Ćufte su jedan od onih univerzalnih obroka koje svi vole, bilo da ih pripremate za nedeljni ručak ili brzi večernji obrok. No, ono što mnoge ljude odvrati od pripreme ćufti jeste strah da neće biti dovoljno sočne i mekane. Danas ću podeliti sa vama recept koji garantuje sočne, mekane i punog ukusa ćufte iz rerne koje će vas oduševiti. Recept je jednostavan i brz, a rezultat je fantastičan!
Sastojci:
-
500 g mlevenog mesa (govedina, svinjetina ili mešavina)
-
1 glavica crnog luka, sitno iseckana
-
2 čena belog luka, sitno iseckana
-
1 jaje
-
100 g hleba, natopljenog u mleku
-
2 kašike maslinovog ulja
-
1 kašičica sušenog origana
-
1 kašičica sušenog majčine dušice
-
1 kašičica crvene paprike
-
So i biber po ukusu
-
2 kašike peršuna, sitno iseckanog
-
2 kašike brašna (po potrebi, za oblikovanje)
-
1 kašika maslaca (za premazivanje)
Priprema:
-
Priprema mesa: U velikoj posudi pomešajte mleveno meso sa sitno iseckanim crnim i belim lukom. Uklopite jaje, prethodno natopljen hleb u mleku, maslinovo ulje i sve začine. Dobro sjedinite sve sastojke rukama dok ne dobijete lepu, ujednačenu smesu.
-
Oblikovanje ćufti: Pomoću ruku oblikujte male, okrugle ćufte. Nemojte ih previše stezati, kako bi ostale mekane i sočne prilikom pečenja. Ukoliko vam smesa bude previše lepljiva, dodajte malo brašna da bi se lakše oblikovale.
-
Priprema rerne: Zagrejte rernu na 180°C (350°F). Pleh za pečenje premažite maslacem, a zatim poređajte ćufte u pleh.
-
Pečenje ćufti: Stavite ćufte u prethodno zagrejanu rernu i pecite ih 25-30 minuta, dok ne postanu zlatno-smeđe. Ako želite da budu još sočnije, nakon 15 minuta pečenja, prelijte ih sa malo maslaca ili ulja i vratite u rernu.
-
Posluživanje: Sočne ćufte iz rerne poslužite uz prilog po želji, kao što su pire krompir, riža, ili čak uz neku osvežavajuću salatu.
Bonus recept: Ćufte u sosu od paradajza
Ako želite da još dodatno obogatite ove sočne ćufte, predlažem da ih pečete u bogatom sosu od paradajza. Evo kako:
-
U dubokoj tavi, propržite 1 crni luk na malo maslinovog ulja.
-
Dodajte 500 g paradajza iz konzerve, začinite sa soli, biberom i začinskim biljem po izboru (bosiljak, origano).
-
Kada se sos zgusne, pažljivo stavite ćufte u sos i kuvajte još 10-15 minuta, povremeno ih okrećući.
Ovaj dodatak čini ćufte još sočnijim i dodaje fantastičan ukus!
Zašto baš ćufte iz rerne?
Ćufte pripremljene u rerni često su zdravija opcija jer ne zahtijevaju prženje u dubokom ulju, pa samim tim zadržavaju manje masnoće, ali ipak ostaju sočne i ukusne. Rerna omogućava ravnomerno pečenje i idealnu teksturu.
Ćufte iz rerne su brz, jednostavan i ukusan način da pripremite obrok za celu porodicu. Sa ovom recepturom, možete biti sigurni da će svako ko ih proba, biti oduševljen. Poslužite ih uz omiljeni prilog i uživajte u svakom zalogaju!