Vitamin K1 je vitamin rastvorljiv u mastima koji se nalazi u nekom lisnatim povrćem. Prvenstveno je odgovoran za zgrušavanje krvi. Niže u abecedi, nakon vitamina A do E, nalazi se još jedan kritičan nutrijent: vitamin K. Ovaj mikronutrijent pomaže u zgrušavanju krvi i može imati druge prednosti, kao što je promicanje zdravlja kostiju i sprječavanje stvrdnjavanja arterija.
Vjerovatno ste čuli za vitamin K, ali možda niste shvatili da dolazi u dva oblika: vitamin K1 i vitamin K2. Vitamin K1 se nalazi u određenom lisnatom zelenom povrću, dok se vitamin K2 nalazi u životinjskoj hrani. Iako obavljaju mnoge iste funkcije u tijelu, imaju i suptilne razlike.
Evo šta treba da znate o vitaminu K1.
Sadržaj članka
Zašto vam je potreban vitamin K1?
Iako vitamin K1 nije obavezan da bude naveden na etiketama o nutritivnim vrednostima, on je i dalje važan nutrijent za ljudsko zdravlje. Njegova glavna uloga je pravilno zgrušavanje krvi. U stvari, K u svom nazivu dolazi od njemačkog “koagulacija”.
U svakodnevnim okolnostima, tipično zgrušavanje vam omogućava da razvijete kraste koje vas štite od pretjeranog krvarenja. To je slučaj i kod težih rana. Bez zgrušavanja, krvarenje bi moglo postati opasno po život.
Ograničeno istraživanje je ispitalo efekte vitamina K1 na druga područja zdravlja, uključujući zdravlje kostiju. Mada neke studije su otkrili korelaciju između visokog unosa vitamina K i niske mineralne gustine kostiju, drugi ukazuju da bi povećani unos mogao biti zaštitni.
Moguće koristi vitamina K1:
- Zdravlje kostiju: Prema nekim istraživanjima, konzumiranje veće količine vitamina K dovelo je do veće mineralne gustoće kostiju i manjeg rizika od prijeloma kuka.
- Smanjen rizik od srčanih bolesti: Ovaj nutrijent je uključen u proizvodnju grupe proteina koji sprečavaju stvrdnjavanje arterija. Dakle, neke studije su ispitali mogu li dodaci vitamina K1 pomoći u prevenciji srčanih bolesti.
Potrebno je više istraživanja kako bi se izvukli čvrsti zaključci o povezanosti vitamina K i kardiovaskularnog rizika.
Koliko vam je vitamina K1 potrebno?
Jedini način da saznate da li dobijate dovoljno vitamina K1 jeste da uradite analizu krvi. Međutim, većina ljudi može konzumirati dovoljno kroz raznoliku ishranu.
Prema Nacionalni instituti za zdravlje , adekvatan unos vitamina K je sljedeći:
- Djeca od rođenja do 6 mjeseci: 2 mikrograma (mcg)
- Djeca od 7 do 12 mjeseci: 2,5 mcg
- Djeca 1-3 godine: 30 mcg
- Djeca 4-8 godina: 55 mcg
- Djeca 9-13 godina: 60 mcg
- Djeca 14-18 godina: 75 mcg
- Odrasli muškarci 19 i više godina: 120 mcg
- Odrasle žene od 19 i više godina, uključujući trudnice i dojilje: 90 mcg
Šta se dešava ako imate premalo vitamina K1?
Nedostatak vitamina K1 češći je kod djece (posebno novorođenčadi) nego kod odraslih. To je zato što placenta ne prenosi dobro vitamin K, a majčino mlijeko također može imati malo vitamina. Ipak, svako može imati premalo.
Simptomi nedostatka vitamina K:
- Obilno krvarenje
- Lako stvaranje modrica
- Obilne menstruacije
- Krv u stolici
Možete li imati previše vitamina K1?
Izuzetno je rijetko da dobijete previše vitamina K1. Iz tog razloga, ne postavlja gornju podnošljivu granicu za potrošnju.
Ako jedete puno hrane bogate vitaminom K1, kao što je lisnato povrće, veća je vjerovatnoća da ćete doživjeti gastrointestinalne smetnje zbog prekomjerne količine vlakana nego bilo kakve nuspojave od previše vitamina K1.
Međutim, za ljude koji uzimaju određene lijekove, kao što su razrjeđivači krvi, previše vitamina K1 može biti problematično. Obavezno razgovarajte o unosu vitamina K1 sa svojim liječnikom ili dijetetičarom ako uzimate razrjeđivač krvi.
Koji su dobri izvori hrane za vitamin K1?
Kada je u pitanju vitamin K1, razmislite: zelje, zelje i još zelenilo. Zeleni listovi su glavni izvori ove hranjive tvari. Kuhano zelje obično sadrži više od svježeg (ali to nije uvijek slučaj). Budući da je vitamin K1 topiv u mastima, uključujući i izvor masti, kao što je preljev za salatu, povećava apsorpciju.
Kelj
Neke od namirnica sa najvišim nivoom vitamina K1 uključuju:
- Kuhani kelj
- Kuhano zelje repe
- Kuhano zelje
- Kuhani spanać
- Sirovo zelje maslačka
- Sirova blitva
- Sirova rukola
- Sušeno bilje, kao što su bosiljak, timijan, origano i mažuran
Da li vitamin K1 stupa u interakciju s drugim lijekovima?
Razrjeđivači krvi kao što je varfarin (brend Coumadin) obično dolaze s upozorenjem da se ne uzima vitamin K1 (pa čak i da se izbjegava hrana bogata vitaminom K) tokom upotrebe. Osim ovih lijekova, vitamin K1 može utjecati na antacide, neke antibiotike i određene lijekove za rak, napade i visok kolesterol.
Ko ne bi trebao uzimati vitamin K1?
Za određene grupe ljudi, dodatni vitamin K1 može biti štetan. Ovo se posebno odnosi na ljude koji koriste razrjeđivače krvi jer vitamin K podstiče zgrušavanje krvi.
Osobe koje bi trebale razgovarati sa svojim liječnikom o upotrebi vitamina K1:
- Osobe na dijalizi zbog bolesti bubrega
- Osobe sa bolešću jetre ili žučne kese
- Osobe sa crijevnim problemima
Također vam se može savjetovati da izbjegavate dodatke vitamina K1 tokom trudnoće jer mogu uzrokovati žuticu kod novorođenčadi.
Često Postavljena Pitanja
Za šta se koristi vitamin K1?
Vitamin K1 se prvenstveno koristi za poboljšanje zgrušavanja krvi i sprječavanje prekomjernog krvarenja. Međutim, nekim ljudima lekar može uputiti da ga uzimaju kao deo režima za zdravlje srca.
Da li vitamini K1 i K2 rade istu stvar?
Iako vitamini K1 i K2 dolaze iz različitih izvora hrane, oni služe mnogim istim funkcijama u tijelu. Ipak, K2 je možda bolji za smanjenje rizika od srčanih bolesti nego K1. Potrebno je više istraživanja da bismo bili sigurni.
Koja hrana ima najviše vitamina K1?
Tamno lisnato povrće poput kelja ima najviše vitamina K1. Na primjer, 1 šolja kuhanog kelja sadrži 1062 mikrograma, preko 10 puta više od preporučene dnevne doze.
Ko ne bi trebao uzimati vitamin K1?
Ako uzimate određene lijekove, kao što su razrjeđivači krvi (uključujući varfarin, koji se ponekad naziva i kumadin), ne biste trebali uzimati vitamin K1. Ljudi sa rijetkim metaboličkim stanjima koja utiču na zgrušavanje krvi, kao što je nedostatak glukoza-6-fosfat dehidrogenaze, također bi se trebali kloniti vitamina K.
Vitamin K1 zaključak
Većina ljudi može unositi dovoljno vitamina K1 zdravom, raznolikom ishranom. Fokusirajte se na uključivanje dosta tamnozelenog lisnatog povrća – i ako ste zabrinuti da bi vam nivoi mogli biti preniski, razgovarajte sa svojim doktorom.