Šarena oblanda je jedan od onih deserta koji ne može da ostavi nikog ravnodušnim. Slađa je, sočna i bogata, savršen spoj keksa, kisele pavlake i šarenih boja koje čine ovaj desert pravom slatkom čarolijom. Idealna je za sve vrste proslava i posebno će oduševiti djecu.
Sastojci:
-
2 pakovanja oblandi
-
200 g mljevenih oraha
-
200 g šećera
-
200 ml pavlake za šlag
-
100 g čokolade za kuhanje
-
150 g maslaca
-
3 kašike kakaa u prahu
-
2 kašičice vanilin šećera
-
2 kašičice rum esencije (opcionalno)
Priprema:
-
U jednoj posudi zagrijati maslac, pavlaku, šećer i vanilin šećer dok se sve ne otopi i postane homogeno.
-
Dodajte mljevene orahe, kakao u prahu i rum esenciju, pa dobro sjedinite.
-
Na dno tepsije staviti prvi sloj oblandi.
-
Na oblandu nanesite fil, ravnomerno raspoređujući smjesu.
-
Pokrijte drugim slojem oblandi i ponovite postupak dok ne iskoristite sve sastojke.
-
Na kraju, na vrh oblande stavite istopljenu čokoladu i ravnomerno je rasporedite.
-
Ostavite da se ohladi i stegne nekoliko sati, a najbolje je ostaviti da odstoji preko noći.
Savjet:
Šarena oblanda je još lepša kad se, pre nego što se ohladi, pospi šarenim šećerima ili rendanom čokoladom za dodatnu boju i dekoraciju.
BONUS RECEPT:
Biskvitna torta sa voćem – Ukusan desert za sve prilike!
Ova biskvitna torta sa voćem je lagana, osvežavajuća i puna boja, idealna za letnje dane. Iako jednostavna, sigurno će biti hit na vašim okupljanjima.
Sastojci:
-
200 g biskvita
-
300 g šumskog voća (kupine, maline, borovnice)
-
500 ml pavlake za šlag
-
2 kašičice šećera u prahu
-
1 kašičica vanilin šećera
-
2 kašičice želatina
Priprema:
-
Biskvite poredajte u pleh i natopite ih malo sokom od voća ili običnom vodom.
-
Umutite pavlaku sa šećerom u prahu i vanilin šećerom.
-
U malo vode rastvorite želatin, zagrejte dok se ne otopi, pa dodajte pavlaci.
-
Voće stavite na biskvit, pa prelijte pavlakom.
-
Ostavite u frižideru da se stegne pre serviranja.