Savršene Talijanske kremšnite – Kremasta poslastica kojoj je teško odoleti

Sastojci:

  • 2 lista lisnatog testa (kupovno ili domaće)

  • 800 ml mleka

  • 200 ml slatke pavlake

  • 6 žumanaca

  • 180 g šećera

  • 2 kesice vanilin šećera

  • 80 g gustina (ili brašna)

  • Prstohvat soli

  • Prah šećer za posipanje

Priprema:

Prvo pripremite lisnato testo. Ako je zamrznuto, ostavite ga da se potpuno odmrzne.

Razvucite oba lista na veličinu pleha i pecite ih posebno na 200°C oko 10-12 minuta, dok lepo ne porumene i postanu hrskavi. Tokom pečenja ih izbodite viljuškom da se ne naduvaju previše.

Za kremu, u velikoj šerpi umutite žumanca sa šećerom i vanilin šećerom dok smesa ne postane svetla i penasta.

Dodajte gustin i prstohvat soli, pa polako ulijte mleko i slatku pavlaku, neprestano muteći da ne ostanu grudvice.

Stavite na srednju vatru i kuvajte stalno mešajući dok se ne zgusne u gust krem. Čim se pojave prvi mehurići, kuvajte još minut, pa skinite sa vatre.

Kremu odmah pokrijte providnom folijom da se ne uhvati korica i ostavite da se malo prohladi.

Na jedan pečeni list lisnatog testa ravnomerno rasporedite kremu. Prekrijte drugim listom.

Lagano pritisnite da se spoji, pa ostavite u frižideru najmanje 4-5 sati, a idealno preko noći.

Pred služenje, obilno pospite prah šećerom i secite pažljivo na kocke.

Ove kremšnite su lagane kao oblak, a svaki zalogaj se topi u ustima!

Bonus recept:

Brze krempite iz čaše – Kad vam treba desert za 10 minuta

Sastojci:

  • 1 kesica pudinga od vanile

  • 400 ml mleka

  • 2 kašike šećera

  • 100 ml slatke pavlake (umutiti)

  • Gotovi biskvit ili piškote

  • Prah šećer za posipanje

Priprema:

Skuvajte puding od vanile sa mlekom i šećerom, prema uputstvu, pa ostavite da se kratko prohladi.

U čaše stavite sloj izmrvljenih piškota ili biskvita, preko sipajte puding, pa umućenu pavlaku.

Po želji ukrasite voćem i pospite prah šećerom.

Brzo, jednostavno, a desert izgleda kao da ste ga pravili satima!