Sočna janjetina iz rerne – Tradicionalni ručak za prste polizati!

Miris domaće janjetine koja se polako peče u rerni vraća uspomene na porodična okupljanja i praznične trpeze. Ovaj recept je jednostavan, ali krajnji rezultat je izuzetno ukusan – mekana, sočna janjetina s hrskavom kožicom, prepuna mirisa začina i aromatičnih sokova iz pečenja.

Sastojci:

  • 1,5 – 2 kg janjećih rebara ili buta

  • 5-6 čena bijelog luka

  • 1 veća glavica crvenog luka

  • 3 grančice svježeg ruzmarina (ili 1 kašičica suhog)

  • 3 kašike maslinovog ulja

  • 1 kašika masti (po želji, za puniji ukus)

  • 1 kašičica mljevene crvene paprike

  • So i biber po ukusu

  • 1 dcl bijelog vina

  • 1 dcl vode

  • Par krompira (ako želite sve u jednom plehu)

Priprema:

  1. Priprema mesa: Ako meso ima višak masnoće, blago je odstranite, ali ne previše jer će masnoća dati dodatnu sočnost. Operite i posušite kuhinjskim papirom.

  2. Marinada:
    U mužaru ili maloj posudi izmiješajte usitnjen bijeli luk, ruzmarin, so, biber, crvenu papriku i maslinovo ulje. Dobro utrljajte ovu mješavinu u meso sa svih strana.

  3. Odmor:
    Pokrijte i ostavite da odstoji najmanje 2 sata (ili preko noći u frižideru). Meso će tako bolje upiti sve arome.

  4. Pečenje:
    Zagrijte rernu na 200°C. Stavite meso u dublji pleh zajedno sa crvenim lukom narezanom na krupne kolutove. Dodajte vino i vodu, pokrijte aluminijskom folijom i pecite oko 1.5 do 2 sata, povremeno polivajući sa sokovima iz pleha.

  5. Završnica:
    Skinite foliju, pojačajte temperaturu na 220°C i pecite još 20–30 minuta, dok meso ne dobije lijepu zlatnu boju i koricu.

  6. Po želji:
    U zadnjih 40 minuta možete dodati i krompir narezan na krupne komade u isti pleh – upiće sve sokove i biti preukusan prilog.

Savjet više:

Ako koristite but, pecite ga s kostima jer će tako meso biti mekše. Rebra su idealna ako volite više masniji i bogatiji komad mesa. Uz janjetinu poslužite mladi luk, salatu od paradajza i komad domaćeg hljeba.

BONUS RECEPT: Domaće kiselo mlijeko sa pavlakom – Savršeno uz janjetinu!

Ako želite pravo domaće iskustvo, nema boljeg dodatka uz janjetinu od svježeg kiselog mlijeka sa gustom pavlakom.

Sastojci:

  • 1 l domaćeg ili punomasnog mlijeka

  • 2 kašike kisele pavlake (za početak)

  • Tegla ili keramička posuda

  • Pamučna krpa ili poklopac

Priprema:

  1. Zagrijavanje mlijeka:
    Mlijeko zagrijte do tačke kada je “toplo na dodir”, oko 35–37°C. Ne smije biti prevruće jer će ubiti dobre bakterije.

  2. Dodavanje pavlake:
    U mlako mlijeko dodajte 2 kašike kisele pavlake i lagano promiješajte.

  3. Odmor:
    Sipajte u teglu, prekrijte čistom krpom ili poklopcem (bez zatvaranja), i ostavite da stoji na toplom mjestu 12–18 sati.

  4. Hlađenje:
    Kada se mlijeko zgusne i ukiseli, premjestite u frižider i ostavite još nekoliko sati.

Kada probate janjetinu uz kašiku domaćeg kiselog mlijeka i hrskavi krompir iz pleha – znaćete da je to kompletan obrok kao iz djetinjstva.