Šumski gulaš” – Gljive u umaku: Bakin recept koje nećete moći odoliti

Ovaj recept donosi sve čari šume direktno na vaš tanjir – spoj svježih i suhih gljiva, začina koji savršeno naglašavaju njihov jedinstveni okus. Vegetarijanska verzija ovog jela pruža puninu okusa bez mesa, ali možete ga prilagoditi prema vlastitim željama.

Šumski gulaš je savršen uz tjesteninu, njoke, krompir, ili čak kao samostalno jelo. Uz čašu bijelog vina, stvorit ćete neodoljiv gurmanski užitak, idealan za ljubitelje gljiva i prirodnih aroma!

Sastojci:

  • 500 g šampinjona
  • 250 g bukovača, vrganja ili lisičica (možete kombinirati vrste po želji)
  • 100 g sušenih vrganja
  • 1-2 glavice crnog luka
  • 4-5 češnja bijelog luka

Začini:

  • Sol, papar, ljuta crvena paprika
  • Sušeni mažuran, timijan (majčina dušica), kadulja
  • 2 lovorova lista
  • 1-2 žlice brašna ili gustina

Tečnosti:

  • 1 dcl povrtnog temeljca (ili goveđe juhe)
  • 1 dcl bijelog vina

Za završni dodir:

  • Sjeckani peršun
  • Parmezan za serviranje
  • 1-2 žlice maslaca
  • 1-2 žlice maslinovog ulja

Priprema:

  1. Priprema sušenih gljiva: Namočite sušene gljive u hladnoj vodi na 10-15 minuta. Nakon što omekšaju, ocijedite ih, a tekućinu sačuvajte za kasnije.

  2. Priprema svježih gljiva: Očistite šampinjone, bukovače, vrganje ili lisičice, a zatim ih narežite na ploške. Pospite ih sitno zdrobljenim bijelim lukom.

  3. Pirjanje: U velikoj tavi zagrijte jednaku količinu maslaca i maslinovog ulja. Na srednje jakoj vatri popržite crni luk dok ne postane staklast, a zatim dodajte narezan bijeli luk i gljive. Pirjajte dok tekućina iz gljiva ne ispari, a gljive se lagano preprže.

  4. Dodavanje sušenih gljiva i tekućine: Dodajte namočene sušene gljive i tekućinu u kojoj su se namakale (ako je imate), ili povrtni temeljac. Nastavite pirjati dok tekućina ponovno ne ispari, a gljive postanu mekane.

  5. Začini: Začinite po ukusu – dodajte sol, papar, ljutu crvenu papriku, mažuran, timijan, kadulju i lovorove listove. Ako volite jači okus začina, slobodno dodajte više.

  6. Zgušnjavanje umaka: U dcl bijelog vina otopite 1-2 žlice gustina i dobro promiješajte dok ne dobijete glatku smjesu. Dodajte ovu smjesu u gulaš i kuhajte još nekoliko minuta dok umak ne postane gust i kremast.

  7. Završni dodiri: Na kraju umiješajte obilje sitno sjeckanog peršuna za svježinu i miris.

Posluživanje: Poslužite šumski gulaš uz tjesteninu, njoke ili pečen krompir. Za dodatnu kremoznost, naribajte parmezan po vrhu i poslužite uz čašu kvalitetnog bijelog vina.