Sirup od žalfije – Prirodni eliksir bez granica, evo kako da ga napravite

Žalfija (Salvia officinalis) je jedna od najcjenjenijih ljekovitih biljaka u tradicionalnoj medicini, a njen sirup se posebno ističe kao prirodni lijek za niz zdravstvenih tegoba. Zahvaljujući bogatstvu eteričnih ulja, flavonoida i antioksidansa, sirup od žalfije donosi olakšanje kod problema sa disajnim putevima, jača odbrambene sposobnosti organizma i pozitivno djeluje na probavni sistem.

1. Ublažavanje kašlja i grlobolje

Sirup od žalfije je odličan prirodni saveznik u borbi protiv kašlja, bolnog grla i upala disajnih puteva. Njegovo antiseptičko i umirujuće dejstvo pomaže da se smanji iritacija sluzokože, olakša iskašljavanje i ubrza oporavak kod prehlada, bronhitisa i laringitisa. Redovna upotreba sirupa posebno je korisna u sezoni gripa i prehlade.

2. Jačanje imuniteta i borba protiv infekcija

Zahvaljujući snažnim antibakterijskim i antivirusnim svojstvima, sirup od žalfije pomaže tijelu da se odbrani od raznih infekcija. Bogat je antioksidansima koji jačaju imunitet, neutralizuju slobodne radikale i podržavaju prirodne odbrambene mehanizme organizma. Pijenje ovog sirupa može smanjiti rizik od učestalih infekcija i pomoći tijelu da brže prebrodi postojeće bolesti.

3. Smirivanje upala desni i usne šupljine

Sirup od žalfije je izuzetno koristan kod problema kao što su upale desni, afte, loš zadah i upale sluzokože usne šupljine. Njegova antiseptička svojstva pomažu u smanjenju bakterija u ustima, ublažavanju bolova i bržem zacjeljivanju rana. Može se koristiti i kao prirodna tečnost za ispiranje usta kod osjetljivih desni.

4. Pomoć kod problema sa varenjem i nadimanjem

Žalfija djeluje umirujuće na probavni sistem, pa sirup od žalfije može pomoći kod problema kao što su nadutost, grčevi, usporeno varenje i osjećaj težine nakon jela. Pomaže u smirivanju upala u crijevima i podstiče normalan rad želuca i crijeva.

Kako koristiti sirup od žalfije?

  • Za grlo i kašalj: Uzimati 1-2 kašičice sirupa nekoliko puta dnevno.

  • Za imunitet: Može se koristiti preventivno u manjim dozama.

  • Za usnu šupljinu: Sirup se može rastvoriti u malo vode i koristiti za ispiranje usta.

Napomena: Iako je sirup od žalfije prirodan proizvod, trudnice, dojilje i osobe sa ozbiljnim zdravstvenim stanjima treba da se konsultuju sa ljekarom prije upotrebe.

Zaključak

Sirup od žalfije je pravi prirodni saveznik za zdravlje disajnih puteva, jačanje imuniteta, njegu usne šupljine i podršku probavi. Njegova blaga, a snažna dejstva čine ga odličnim izborom za prirodno jačanje organizma tokom cijele godine.

BONUS RECEPT:

Desert spreman za samo 5 MINUTA! Bit ćete zapanjeni! Dobro poznata poslastica iz Italije koja je super ukusna. 

Uživajte u prekrasnom iskustvu ovih slatkih lisnatih tijesta punjenih raskošnom kremom od lješnjaka. Ovaj elegantni desert savršen je za svaku priliku, predstavlja uravnoteženu mješavinu lisnatog tijesta, glatke kreme i ugodnog okusa lješnjaka.

Pripremite se zadiviti svoje prijatelje i obitelj ovim sofisticiranim desertom.

POTREBNI SASTOJCI:

Da biste napravili ukusno lisnato tijesto, trebat će vam kupovno ili domaće tijesto, malo smeđeg šećera i malo mlijeka za premazivanje.
Krema

Za ukusan desert sakupite ove sastojke: jedno jaje, pedeset grama šećera u prahu, tri žlice kukuruznog škroba, jednu žličicu ekstrakta vanilije i petsto mililitara mlijeka.
Naplatiti
Prekrasna mješavina lješnjaka i vrhnja daje ugodan okus.

Kakav je proces izrade ovog punjenog peciva?

Započnite zagrijavanjem mlijeka: uzmite lonac i stavite ga na štednjak na srednju temperaturu. U lonac dodajte 500 ml mlijeka i ostavite da zavrije. Kad počne kuhati, maknite lonac s vatre.

U zdjeli za miješanje pomiješajte suhe sastojke miješajući šećer u prahu, kukuruzni škrob i jaje dok smjesa ne postane glatka.

Kako biste izbjegli zgrušavanje, postupno dodajte toplo mlijeko u smjesu jaja uz stalno miješanje. Pomiješanu smjesu stavite na srednju vatru uz stalno miješanje dok se ne zgusne i ne počne mjehuriti. Kad se zgusne, maknite lonac s vatre i dodajte ekstrakt vanilije. Ostavite smjesu da se ohladi.

Započnite pripremu kolača tako da prethodno zagrijete pećnicu na 180°C (360°F) i ostavite je da postigne odgovarajuću temperaturu. Zatim uzmite lisnato tijesto i stavite ga na površinu koja je lagano pobrašnjena. Lagano ga razvaljajte dok ne postignete željenu debljinu.

U ovoj fazi tijesto možete izrezati na kvadrate ili oblike po želji. Za sastavljanje dodajte malo kreme od lješnjaka u sredinu svakog kvadrata torte. Zatim po kremi od lješnjaka malo nakapati pripremljenu kremu.

Da biste napravili džep, presavijte tijesto i pritisnite rubove da se spoje. Upotrijebite vilicu kako biste bili sigurni da je brtva sigurna. Poboljšajte i izgled i okus premazivanjem vrhova s ​​malo mlijeka i dodavanjem mrvice smeđeg šećera.

Za divan pufnasti izgled i prekrasnu zlatnosmeđu boju kolače stavite na lim za pečenje obložen papirom za pečenje. Zatim ih pecite u prethodno zagrijanoj pećnici otprilike 10 minuta.

Kušajte u ovoj divnoj poslastici dok je još topla i svježe iz pećnice. Da biste dodali malo više slatkoće, pospite ga s malo šećera u prahu.

Unaprijedite svoje iskustvo uživanjem uz toplu šalicu kave ili čaja, idealno za toplo poslijepodnevno osvježenje.