SLANA TORTA – Ništa ukusnije nisam probala odavno!

Slana torta sa tost hlebom

Ova torta je od onih recepata koje jednom kad napraviš, postaju stalni gost na svakoj trpezi. Sočna, kremasta, bogata, a opet lagana – pravo “slano savršenstvo”. Svi koji je probaju odmah traže recept!

Sastojci:

  • 2 pakovanja tost hleba (bez korice, najbolje četvrtasti tost) – ukupno 36 parčadi

  • 3 čaše pavlake (20% mm)

  • 3 pakovanja majoneza (po 200 g)

  • 4 kuvana jajeta

  • 7 kiselih krastavaca

  • 300 g šunke po želji

  • 100 g kečapa

  • 150 g feta sira

  • 200 g kačkavalja (za posipanje i dekoraciju)

Priprema:

1. Priprema tost hleba:

Skinuti koricu sa tosta ako već nije bez nje. Rasporedi hleb tako da imaš 3 sloja po 12 parčadi, odnosno po 4 reda i 3 kolone (4×3 = 12). Tost možeš blago pritisnuti oklagijom da bude ravniji i da se bolje poveže sa filovima.

Filovi:

I fil (sa jajima):

  • 1 majoneza

  • 1 pavlaka

  • 4 kuvana jajeta (sitno iseckana)

  • 2 kisela krastavca (sitno iseckana)

Sve sastojke sjedini u jednu kremastu smesu.

II fil (sa šunkom i kečapom):

  • 1 majoneza

  • 1 pavlaka

  • 300 g šunke (sitno iseckane ili izrendane)

  • 100 g kečapa

Dobro promešaj da dobiješ ujednačenu masu.

III fil (sa fetom i krastavcima):

  • 1 majoneza

  • 1 pavlaka

  • 150 g feta sira (izdrobljenog)

  • 5 kiselih krastavaca (sitno iseckanih)

Sjedini sve u glatku smesu.

Slaganje:

  1. Na poslužavnik slažeš prvi sloj tosta (12 parčadi – 4×3).

  2. Preko toga ravnomerno nanesi prvi fil sa jajima.

  3. Zatim drugi sloj tosta, pa preko njega drugi fil sa šunkom i kečapom.

  4. Na to ide treći sloj tosta, pa treći fil sa fetom i krastavcima.

  5. Celu tortu premaži tankim slojem pavlake ili preostalog fila, pa pospi narendanim kačkavaljem sa svih strana.

Za kraj možeš ukrasiti tortu listićima peršuna, kolutićima krastavca, šunkom u rolnicama ili čeri paradajzom – kako voliš.

Hlađenje i posluživanje:

Tortu ostavi u frižideru najmanje 4 sata, a idealno je da prenoći. Tost upije sve ukuse i omekša, a torta postaje savršeno sočna.

Seče se kao prava torta – na trouglove ili kocke, a odlično ide uz sve vrste predjela ili kao samostalan obrok.