Šarena oblanda – Slatka poslastica koja će oduševiti sve!

Šarena oblanda je jedan od onih deserta koji ne može da ostavi nikog ravnodušnim. Slađa je, sočna i bogata, savršen spoj keksa, kisele pavlake i šarenih boja koje čine ovaj desert pravom slatkom čarolijom. Idealna je za sve vrste proslava i posebno će oduševiti djecu.

Sastojci:

  • 2 pakovanja oblandi

  • 200 g mljevenih oraha

  • 200 g šećera

  • 200 ml pavlake za šlag

  • 100 g čokolade za kuhanje

  • 150 g maslaca

  • 3 kašike kakaa u prahu

  • 2 kašičice vanilin šećera

  • 2 kašičice rum esencije (opcionalno)

Priprema:

  1. U jednoj posudi zagrijati maslac, pavlaku, šećer i vanilin šećer dok se sve ne otopi i postane homogeno.

  2. Dodajte mljevene orahe, kakao u prahu i rum esenciju, pa dobro sjedinite.

  3. Na dno tepsije staviti prvi sloj oblandi.

  4. Na oblandu nanesite fil, ravnomerno raspoređujući smjesu.

  5. Pokrijte drugim slojem oblandi i ponovite postupak dok ne iskoristite sve sastojke.

  6. Na kraju, na vrh oblande stavite istopljenu čokoladu i ravnomerno je rasporedite.

  7. Ostavite da se ohladi i stegne nekoliko sati, a najbolje je ostaviti da odstoji preko noći.

Savjet:

Šarena oblanda je još lepša kad se, pre nego što se ohladi, pospi šarenim šećerima ili rendanom čokoladom za dodatnu boju i dekoraciju.

BONUS RECEPT:

Biskvitna torta sa voćem – Ukusan desert za sve prilike!

Ova biskvitna torta sa voćem je lagana, osvežavajuća i puna boja, idealna za letnje dane. Iako jednostavna, sigurno će biti hit na vašim okupljanjima.

Sastojci:

  • 200 g biskvita

  • 300 g šumskog voća (kupine, maline, borovnice)

  • 500 ml pavlake za šlag

  • 2 kašičice šećera u prahu

  • 1 kašičica vanilin šećera

  • 2 kašičice želatina

Priprema:

  1. Biskvite poredajte u pleh i natopite ih malo sokom od voća ili običnom vodom.

  2. Umutite pavlaku sa šećerom u prahu i vanilin šećerom.

  3. U malo vode rastvorite želatin, zagrejte dok se ne otopi, pa dodajte pavlaci.

  4. Voće stavite na biskvit, pa prelijte pavlakom.

  5. Ostavite u frižideru da se stegne pre serviranja.