Šipak (nar, lat. Punica granatum) nije samo ukusan plod već i pravi prirodni lijek. Njegova bogata nutritivna vrijednost i moćna antioksidativna svojstva čine ga nezaobilaznim saveznikom zdravlja.
Zašto šipak pomaže:
-
Jačanje imuniteta i otpornosti
Šipak obiluje vitaminom C i polifenolima, što pomaže u jačanju odbrambenih mehanizama tijela protiv infekcija i prehlada. -
Poboljšanje zdravlja srca i krvnih sudova
Redovno konzumiranje šipka doprinosi smanjenju lošeg holesterola (LDL) i krvnog pritiska, čime se smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti. -
Podrška zdravlju kože i kose
Antioksidanti iz šipka usporavaju starenje kože, poboljšavaju hidrataciju i elastičnost, dok minerali poput cinka doprinose jačanju kose. -
Ublažavanje upalnih procesa
Šipak ima izraženo protivupalno djelovanje koje pomaže kod artritisa, bolova u zglobovima i drugih hroničnih upalnih stanja. -
Pomoć pri varenju i metabolizmu
Šipak stimuliše rad probavnog sistema, olakšava varenje i pomaže u regulaciji metabolizma zahvaljujući vlaknima koje sadrži.
Kako napraviti domaći sok od šipka
Sastojci:
-
3 šolje zrna šipka
-
1 čaša vode
-
Po želji malo meda
Priprema:
-
Zrna šipka stavite u blender zajedno s vodom.
-
Miksajte dok ne dobijete glatku smjesu.
-
Smjesu procijedite kroz gusto cjedilo ili gazu kako biste odvojili sok od pulpe.
-
Po želji dodajte malo meda za slađi ukus.
-
Pijte svježe pripremljeno, najbolje ujutru.
BONUS RECEPT: Sirup od šipka za jačanje organizma
Sastojci:
-
1 kg zrna šipka
-
500 g šećera
-
1 l vode
-
Sok od 1 limuna
Priprema:
-
Zrna šipka usitnite ili blago izgnječite.
-
Prelijte vodom i pustite da ključa 15 minuta.
-
Procijedite, dodajte šećer i limunov sok.
-
Vratite na laganu vatru i kuhajte još 10 minuta dok se sirup malo ne zgusne.
-
Sipajte vruć sirup u sterilisane boce i čuvajte na tamnom, hladnom mjestu.