Salata SEDMO NEBO: Ovako je pravim već godinama i nikog nije ostavila ravnodušnim

Kremasta salata s testeninom, povrćem i feta sirom je savršen obrok koji pruža bogatu teksturu i balansirane ukuse. Ova salata je lako pripremiti i svestrana je – može biti glavno jelo, ali i prilog uz razna jela. Kombinacija povrća, kiselih krastavaca, kukuruza i feta sira stvara harmoniju slatkog, kiselog i slanog okusa.

Sastojci:

  • 400 g Mattini testenine
  • 1 glavica ljubičastog luka (može i crnog)
  • 1-2 čena belog luka
  • 1 šargarepa
  • 3-4 kisela krastavca
  • 1 šolja kukuruza šećerca
  • 1 čaša (180 g) jogurta
  • 150-200 g feta sira
  • 2 kuvana jaja
  • Peršun
  • Slatka paprika
  • So po ukusu

Priprema:

  1. Priprema testenine:

    • Prema uputstvu na pakovanju, skuvajte Mattini testeninu, a zatim je isperite u hladnoj vodi i ocedite.
  2. Priprema povrća:

    • Sitno iseckajte ljubičasti luk (ili crni luk) i šargarepu.
    • Iseckajte kiseli krastavac na male kockice, a beli luk zgnječite.
  3. Mešanje sastojaka:

    • U velikoj posudi, pomiješajte skuvanu testeninu, iseckano povrće, kukuruz šećerac i feta sir.
    • Prelijte sve sa 180 g jogurta i dobro promešajte.
  4. Dodavanje začina i jaja:

    • Dodajte zgnječeni beli luk, posolite po ukusu, pa dodajte 2 kuvana jaja isecena na kolutove i sve izmiksajte.
  5. Dekoracija i hlađenje:

    • Ukrasite salatu sa peršunom, slatkom paprikom i još nekoliko komadića kuvanih jaja.
    • Ostavite salatu u frižideru da se ohladi pre služenja.

Saveti:

  • Salatu možete poslužiti kao glavno jelo ili kao prilog uz razna mesna jela.
  • S obzirom na to da je vrlo ukusna i vizuelno atraktivna, savršeno je rešenje za svečane prilike.

Ova kremasta salata s testeninom i feta sirom osvojiće vas svojom teksturom i bogatstvom okusa, a lako se prilagođava vašim željama i potrebama.

BONUS:

OVO JE TORTA SVIH TORTI!

Izgledaju zapanjujuće i primamljivo, ali njihov je okus još impresivniji i ostavit će vas zadivljenima!

SASTOJCI:
Za izradu biskvita trebat će vam snijeg od 8 bjelanjaka i 70 grama šećera.

Trebat će vam 150 grama mljevenog maka, 50 grama kokosa, 50 grama mljevenih badema, 1 žlica (15 grama) kukuruznog škroba za zgušnjavanje i 2 žličice praška za pecivo. Dodatno pripremite 150 mililitara vrućeg mlijeka za prelijevanje biskvita.

Za kremu su vam potrebni sljedeći sastojci: 8 žumanjaka, 100 grama šećera, 2 vrećice vanilin šećera ili sjemenke jedne mahune vanilije, 1 litra mlijeka, 100 grama kukuruznog škroba, 1 žlica limunovog soka, koricu jednog limuna, 250 grama maslaca i 50 grama šećera u prahu.

Za pripremu voćnog sloja potrebni su vam sljedeći sastojci: 450 grama smrznutih višanja, 60 grama šećera i 2 vrećice vanilin šećera.

20 grama kukuruznog škroba, 4 žlice vode, 2 žlice soka od limuna i 1 žlica (5 grama) mljevene želatine (ili 2 lista).

Za pripremu glazure od bijele čokolade potrebni su vam sljedeći sastojci: 100 grama bijele čokolade, 200 grama slatkog vrhnja, 1 žlica (5 grama) mljevene želatine, 25 mililitara vode i 25 mililitara soka od limuna.

PRIPREMA:
Za pripremu biskvita, počnite mutiti bjelanjke mikserom dok ne dobijete čvrsti snijeg. Zatim umiješajte šećer i nastavite miješati dok se ne otopi. Na kraju kuhačom umiješajte smjesu od maka.

Sastojci su kokos, bademi, gustin i prašak za pecivo. Pripremite veliki pleh dimenzija 40×30 cm obložite ga papirom za pečenje pa izlijte i ravnomjerno rasporedite tijesto. Stavite u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva i pecite 20 minuta. Kada je biskvit pečen i ohlađen prelijte ga vrućim mlijekom. Nakon što se ohladi prerežite ga uzdužno na dva dijela po dužoj strani.

Za izradu kreme, počnite pjenasto izmiksati žumanjke, šećer i vanilin šećer u zdjeli. Zatim umiješajte naribanu limunovu koru i pulpu, a zatim dodajte malu količinu hladnog mlijeka da razrijedite smjesu.

Preostalo mlijeko zagrijati do vrenja pa ga postupno dodavati u umućene žumanjke uz neprestano miješanje. Kremu stavite na laganu vatru i kuhajte uz miješanje dok ne postane gušća. Kad se krema zgusne, pokriti je prozirnom folijom i ostaviti da se ohladi.
Miješajte maslac sobne temperature i šećer u prahu dok smjesa ne postane svijetla i prozračna, zatim dodajte limunov sok i pomiješajte s ohlađenom kremom. Za voćni sloj, počnite tako da mljevenu želatinu potopite u 2 žlice hladne vode da naraste. U međuvremenu prokuhajte smrznute višnje i šećer.

Nakon što voće prokuha, umiješajte pulpu pomiješanu s 4 žlice vode i ostavite da se kuha otprilike 2 minute. Kako biste osigurali ljepši rez torte, zgnječite višnje. Skinite zdjelu s voćem s vatre, a zatim dodajte limunov sok i želatinu, dobro miješajući kako bi se osiguralo da se želatina otopi.

Ostavite da dosegne sobnu temperaturu. Želatinu u listićima omekšati namakanjem u vodi, zatim ocijediti i umiješati u voćnu smjesu. Na biskvit stavite kuhane višnje, a zatim kremu od žumanjaka. Odozgo stavite drugi biskvit i cijeli sklop prelijte toplom čokoladnom glazurom. Držite ga pohranjenog u hladnjaku. Kad se krema stegne, kolač narežite na kocke i ukrasite prepolovljenim višnjama.

Kako biste napravili glazuru, započnite namakanjem želatine u kombinaciji vode i limunovog soka u malom loncu. Ostavite da nabubri. Zatim čokoladu izlomite na manje komade i prelijte toplim slatkim vrhnjem, pazeći da krema nije vruća. Ovu smjesu stavite na paru i miješajte dok se čokolada potpuno ne otopi.

Smjesu maknite s vatre. Na laganoj vatri otopite želatinu, a zatim je uz stalno miješanje postupno umiješajte u toplu čokoladu.