Ovo varivo je savršen način da se upotrijebe zdravi sastojci, a bogatstvo ukusa sezonskog povrća, slanutka i tjestenine čini ga nezaboravnim obrokom. Brzo se priprema i odličan je izbor za ručak ili večeru!
Sastojci:
-
200 g slanutka (prethodno namočenog ili iz konzerve)
-
200 g sezonskog povrća (koren, tikvice, paprika, šargarepa, krompir)
-
100 g tjestenine (po izboru)
-
1 glavica crnog luka
-
2 čena bijelog luka
-
1 kašičica mljevene crvene paprike
-
2 kašičice maslinovog ulja
-
1 l povrtnog bujona ili vode
-
So i biber po ukusu
-
Svježi peršun za dekoraciju
Priprema:
-
Ako koristite sušeni slanutak, namočite ga prethodnu noć i skuhajte u vodi dok ne omekša. Ako koristite slanutak iz konzerve, samo ga isperite.
-
U velikoj tavi zagrijte maslinovo ulje, pa propržite sitno sjeckane crni i bijeli luk dok ne postanu staklasti.
-
Dodajte sezonsko povrće (na primjer, šargarepu, tikvice, krompir) i pržite još nekoliko minuta.
-
Dodajte skuhani slanutak, crvenu papriku, a zatim sve prelijte povrtnim bujonom.
-
Pokrijte i ostavite da se krčka 20-30 minuta dok povrće ne omekša.
-
Dodajte tjesteninu i nastavite kuhati još 10 minuta dok se tjestenina ne skuha.
-
Posolite, pobiberite po ukusu i pospite svježim peršunom prije serviranja.
Savjet:
Ovo jelo možete obogatiti sa malo maslinovog ulja i parmezanom na kraju za dodatnu kremastost i bogatstvo okusa.
BONUS RECEPT:
Lagana salata sa avokadom, rajčicom i limunom – Osvježavajući dodatak svakom obroku!
Ako tražite zdravu i laganu salatu, kombinacija avokada, rajčice i limuna je pun pogodak. Idealna je kao prilog ili užina, a vrlo je jednostavna za pripremu.
Sastojci:
-
1 zreli avokado
-
2 rajčice
-
Sok od pola limuna
-
1 kašičica maslinovog ulja
-
So i biber po ukusu
Priprema:
-
Avokado ogulite, odstranite košticu i narežite na kockice.
-
Rajčice operite i isecite na kolutove ili kockice.
-
U velikoj zdjeli pomiješajte avokado i rajčice, dodajte sok od limuna, maslinovo ulje, so i biber.
-
Lagano promiješajte i odmah poslužite.