Slana torta sa tost hlebom
Ova torta je od onih recepata koje jednom kad napraviš, postaju stalni gost na svakoj trpezi. Sočna, kremasta, bogata, a opet lagana – pravo “slano savršenstvo”. Svi koji je probaju odmah traže recept!
Sastojci:
-
2 pakovanja tost hleba (bez korice, najbolje četvrtasti tost) – ukupno 36 parčadi
-
3 čaše pavlake (20% mm)
-
3 pakovanja majoneza (po 200 g)
-
4 kuvana jajeta
-
7 kiselih krastavaca
-
300 g šunke po želji
-
100 g kečapa
-
150 g feta sira
-
200 g kačkavalja (za posipanje i dekoraciju)
Priprema:
1. Priprema tost hleba:
Skinuti koricu sa tosta ako već nije bez nje. Rasporedi hleb tako da imaš 3 sloja po 12 parčadi, odnosno po 4 reda i 3 kolone (4×3 = 12). Tost možeš blago pritisnuti oklagijom da bude ravniji i da se bolje poveže sa filovima.
Filovi:
I fil (sa jajima):
-
1 majoneza
-
1 pavlaka
-
4 kuvana jajeta (sitno iseckana)
-
2 kisela krastavca (sitno iseckana)
Sve sastojke sjedini u jednu kremastu smesu.
II fil (sa šunkom i kečapom):
-
1 majoneza
-
1 pavlaka
-
300 g šunke (sitno iseckane ili izrendane)
-
100 g kečapa
Dobro promešaj da dobiješ ujednačenu masu.
III fil (sa fetom i krastavcima):
-
1 majoneza
-
1 pavlaka
-
150 g feta sira (izdrobljenog)
-
5 kiselih krastavaca (sitno iseckanih)
Sjedini sve u glatku smesu.
Slaganje:
-
Na poslužavnik slažeš prvi sloj tosta (12 parčadi – 4×3).
-
Preko toga ravnomerno nanesi prvi fil sa jajima.
-
Zatim drugi sloj tosta, pa preko njega drugi fil sa šunkom i kečapom.
-
Na to ide treći sloj tosta, pa treći fil sa fetom i krastavcima.
-
Celu tortu premaži tankim slojem pavlake ili preostalog fila, pa pospi narendanim kačkavaljem sa svih strana.
Za kraj možeš ukrasiti tortu listićima peršuna, kolutićima krastavca, šunkom u rolnicama ili čeri paradajzom – kako voliš.
Hlađenje i posluživanje:
Tortu ostavi u frižideru najmanje 4 sata, a idealno je da prenoći. Tost upije sve ukuse i omekša, a torta postaje savršeno sočna.
Seče se kao prava torta – na trouglove ili kocke, a odlično ide uz sve vrste predjela ili kao samostalan obrok.