Stari recept za sarmu – Okus koji se ne zaboravlja

Sastojci:

– 1 glavica kiseli kupus

– 4 glavice crni luk

– 2 straka praziluk

– 3 male soljice pirinac

– 1 kasika sitna aleva paprika

– 1 kasika krupna ljuta ili slatka paprika

– so, biber, lovorov list, ulje

Priprema:

Na ulju proprzimo seckani luk i praziluk, dodamo oprani pirinac i przimo na srednju temperaturu dok pirinac ne dobije staklast sjaj. Dodamo soli, crnog bibera, slatke mlevene paprike i ljuta tucana paprika (ko ne voli ljuto moze slatka).

Na dnu posude u koju cemo peci sarmu stavimo malo ulja, ja na dno stavljam sitno seckani sredisnji deo kupusa, a preko njega redjam sarmice. Bolje su kad su manje tako da ja listove secem na manje delove i stavljam po jednu ravnu kasiku fila.

Na sarmice stavljam 2-3 lovorova lista i preko sarmica stavljam cele listove kupusa tako da sarmice ostaju socnije. Prelivamo vrucom vodom (oko 2 prsta iznad sarme), malo pouljamo, pokrijemo posudu poklopcem i stavimo u rerni na 180 C oko 3,5 do 4 casa. Resetka u rerni je postavljena nize od sredine.

Savet:

Sto vise luka i praziluka (i ako je sa mesom) sarma se biti ukusnija, dobro je da je posuda za pecenje visa (serpica) kako ne bi kipilo (ja sam je danas spremala u zemljanoj posudi jer ima poseban ukus), ako je posna nemojte stediti na ulju i sto se duze pece to je bolja, normalno temperatura ne treba biti jaka vec umerena ”da krcka na tivko” kazemo u Makedoniji.

Kad sklonite listove, sarme su socne a nikako prepecene a kad izvadite sarmicu nema uopste tecnosti, samo malo ulja (ovako mozete proveriti na jednom kraju posude ako niste sigurni dali je gotova).

Moze topla, a moze i hladna posto je bez mesa. Najveci drug ove sarmice je komad toplog hleba-lepinjice.

Izvor: zenakraljica.work

BONUS:

Najbolji svjetski recept! Vlažni i ukusni mafini koji se tope u ustima!

Zagrize se dobro ispečen muffin i svi drugi užici – nježni, vlažni, puni okusa – prestaju postojati. Recept je dobar—vrlo nježne mrvice, samo lagano slatkaste koje prijaju vašem nepcu.
Savršene su za doručak, međuobrok ili nešto posebno sa skromnim sastojcima kao što su: jaja, kora citrusa i šećer. Bilo da nemate pojma o pečenju ili ste stručnjak u kuhinji, ovo će učiniti čuda za svakoga.

POTREBNI SASTOJCI:

4 jaja
150 g bijelog šećera
60 ml hladnog mlijeka
60 ml suncokretovog ulja
100 g hladno otopljenog maslaca
125 g nezaslađenog običnog jogurta
8 g vanilin šećera
300 g višenamjenskog brašna
Prstohvat soli

16 g praška za pecivo
Korica 1 limuna ili naranče

KAKO PRIPREMITI UKUSNE MAFINE?

1. Zagrijte i pripremite:
Zagrijte pećnicu na 180°C (oko 350°F). Namastite kalup za muffine ili ga obložite namašćenim papirnatim kalupima.

2. Pomiješajte mokre sastojke:
U velikoj zdjeli za miješanje, hladno mlijeko suncokretovo ulje i hladno otopljeni maslac.
Također jaja s bijelim šećerom dok ne postanu svijetla i kremasta.

3) Umiješajte nezaslađeni obični jogurt i vanilin šećer pazeći da se sve dobro sjedini

4. Suhi sastojci:
U drugu zdjelu: pomiješajte višenamjensko brašno, prašak za pecivo sol.
Miješajte postupnim dodavanjem mokrih sastojaka u suhe sastojke. To treba učiniti nježno lopaticom ili drvenom kuhačom.

Žlicom stavljajte smjesu u pripremljeni kalup za muffine. Učinite to tako da napunite svaku 2/3 tako da imaju mjesta za širenje, ali da se ne prevrnu. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 18-22 minute ili dok drvena čačkalica zabodena u sredinu muffina ne izađe čista. Odozgo bi trebali biti svijetlo zlatnosmeđi, a kada se lagano pritisnu, skočiti natrag.

Žlicom stavite ovo u pripremljeni kalup za muffine, pazeći da svaki napunite do 2/3 tako da imaju mjesta za raširiti, ali ne i prevrnuti. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 375°F 18-22 minute ili dok čačkalica zabodena u sredinu muffina ne izađe čista i dok vrh ne postane lijepo zlatnosmeđi, elastičan na dodir.
Izvadite ih iz pećnice, ostavite da se ohlade u kalupu 5 minuta, pa…

Ohladiti na rešetki….

Poslužite toplo ili na sobnoj temperaturi. Ovi muffini su jednako dobri kao obični s komadićem maslaca na vrhu ili (ne daj Bože!) komadićem pekmeza.