Složeni patlidžan sa mesom – Savršen spoj ukusa za ljubitelje dobrog obroka!

Sastojci:

  • 2 veća patlidžana

  • 500 g mlevenog mesa (govedina ili mešavina)

  • 1 crni luk

  • 2 čena belog luka

  • 2 paradajza

  • 100 g rendanog sira

  • 1 kašičica origana

  • So i biber po ukusu

  • Maslinovo ulje za prženje

Priprema:

  1. Priprema patlidžana: Patlidžane operite, oljuštite i iseckajte na kolutove debljine oko 1 cm. Posolite ih i ostavite da odstoje 10-15 minuta kako bi pustili gorčinu. Nakon toga ih obrišite papirnim ubrusom.

  2. Priprema fila: Na srednje jakoj vatri, u tavi sa malo maslinovog ulja, propržite sitno iseckani crni i beli luk dok ne postanu staklasti. Dodajte mleveno meso i pržite dok ne dobije lepu zlatno-smeđu boju. Dodajte iseckane paradajze, origano, so i biber, i kuvajte još nekoliko minuta dok se paradajz ne raspusti.

  3. Složite jelo: U vatrostalnu posudu stavite prvi sloj prženih patlidžana. Na to stavite sloj mesa sa paradajzom, pa ponovite postupak dok ne iskoristite sve sastojke. Na kraju, sve pospite rendanim sirom.

  4. Pečenje: Stavite jelo u prethodno ugrejanu rernu na 180°C i pecite 20-25 minuta, dok sir ne postane zlatno-smeđi i lepo se rastopi.

BONUS RECEPT:

Kremasta supa od bundeve

Sastojci:

  • 500 g bundeve

  • 1 crni luk

  • 1 krompir

  • 1 šolja pavlake za kuvanje

  • So, biber i peršun po ukusu

Priprema:

  1. Krompir, luk i bundevu očistite i iseckajte na kockice.

  2. U velikoj šerpi, propržite luk dok ne postane staklast, pa dodajte krompir i bundevu.

  3. Pokrijte povrće sa vodom i kuvajte dok ne omekša. Zatim, sve usitnite štapnim mikserom.

  4. Dodajte pavlaku, so i biber po ukusu, i kuvajte još nekoliko minuta. Na kraju, pospite peršunom.

Savršen recept za hladne dane!