Snižava holesterol, izbacuje otrove i ubrzava mršavljenje – Evo još nekoliko razloga zašto biste je trebali jesti svaki dan!

Mnogi je poznaju samo kao sastojak humusa, dok drugi misle da je to samo jedna od bezličnih mahunarki koje se koriste povremeno u kuhinji. Međutim, leblebija, ta naizgled obična zrna, krije pravo bogatstvo nutrijenata i ljekovitih svojstava koje moderna nauka sve više potvrđuje. I dok neki narodi vijekovima koriste leblebiju kao osnovu zdrave ishrane, kod nas ona još uvijek nije zauzela svoje zasluženo mjesto.

Leblebija je prepuna biljnih vlakana, biljnih proteina, vitamina i minerala koji su ključni za pravilno funkcionisanje organizma. Njena jedinstvena kombinacija hranljivih materija čini je snažnim saveznikom u borbi protiv toksina, visokog holesterola i viška kilograma. I ne samo to – redovna konzumacija leblebije pozitivno utiče na probavu, šećer u krvi, zdravlje srca i raspoloženje.

Jedna od najzanimljivijih osobina leblebije jeste njena sposobnost da “čisti” organizam. Biljna vlakna koja sadrži djeluju kao metla u crijevima – pomažući izbacivanje nagomilanih toksina i štetnih materija. Upravo zbog toga se preporučuje osobama koje žele da poboljšaju zdravlje jetre, crijeva, pa čak i kože.

Osobe koje pate od povišenog holesterola često posežu za skupim lijekovima, ali malo ko zna da redovno konzumiranje leblebije može značajno pomoći u snižavanju lošeg LDL holesterola. To nije samo narodna priča – brojna naučna istraživanja su pokazala da leblebija snižava nivo loših masti u krvi zahvaljujući svom vlaknastom sastavu i prisustvu zdravih biljnih sterola.

Još jedan razlog zbog kog biste leblebiju trebali uvrstiti u ishranu jeste kontrola tjelesne težine. Zahvaljujući visokom sadržaju proteina i vlakana, ova mahunarka stvara dugotrajan osjećaj sitosti, što znači da ćete jesti manje, a biti siti duže. To je posebno važno za one koji se bore s impulsivnim grickanjem ili prejedanjem.

Osim toga, leblebija ima nizak glikemijski indeks, što znači da ne izaziva nagle skokove šećera u krvi. Ovo je odlična vijest ne samo za dijabetičare, već i za sve one koji žele da izbjegnu energetske “padove” tokom dana.

Možda niste znali, ali leblebija sadrži i značajne količine magnezijuma, cinka, gvožđa i folne kiseline. Ovi minerali igraju ključnu ulogu u jačanju imuniteta, borbi protiv umora i depresije, ali i u očuvanju zdravlja srca i mozga. Uzimanje samo jedne šolje kuvane leblebije dnevno može pokriti veliki dio dnevnih potreba za ovim hranljivim materijama.

Zahvaljujući svom blagotvornom sastavu, leblebija pomaže i ženama koje pate od hormonskih disbalansa. Njeni biljni estrogeni mogu imati pozitivan uticaj na simptome PMS-a, menopauze i neravnoteže hormona.

Još jedna zanimljiva osobina je ta da leblebija pozitivno utiče na zdravlje kostiju. Kalcijum, fosfor i vitamin K koji se u njoj nalaze doprinose očuvanju koštane mase, što je posebno važno u starijem životnom dobu kada se povećava rizik od osteoporoze.

Ako se pitate kako je najlakše konzumirati leblebiju – odgovor je jednostavan. Možete je skuvati i dodati u salate, pasiranu pretvoriti u humus, peći kao zdravu grickalicu ili je dodavati u supe i variva. Takođe se od nje pravi i brašno koje je odlična zamjena za klasično, pogotovo za one koji izbjegavaju gluten.

Sastojci:

  • 1 šolja suhe leblebije

  • Voda za kuvanje

  • Maslinovo ulje (po želji)

  • So, limun, bijeli luk, začini po ukusu

Jedna od najjednostavnijih verzija jeste da je nakon kuhanja blago posolite, dodate malo limunovog soka i maslinovog ulja – i već imate savršenu, hranljivu užinu. Ili je, još bolje, ispecite u rerni – postaće hrskava i savršena zamjena za nezdrave grickalice iz marketa.

Mnogi tvrde da su se već poslije nedelju dana redovne konzumacije osjećali lakše, energičnije i zdravije. Neki su primijetili da im je koža čišća, dok su drugi svjedočili smanjenju apetita i lakšem gubitku kilograma.

U narodnoj medicini, leblebija se vekovima koristi za jačanje organizma i oporavak nakon bolesti. Stari recepti savjetuju čak i pravljenje napitaka od leblebije i meda za jačanje snage i vitalnosti.

Iako je izuzetno korisna, treba obratiti pažnju na to da se ne pretjeruje s količinama. Prevelike doze vlakana kod nekih osoba mogu izazvati nadutost, pa se preporučuje postepeno uvođenje u ishranu, uz obilje tečnosti.

Ako ste na dijeti, leblebija može biti vaš tajni saveznik. Niskokalorična je, zasitna i puna nutrijenata – sve što vam treba da ostanete siti bez griže savjesti. Osim toga, lako se kombinuje s povrćem, integralnim žitaricama, pa čak i kao dodatak smoothie napicima.

Uprkos svemu, i dalje je mnogi zanemaruju. Ali sada, kada znate sve njene koristi, možda će i vaš sledeći obrok uključiti upravo ovu skromnu, a moćnu mahunarku.

Bonus savjet: Napravite zdravu paštetu od leblebije, maslinovog ulja, bijelog luka i peršuna. Idealna je za doručak na integralnom hljebu i drži sitost do podneva.

Leblebija nije trend – ona je tiha nutricionistička zvijezda koja mijenja zdravlje iz korijena. Vrijeme je da je otkrijemo i konačno damo šansu njenoj jednostavnosti i moći.

Ako je uključite u svoju ishranu već danas, možda ćete i vi uskoro reći: “Zašto ranije nisam znao za sve ovo?”