Kremasta salata s testeninom, povrćem i feta sirom je savršen obrok koji pruža bogatu teksturu i balansirane ukuse. Ova salata je lako pripremiti i svestrana je – može biti glavno jelo, ali i prilog uz razna jela. Kombinacija povrća, kiselih krastavaca, kukuruza i feta sira stvara harmoniju slatkog, kiselog i slanog okusa.
Sastojci:
- 400 g Mattini testenine
- 1 glavica ljubičastog luka (može i crnog)
- 1-2 čena belog luka
- 1 šargarepa
- 3-4 kisela krastavca
- 1 šolja kukuruza šećerca
- 1 čaša (180 g) jogurta
- 150-200 g feta sira
- 2 kuvana jaja
- Peršun
- Slatka paprika
- So po ukusu
Priprema:
-
Priprema testenine:
- Prema uputstvu na pakovanju, skuvajte Mattini testeninu, a zatim je isperite u hladnoj vodi i ocedite.
-
Priprema povrća:
- Sitno iseckajte ljubičasti luk (ili crni luk) i šargarepu.
- Iseckajte kiseli krastavac na male kockice, a beli luk zgnječite.
-
Mešanje sastojaka:
- U velikoj posudi, pomiješajte skuvanu testeninu, iseckano povrće, kukuruz šećerac i feta sir.
- Prelijte sve sa 180 g jogurta i dobro promešajte.
-
Dodavanje začina i jaja:
- Dodajte zgnječeni beli luk, posolite po ukusu, pa dodajte 2 kuvana jaja isecena na kolutove i sve izmiksajte.
-
Dekoracija i hlađenje:
- Ukrasite salatu sa peršunom, slatkom paprikom i još nekoliko komadića kuvanih jaja.
- Ostavite salatu u frižideru da se ohladi pre služenja.
Saveti:
- Salatu možete poslužiti kao glavno jelo ili kao prilog uz razna mesna jela.
- S obzirom na to da je vrlo ukusna i vizuelno atraktivna, savršeno je rešenje za svečane prilike.
Ova kremasta salata s testeninom i feta sirom osvojiće vas svojom teksturom i bogatstvom okusa, a lako se prilagođava vašim željama i potrebama.
BONUS:
OVO JE TORTA SVIH TORTI!
Izgledaju zapanjujuće i primamljivo, ali njihov je okus još impresivniji i ostavit će vas zadivljenima!
SASTOJCI:
Za izradu biskvita trebat će vam snijeg od 8 bjelanjaka i 70 grama šećera.
Trebat će vam 150 grama mljevenog maka, 50 grama kokosa, 50 grama mljevenih badema, 1 žlica (15 grama) kukuruznog škroba za zgušnjavanje i 2 žličice praška za pecivo. Dodatno pripremite 150 mililitara vrućeg mlijeka za prelijevanje biskvita.
Za kremu su vam potrebni sljedeći sastojci: 8 žumanjaka, 100 grama šećera, 2 vrećice vanilin šećera ili sjemenke jedne mahune vanilije, 1 litra mlijeka, 100 grama kukuruznog škroba, 1 žlica limunovog soka, koricu jednog limuna, 250 grama maslaca i 50 grama šećera u prahu.
Za pripremu voćnog sloja potrebni su vam sljedeći sastojci: 450 grama smrznutih višanja, 60 grama šećera i 2 vrećice vanilin šećera.
20 grama kukuruznog škroba, 4 žlice vode, 2 žlice soka od limuna i 1 žlica (5 grama) mljevene želatine (ili 2 lista).
Za pripremu glazure od bijele čokolade potrebni su vam sljedeći sastojci: 100 grama bijele čokolade, 200 grama slatkog vrhnja, 1 žlica (5 grama) mljevene želatine, 25 mililitara vode i 25 mililitara soka od limuna.
PRIPREMA:
Za pripremu biskvita, počnite mutiti bjelanjke mikserom dok ne dobijete čvrsti snijeg. Zatim umiješajte šećer i nastavite miješati dok se ne otopi. Na kraju kuhačom umiješajte smjesu od maka.
Sastojci su kokos, bademi, gustin i prašak za pecivo. Pripremite veliki pleh dimenzija 40×30 cm obložite ga papirom za pečenje pa izlijte i ravnomjerno rasporedite tijesto. Stavite u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva i pecite 20 minuta. Kada je biskvit pečen i ohlađen prelijte ga vrućim mlijekom. Nakon što se ohladi prerežite ga uzdužno na dva dijela po dužoj strani.
Za izradu kreme, počnite pjenasto izmiksati žumanjke, šećer i vanilin šećer u zdjeli. Zatim umiješajte naribanu limunovu koru i pulpu, a zatim dodajte malu količinu hladnog mlijeka da razrijedite smjesu.
Preostalo mlijeko zagrijati do vrenja pa ga postupno dodavati u umućene žumanjke uz neprestano miješanje. Kremu stavite na laganu vatru i kuhajte uz miješanje dok ne postane gušća. Kad se krema zgusne, pokriti je prozirnom folijom i ostaviti da se ohladi.
Miješajte maslac sobne temperature i šećer u prahu dok smjesa ne postane svijetla i prozračna, zatim dodajte limunov sok i pomiješajte s ohlađenom kremom. Za voćni sloj, počnite tako da mljevenu želatinu potopite u 2 žlice hladne vode da naraste. U međuvremenu prokuhajte smrznute višnje i šećer.
Nakon što voće prokuha, umiješajte pulpu pomiješanu s 4 žlice vode i ostavite da se kuha otprilike 2 minute. Kako biste osigurali ljepši rez torte, zgnječite višnje. Skinite zdjelu s voćem s vatre, a zatim dodajte limunov sok i želatinu, dobro miješajući kako bi se osiguralo da se želatina otopi.
Ostavite da dosegne sobnu temperaturu. Želatinu u listićima omekšati namakanjem u vodi, zatim ocijediti i umiješati u voćnu smjesu. Na biskvit stavite kuhane višnje, a zatim kremu od žumanjaka. Odozgo stavite drugi biskvit i cijeli sklop prelijte toplom čokoladnom glazurom. Držite ga pohranjenog u hladnjaku. Kad se krema stegne, kolač narežite na kocke i ukrasite prepolovljenim višnjama.
Kako biste napravili glazuru, započnite namakanjem želatine u kombinaciji vode i limunovog soka u malom loncu. Ostavite da nabubri. Zatim čokoladu izlomite na manje komade i prelijte toplim slatkim vrhnjem, pazeći da krema nije vruća. Ovu smjesu stavite na paru i miješajte dok se čokolada potpuno ne otopi.
Smjesu maknite s vatre. Na laganoj vatri otopite želatinu, a zatim je uz stalno miješanje postupno umiješajte u toplu čokoladu.