Maslačak je biljka koju mnogi doživljavaju kao običan korov. Njegovi žuti cvjetovi prekrivaju travnjake proljeću, a puhasti bijeli oblačići brzo se raznose vjetrom. No, dok većina ljudi gleda samo ono što se nalazi iznad zemlje, prava čarolija ove biljke krije se ispod površine – u korijenu. I to nije nikakva metafora. Korijen maslačka je doslovno najvrijedniji dio biljke, s nevjerovatnim zdravstvenim, nutritivnim i ljekovitim svojstvima.
Ljudi stoljećima koriste maslačak u narodnoj medicini, ali moderna istraživanja tek nedavno počinju da potvrđuju ono što su naši preci znali instinktivno: da je ova biljka daleko moćnija nego što izgleda. Dok se cvijet i list često koriste za salate i čajeve, korijen se decenijama zanemarivao – nepravedno. A upravo u tom korijenu nalazi se koncentracija jedinjenja koja imaju duboko detoksikacijsko, protuupalno i regenerativno djelovanje.
Korijen maslačka je bogat inulinom – vrstom prebiotika koji njeguje korisne bakterije u našim crijevima. Zdrava crijevna flora povezana je sa snažnijim imunitetom, boljom probavom, pa čak i boljim mentalnim zdravljem. Osim toga, tu su i taraksacin i taraksasterol – prirodne tvari koje podstiču rad jetre i pomažu tijelu da eliminiše toksine efikasnije.
Oni koji su u svoju svakodnevnu rutinu uveli čaj od sušenog korijena maslačka, tvrde da su već nakon nekoliko sedmica osjetili više energije, lakšu probavu i smanjenje nadutosti. Neki čak navode da im je ten postao čišći, a simptomi hroničnog umora manje izraženi. Ovaj čaj ima blago gorak ukus, koji podsjeća na kafu, ali bez kofeina i bez naglih padova energije.
Korijen maslačka nije samo za čajeve. Sušen, mljeven i pržen, koristi se i kao prirodna zamjena za kafu, poznata kao “maslačkova kafa”. Popularna je među ljudima koji žele izbaciti kofein, ali i dalje uživati u toplom, zemljanom napitku koji pruža utjehu. Osim toga, korijen se može dodavati u smutije, tinkture i prirodne biljne pripravke.
Sastojci koje sadrži uključuju:
– inulin (prebiotik koji poboljšava varenje),
– taraksacin (stimulator jetre),
– kalijum (važan za balans elektrolita),
– flavonoide (antioksidansi koji se bore protiv slobodnih radikala),
– gorke supstance koje pospješuju lučenje žuči i poboljšavaju rad pankreasa.
Jedna od najzanimljivijih karakteristika ovog korijena jeste njegova sposobnost da djeluje kao prirodni diuretik, ali bez gubitka kalijuma, što ga čini rijetkim izuzetkom u svijetu biljaka. Dok većina diuretika ispire i korisne minerale, korijen maslačka zapravo obnavlja ono što tijelo gubi, podržavajući srce i bubrege na prirodan način.
Uprkos svom bogatstvu, korijen maslačka se često baci kad ljudi čupaju biljku. To je ogromna šteta jer se upravo taj dio biljke može osušiti, sačuvati i koristiti tokom cijele godine. Najbolje vrijeme za vađenje korijena je u rano proljeće ili kasnu jesen, kada je koncentracija korisnih supstanci najviša.
Zanimljivo je i to da korijen maslačka ima potencijal u borbi protiv ozbiljnih bolesti. Istraživanja sprovedena u Kanadi pokazala su da ekstrakt korijena maslačka može izazvati apoptozu (prirodnu smrt) ćelija određenih vrsta karcinoma, bez oštećenja zdravih ćelija. Iako su ta istraživanja još u ranoj fazi, rezultati su toliko obećavajući da su pokrenute nove kliničke studije.
Ako imate problema s probavom, jetrom, nadutošću ili hroničnim umorom – možda je upravo korijen maslačka ono što vam nedostaje. Nije skup, nije teško dostupan, i ne traži mnogo pripreme. Sve što je potrebno jeste da ga osušite na vazduhu ili u dehidratoru, sameljete i sačuvate u staklenoj tegli.
Pored zdravstvenih koristi, važno je napomenuti da maslačak raste gotovo svuda. On ne traži specijalne uslove, raste čak i na siromašnom zemljištu, i ne treba ga saditi – on jednostavno dođe sam. U tome leži još jedna ljepota ove biljke: ona nas podsjeća da priroda nudi rješenja tamo gdje ih najmanje očekujemo.
Bonus savjet:
Ako želite da iskoristite maksimum iz korijena maslačka, kombinujte ga s korijenom čička ili đumbirom. Ove biljke se sjajno nadopunjuju i zajedno djeluju kao snažan čistač jetre i krvi. Takođe, uvijek berite maslačak dalje od puteva i zagađenih površina, kako biste izbjegli teške metale i pesticide.
Sljedeći put kada ugledate maslačak, nemojte ga iščupati i baciti. Umjesto toga, zahvalite mu se – jer upravo u njegovom korijenu možda leži ključ vašeg boljeg zdravlja.