Miris domaće janjetine koja se polako peče u rerni vraća uspomene na porodična okupljanja i praznične trpeze. Ovaj recept je jednostavan, ali krajnji rezultat je izuzetno ukusan – mekana, sočna janjetina s hrskavom kožicom, prepuna mirisa začina i aromatičnih sokova iz pečenja.
Sastojci:
-
1,5 – 2 kg janjećih rebara ili buta
-
5-6 čena bijelog luka
-
1 veća glavica crvenog luka
-
3 grančice svježeg ruzmarina (ili 1 kašičica suhog)
-
3 kašike maslinovog ulja
-
1 kašika masti (po želji, za puniji ukus)
-
1 kašičica mljevene crvene paprike
-
So i biber po ukusu
-
1 dcl bijelog vina
-
1 dcl vode
-
Par krompira (ako želite sve u jednom plehu)
Priprema:
-
Priprema mesa: Ako meso ima višak masnoće, blago je odstranite, ali ne previše jer će masnoća dati dodatnu sočnost. Operite i posušite kuhinjskim papirom.
-
Marinada:
U mužaru ili maloj posudi izmiješajte usitnjen bijeli luk, ruzmarin, so, biber, crvenu papriku i maslinovo ulje. Dobro utrljajte ovu mješavinu u meso sa svih strana. -
Odmor:
Pokrijte i ostavite da odstoji najmanje 2 sata (ili preko noći u frižideru). Meso će tako bolje upiti sve arome. -
Pečenje:
Zagrijte rernu na 200°C. Stavite meso u dublji pleh zajedno sa crvenim lukom narezanom na krupne kolutove. Dodajte vino i vodu, pokrijte aluminijskom folijom i pecite oko 1.5 do 2 sata, povremeno polivajući sa sokovima iz pleha. -
Završnica:
Skinite foliju, pojačajte temperaturu na 220°C i pecite još 20–30 minuta, dok meso ne dobije lijepu zlatnu boju i koricu. -
Po želji:
U zadnjih 40 minuta možete dodati i krompir narezan na krupne komade u isti pleh – upiće sve sokove i biti preukusan prilog.
Savjet više:
Ako koristite but, pecite ga s kostima jer će tako meso biti mekše. Rebra su idealna ako volite više masniji i bogatiji komad mesa. Uz janjetinu poslužite mladi luk, salatu od paradajza i komad domaćeg hljeba.
BONUS RECEPT: Domaće kiselo mlijeko sa pavlakom – Savršeno uz janjetinu!
Ako želite pravo domaće iskustvo, nema boljeg dodatka uz janjetinu od svježeg kiselog mlijeka sa gustom pavlakom.
Sastojci:
-
1 l domaćeg ili punomasnog mlijeka
-
2 kašike kisele pavlake (za početak)
-
Tegla ili keramička posuda
-
Pamučna krpa ili poklopac
Priprema:
-
Zagrijavanje mlijeka:
Mlijeko zagrijte do tačke kada je “toplo na dodir”, oko 35–37°C. Ne smije biti prevruće jer će ubiti dobre bakterije. -
Dodavanje pavlake:
U mlako mlijeko dodajte 2 kašike kisele pavlake i lagano promiješajte. -
Odmor:
Sipajte u teglu, prekrijte čistom krpom ili poklopcem (bez zatvaranja), i ostavite da stoji na toplom mjestu 12–18 sati. -
Hlađenje:
Kada se mlijeko zgusne i ukiseli, premjestite u frižider i ostavite još nekoliko sati.
Kada probate janjetinu uz kašiku domaćeg kiselog mlijeka i hrskavi krompir iz pleha – znaćete da je to kompletan obrok kao iz djetinjstva.