U svijetu poslastica, čokoladna torta bez pečenja zauzima posebno mjesto. Savršena je za sve one koji žele pripremiti impresivan desert bez korišćenja rerne, ali i za one koji su u žurbi, a ipak žele da zaslade trenutak. Ova torta je jednostavna, ali nimalo obična – spaja hrskavu keks podlogu s bogatom čokoladnom kremom, a sve to uz dodatak mascarpone sira koji joj daje glatkoću i laganu teksturu. Rezultat je elegantan, raskošan kolač koji će oduševiti i najprobirljivija nepca.
Prvi korak ka savršenstvu – priprema podloge
Za početak, treba pripremiti bazu koja će nositi ostatak torte. Ova podloga je hrskava, čvrsta i aromatična, a pravi se od svega tri sastojka:
-
300 grama mljevenog keksa (najčešće se koristi plazma ili petit beurre)
-
100 grama maslaca (koji treba da bude omekšao)
-
malo mlijeka (tek toliko da masa postane kompaktna)
Sastojke je potrebno dobro promiješati u većoj posudi, koristeći kašiku ili ruke. Cilj je da se keks poveže s maslacem i formira smjesu koja se može lako utisnuti u kalup. Kalup koji se preporučuje je onaj sa promjerom od 26 cm, po mogućstvu s obručem koji se može skinuti.
Nakon što se masa za podlogu utisne ravnomjerno po dnu kalupa, treba je ostaviti u frižideru da se stegne dok se priprema krema. Ovo hlađenje će omogućiti da se maslac stvrdne, a podloga postane čvrsta i stabilna.
Glavni adut ove torte – čokoladna krema
Kada je podloga spremna, prelazi se na pripremu kreme. Ona je pravi razlog zbog kojeg će svi pamtiti ovu tortu – kremasta je, duboko čokoladna i osvježavajuća zahvaljujući mascarpone siru. Potrebni sastojci za kremu su:
-
300 grama čokolade za kuhanje ili tamnije čokolade (po želji, može i sa većim procentom kakaa)
-
500 grama mascarpone sira (hladan, iz frižidera)
-
100 grama šećera u prahu
-
250 ml vrhnja za šlag (takođe ohlađenog)
Postupak pripreme kreme:
-
Čokoladu natrgati na sitne kockice i rastopiti je. To možete uraditi na pari ili u mikrotalasnoj (u kraćim intervalima). Nakon topljenja, čokoladu ostaviti da se malo prohladi – važno je da ne bude prevruća kada se bude spajala s ostalim sastojcima.
-
U jednoj posudi, vrhnje za šlag čvrsto umutiti mikserom dok ne postane pjenasto i čvrsto.
-
U drugoj posudi, mascarpone sir izmiksati zajedno sa šećerom u prahu dok se masa ne ujednači i postane glatka. Zatim se u tu smjesu dodaje mlaka čokolada, postepeno, sve vrijeme muteći mikserom.
-
Kada se čokoladni dio sjedini s mascarpone sirom, dodaje se i prethodno umućeni šlag. To se radi pažljivo, ručno, kako bi se zadržala lagana tekstura.
Rezultat je fina, bogata krema koja ima savršeni balans između slatkoće, čokoladnog intenziteta i svježine mascarponea.
Finalna faza – spajanje slojeva
Sada kada su podloga i krema spremni, preostaje još samo da se torta kompletira:
-
Izvadite kalup s podlogom iz frižidera.
-
Na ohlađenu podlogu ravnomjerno rasporedite čokoladnu kremu.
-
Poravnajte gornji sloj pomoću spatule ili noža kako bi površina bila glatka i elegantna.
Tortu zatim treba vratiti u frižider, i to na najmanje 3 sata, kako bi se potpuno stegla. Idealno bi bilo ostaviti je i duže – preko noći, jer tada svi slojevi dobiju punu stabilnost i tekstura bude savršena.
Ova čokoladna torta nije samo još jedan jednostavan recept. Ona je spoj klasičnih sastojaka i modernog pristupa, gdje se sa malo koraka dobija impresivan rezultat. Bez pečenja, bez komplikovanih postupaka, a sa efektom koji oduševljava – ovo je desert koji svaka domaćica treba imati u svojoj zbirci.
Zašto volimo ovu tortu?
-
Jednostavna priprema – nema kuhanja, nema pečenja, nema nereda.
-
Luksuzan ukus – zahvaljujući mascarpone siru i kvalitetnoj čokoladi.
-
Fleksibilnost – torta se može lako prilagoditi ukusu (dodati lješnjaci, preliti čokoladnim ganašom, posuti kakaom).
-
Brzina – sve je gotovo za manje od 30 minuta pripreme, ostatak je samo hlađenje.
Ova torta je idealna za:
-
rođendane
-
nedeljne ručkove
-
praznike
-
kada želite da impresionirate goste
Ako tražiš recept koji uvijek uspije, a pritom je toliko ukusan da se traži parče više – ova čokoladna torta je pravi izbor. Nema razloga da se mučiš s komplikovanim biskvitima i pečenjem kad već postoji nešto ovako jednostavno, a vrhunsko.