanilije. Nadopunite šalicom kave ili čaja za ugodno popodnevno uživanje.