Sastojci:
-
500 g brašna
-
1 kesica praška za pecivo
-
200 ml mleka
-
100 g šećera
-
100 g maslaca ili margarina
-
2 jaja
-
1 kašičica vanilin šećera
-
1/2 kašičice soli
-
Nutella (ili omiljeni čokoladni namaz) po želji
-
1 jaje za premazivanje
-
Šećer u prahu za posipanje (opciono)
Priprema:
-
Priprema testa: U velikoj činiji pomešajte brašno, prašak za pecivo, šećer, vanilu i so. U drugoj činiji umutite jaja, dodajte mleko i otopljeni maslac (ili margarin). Zatim spojite suve i mokre sastojke, pa zamesite glatko testo. Ako je testo previše lepljivo, dodajte još malo brašna, ali pazite da ne preterate.
-
Oblikovanje kiflica: Testo podelite na 2 dela. Svaki deo razvaljajte u krug debljine oko 5 mm. Zatim isecite krug na 8 delova (kao pizzu). Na širi deo svakog dela stavite malo Nutelle (po želji, možete koristiti više ili manje). Urolajte delove od šireg ka užem kraju, formirajući kiflice.
-
Pečenje kiflica: Stavite kiflice na pleh obložen papirom za pečenje. Premažite ih umućenim jajetom kako bi dobile lepu zlatno-smeđu boju dok se peku. Pečite ih u prethodno ugrejanoj rerni na 180°C, oko 15-20 minuta, ili dok ne postanu zlatno smeđe.
-
Finalni dodaci: Kada se kiflice ohlade, možete ih posuti šećerom u prahu za dodatni vizuelni efekat i slatkoću.
BONUS RECEPT:
Brzi kremasti puding sa vanilom
Sastojci:
-
500 ml mleka
-
2 jaja
-
100 g šećera
-
2 kašičice vanilin šećera
-
2 kašičice brašna
-
50 g maslaca
Priprema:
-
U jednoj posudi umutite jaja, šećer, vanilu i brašno.
-
U drugoj šerpi zagrejte mleko dok ne počne da ključa.
-
Polako sipajte mleko u smesu od jaja, stalno mešajući, i vratite sve u šerpu.
-
Kuvajte na srednje tihoj vatri dok se smesa ne zgusne, a zatim dodajte maslac i dobro promešajte.
-
Ohladite puding i poslužite sa šlagom ili voćem po izboru.
Ovaj brz i ukusan puding savršen je za ljubitelje vanile i može biti odličan desert nakon obroka!