Savršen obrok za svaku priliku – Varivo sa slanutkom, sezonskim povrćem i tjesteninom

Ovo varivo je savršen način da se upotrijebe zdravi sastojci, a bogatstvo ukusa sezonskog povrća, slanutka i tjestenine čini ga nezaboravnim obrokom. Brzo se priprema i odličan je izbor za ručak ili večeru!

Sastojci:

  • 200 g slanutka (prethodno namočenog ili iz konzerve)

  • 200 g sezonskog povrća (koren, tikvice, paprika, šargarepa, krompir)

  • 100 g tjestenine (po izboru)

  • 1 glavica crnog luka

  • 2 čena bijelog luka

  • 1 kašičica mljevene crvene paprike

  • 2 kašičice maslinovog ulja

  • 1 l povrtnog bujona ili vode

  • So i biber po ukusu

  • Svježi peršun za dekoraciju

Priprema:

  1. Ako koristite sušeni slanutak, namočite ga prethodnu noć i skuhajte u vodi dok ne omekša. Ako koristite slanutak iz konzerve, samo ga isperite.

  2. U velikoj tavi zagrijte maslinovo ulje, pa propržite sitno sjeckane crni i bijeli luk dok ne postanu staklasti.

  3. Dodajte sezonsko povrće (na primjer, šargarepu, tikvice, krompir) i pržite još nekoliko minuta.

  4. Dodajte skuhani slanutak, crvenu papriku, a zatim sve prelijte povrtnim bujonom.

  5. Pokrijte i ostavite da se krčka 20-30 minuta dok povrće ne omekša.

  6. Dodajte tjesteninu i nastavite kuhati još 10 minuta dok se tjestenina ne skuha.

  7. Posolite, pobiberite po ukusu i pospite svježim peršunom prije serviranja.

Savjet:

Ovo jelo možete obogatiti sa malo maslinovog ulja i parmezanom na kraju za dodatnu kremastost i bogatstvo okusa.

BONUS RECEPT:

Lagana salata sa avokadom, rajčicom i limunom – Osvježavajući dodatak svakom obroku!

Ako tražite zdravu i laganu salatu, kombinacija avokada, rajčice i limuna je pun pogodak. Idealna je kao prilog ili užina, a vrlo je jednostavna za pripremu.

Sastojci:

  • 1 zreli avokado

  • 2 rajčice

  • Sok od pola limuna

  • 1 kašičica maslinovog ulja

  • So i biber po ukusu

Priprema:

  1. Avokado ogulite, odstranite košticu i narežite na kockice.

  2. Rajčice operite i isecite na kolutove ili kockice.

  3. U velikoj zdjeli pomiješajte avokado i rajčice, dodajte sok od limuna, maslinovo ulje, so i biber.

  4. Lagano promiješajte i odmah poslužite.