STARINSKA TORTA: Spremna za čas, a okus koji očarava!

Starinski recept za Bomba tortu je prava poslastica koja vas vraća u prošlost, sa bogatstvom ukusa i tekstura koje će oduševiti svakog ljubitelja tradicionalnih kolača. 

Ova torta, sa svojim savršenim slojevima piškote, kremastim filom od plazma keksa i oraha, te karamel šneom od belanaca, donosi sve što je potrebno za nezaboravan desert. Svaki zalogaj će vas podsećati na domaću kuhinju, a kombinacija sočnih kora, bogatog kremastog fila i hrskavog karamel šnea stvoriće pravi trenutak uživanja. Bomba torta je savršen izbor za posebne prilike, ali i svakodnevna druženja koja zahtevaju nešto zaista izvanredno.

Sastojci za piškotu: 
6 jaja
6 kašika šećera
2 kašike mlevenog plazma keksa
4 kašike mlevenih oraha
Sastojci za krem: 
6 žumanaca
200 gr šećera
250 gr margarina
300 gr mlevenog plazma keksa (-2 kašike koje su za piškotu)
200 gr mlevenih oraha
2 dcl soka od narandže (može gusti od breskve i jabuke)
Sastojci za karamel šne od belanaca: 
6 belanaca
300 gr šećera (od toga se 6 kašika uprži)

BONUS:

Ovaj recept iz Grčke oduševljava sve! Crvene paprike punjene feta sirom!

Punjene paprike godinama su ostale popularno jelo. Ovaj jedinstveni recept uzdiže tradicionalni obrok sa ukusnim nadjevom od grčkog feta sira, polutvrdog sira, svježe rajčice i mirisnog bilja.

Ove punjene paprike garantirano će ostaviti dojam, bilo da ste u potrazi za zasitnom večerom ili izvanrednim prilogom. Oni ne samo da daju fantastičan okus, već također pružaju obilje hranjivih tvari. Mješavina pečene crvene paprike i kremastih sireva rezultira ugodnim i zadovoljavajućim obrokom od kojeg će vaša obitelj tražiti još. Bilo da zabavljate goste ili tražite nove recepte s povrćem, ovo će jelo zasigurno postati omiljeno jelo u vašem domu.

POTREBNI SASTOJCI: Za ovaj recept skupite 5 crvenih paprika, 400 grama grčkog feta sira, 100 grama polutvrdog sira, 1 češanj češnjaka, 100 grama nasjeckanih rajčica, malo korijandera, 200 grama jogurta, 2 žlice maslina. ulje, papar po želji, origano po ukusu i krema od balzamičnog octa za prelijevanje.

Kako se rade paprike punjene feta sirom?

Prvo prikupite sve potrebne sastojke. Zatim zagrijte pećnicu na 200°C (392°F). Nakon toga na redu je priprema paprike.
Započnite tako da crvenim paprikama odrežete vrhove, a zatim uklonite sjemenke i kožicu. Zatim možete nastaviti s pripremom smjese od sira.

Započnite s lomljenjem 400 g grčkog feta sira u male komadiće u zdjeli. Zatim narendajte 100g polutvrdog sira i pomiješajte sa izmrvljenom fetom.
Pomiješajte smjesu od sira sa sitno nasjeckanim režnjevima češnjaka. 100 g rajčice narežite na ploške i umiješajte u smjesu.

Korijander narezan na kockice pomiješajte sa sadržajem posude, zatim dodajte jogurt i maslinovo ulje.
U smjesu od sira umiješajte 200 g jogurta. Zatim pokapajte 2 žlice maslinovog ulja preko sjedinjene smjese.
Sve sastojke dobro izmiješajte i popaprite po ukusu. Nakon što je sve dobro izmiješano, počnite sastavljati jelo i stavite ga u pećnicu da se zapeče.

Crvene paprike napunite smjesom od sira za pripremu. Zatim pređite na pečenje paprika.
Stavite punjene paprike u posudu za pečenje i pokapajte ih maslinovim uljem, pazeći da su dobro prekrivene.

Ravnomjerno rasporedite origano po paprikama, a zatim ih stavite u zagrijanu pećnicu da se peku 45 minuta. Ovim postupkom paprike će postati mekane, a nadjev će dobiti lijepu zlatnosmeđu boju.

Poslužiti:
Prije posluživanja pečene paprike obilato prelijte mješavinom vrhnja i balzamičnog octa. Uživajte u prekrasnoj mješavini okusa dok uživate u paprikama punjenim sirom.
Za ispunjen obrok razmislite o spajanju punjenih paprika s hrskavom salatom. Kako biste poboljšali doživljaj objedovanja, obroku dodajte prilog od hrskavog kruha.