Šipak – Crveno zlato prirode koje liječi i jača

Šipak (nar, lat. Punica granatum) nije samo ukusan plod već i pravi prirodni lijek. Njegova bogata nutritivna vrijednost i moćna antioksidativna svojstva čine ga nezaobilaznim saveznikom zdravlja.

Zašto šipak pomaže:

  1. Jačanje imuniteta i otpornosti
    Šipak obiluje vitaminom C i polifenolima, što pomaže u jačanju odbrambenih mehanizama tijela protiv infekcija i prehlada.

  2. Poboljšanje zdravlja srca i krvnih sudova
    Redovno konzumiranje šipka doprinosi smanjenju lošeg holesterola (LDL) i krvnog pritiska, čime se smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti.

  3. Podrška zdravlju kože i kose
    Antioksidanti iz šipka usporavaju starenje kože, poboljšavaju hidrataciju i elastičnost, dok minerali poput cinka doprinose jačanju kose.

  4. Ublažavanje upalnih procesa
    Šipak ima izraženo protivupalno djelovanje koje pomaže kod artritisa, bolova u zglobovima i drugih hroničnih upalnih stanja.

  5. Pomoć pri varenju i metabolizmu
    Šipak stimuliše rad probavnog sistema, olakšava varenje i pomaže u regulaciji metabolizma zahvaljujući vlaknima koje sadrži.

Kako napraviti domaći sok od šipka

Sastojci:

  • 3 šolje zrna šipka

  • 1 čaša vode

  • Po želji malo meda

Priprema:

  1. Zrna šipka stavite u blender zajedno s vodom.

  2. Miksajte dok ne dobijete glatku smjesu.

  3. Smjesu procijedite kroz gusto cjedilo ili gazu kako biste odvojili sok od pulpe.

  4. Po želji dodajte malo meda za slađi ukus.

  5. Pijte svježe pripremljeno, najbolje ujutru.

BONUS RECEPT: Sirup od šipka za jačanje organizma

Sastojci:

  • 1 kg zrna šipka

  • 500 g šećera

  • 1 l vode

  • Sok od 1 limuna

Priprema:

  1. Zrna šipka usitnite ili blago izgnječite.

  2. Prelijte vodom i pustite da ključa 15 minuta.

  3. Procijedite, dodajte šećer i limunov sok.

  4. Vratite na laganu vatru i kuhajte još 10 minuta dok se sirup malo ne zgusne.

  5. Sipajte vruć sirup u sterilisane boce i čuvajte na tamnom, hladnom mjestu.