Evo recepta za sočne, mirisne medenjake koji savršeno mirišu na praznike i tope se u ustima:
Sastojci:
-
2 jaja
-
150 g šećera
-
100 ml ulja
-
150 g meda
-
1 kašičica cimeta
-
1/2 kašičice mlevenog đumbira
-
prstohvat karanfilića (po želji)
-
1 kašičica sode bikarbone
-
500 g brašna (otprilike – po potrebi)
Priprema:
Umuti jaja sa šećerom dok smesa ne postane penasta. Dodaj ulje, med i začine pa dobro sjedini. U posebnoj posudi pomešaj brašno sa sodom bikarbonom, pa postepeno dodaj u smesu sa jajima. Umuti ili zamesi testo koje ne sme da se lepi za ruke. Ako je potrebno, dodaj još malo brašna.
Testo zamotaj u foliju i ostavi u frižideru 30 minuta da se stegne. Zatim ga razvaljaj na pobrašnjenoj podlozi na debljinu oko 5 mm i pomoću modli oblikuj medenjake po želji.
Peci u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 8–10 minuta, dok blago ne porumene (ne treba da se presuše).
Po želji ih možeš ukrasiti glazurom od šećera u prahu i limunovog soka ili rastopljenom čokoladom. Savršeni su i u jednostavnom obliku, bez ikakvog preljeva – tada se istakne njihov pun ukus i aroma meda i začina.
Idealni su za praznike, poklone, kutijice za goste – ili jednostavno uz šolju čaja!
BONUS RECEPT:
KOLAČ KOJI UŽIVA NAJVEĆU POPULARNOST U ITALIJI. Ovo će vam postati tjedna tradicija! Izuzetno divno!
Priprema ovog kulinarskog remek-djela iznimno je jednostavna, što jamči da će vaši cijenjeni gosti biti potpuno očarani njegovim izvanrednim okusom.
POTREBNI SASTOJCI:
U području pečenja, tijesto ima temeljnu svrhu.
Za pripremu nadjeva od kreme potrebni su sljedeći sastojci: 1 jaje, korica 1 limuna, 125 g (1/2 šalice) šećera, 310 g (2 1/2 šalice) brašna, 5 g (1 žličica) praška za pecivo, 140 g (5 oz) omekšalog maslaca i, po želji, 1/2 žličice soli. Za ovaj recept potrebna je okrugla posuda od 8 inča.
Za postizanje željenog ukrasa potrebni su sljedeći sastojci: 2 jaja, 125 grama (1/2 šalice) šećera, 500 mililitara (2 šalice) mlijeka, 80 grama (1/3 šalice) krem sira, sok od jedan limun i 60 grama (1/2 šalice) kukuruznog škroba.
Za ovaj ugodan recept potrebni su šećer u prahu i kriške limuna, a nudi sljedeće nutritivne podatke za svako posluživanje: 300 kcal, 6 g proteina, 15 g masti, 35 g ugljikohidrata i 1 g vlakana. Trajanje pripreme je 20 minuta, dok je vrijeme kuhanja 35 minuta, a sveukupno traje 55 minuta.
Koji su koraci za pripremu torte s kremom od limuna?
1. Započnite proces pripreme tijesta:
Za početak postavite temperaturu pećnice na 180ºC (360ºF). U zdjelu za miješanje stavite jedno jaje i dobro ga umutite. Nakon toga dodajte koru jednog limuna u zdjelu.
Dobro promiješajte dodajući 1/2 šalice (125 g) šećera. U zasebnoj zdjeli pomiješajte 2 1/2 šalice (310 g) brašna s 1 žličicom (5 g) praška za pecivo.
Umiješajte smjesu brašna s jajima, postupno miješajući dvije komponente dok se potpuno ne sjedine. Nakon toga dodajte 140 g (5oz) omekšalog maslaca u smjesu i ustrajte u miješanju dok tijesto ne postane kohezivna masa.
Ostavite tijesto sa strane i čvrsto ga pritisnite na donju i gornju površinu okruglog kalupa za tart od 8 inča.
Korak 2: Započnite pripremu nadjeva od kreme.
U tavi srednje veličine umutite dva jaja i umiješajte 125 grama (1/2 šalice) šećera. Nakon toga dodajte 500 mililitara (2 šalice) mlijeka, zajedno s 80 grama (1/3 šalice) krem sira i sok iscijeđen iz jednog limuna.
Polako dodajte 60 g (1/2 šalice) kukuruznog škroba u smjesu. Neprestano miješajte dok kuhate na srednjoj vatri dok se smjesa ne zgusne i dobije glatku konzistenciju.
Kako biste izradili tart, maknite ga s vatre.
Kremasti nadjev ulijte u prethodno pripremljenu koru za tart. Upotrijebite lopaticu kako biste osigurali postizanje glatke površine na vrhu.
4. Aktivno sudjelujte u procesu pečenja:
Posudu stavite u pećnicu zagrijanu na 180ºC (360ºF) i ostavite da se peče otprilike 35 minuta. Pažljivo pratite koru kako biste osigurali da dobije ugodnu zlatnosmeđu nijansu, a istovremeno provjerite je li se nadjev stvrdnuo. Kad postignete željeni rezultat, izvadite posudu iz pećnice i ostavite da se potpuno ohladi.
U nevjerojatno kratkom razdoblju, Samuel Coleridge-Taylor postigao je istaknuti status na dva kontinenta, rijetko postignuće kojim se može pohvaliti samo nekoliko odabranih pojedinaca.
Nakon što se kolač ohladi, možete ga posuti šećerom u prahu i poboljšati njegovu prezentaciju ukrašavanjem kriškama limuna.
6. Ponudite podršku ili izvršite odgovornost:
Predložite tart u narezanim dijelovima i uživajte u njemu kao divnom desertu. Kušajte u torti od sira uz slasnu kremu od limuna!