U želji da svoj organizam ojača na prirodan način, odlučila sam da isprobam jedan savjet koji sam dobila od stare komšinice. Rekla mi je: “Svako jutro, prije nego što išta pojedeš, uzmi jedan list čuvarkuće i progutaj. Bićeš kao nova!” U početku sam bila skeptična. Kako jedan običan list iz saksije na prozoru može da ima takvu moć? Ali kako nisam imala šta da izgubim, odlučila sam da pokušam.
Prvi jutro je bilo neobično. Otrgla sam jedan mesnati list čuvarkuće, oprala ga i polako sažvakala. Ukus nije bio strašan, pomalo kiselkast i osvježavajući, kao da ste pojeli kombinaciju aloje i limuna. Nije mi smetao, ali nisam očekivala čudo odmah. Tog dana nisam primijetila ništa posebno, osim možda malo bolje probave.
Drugi i treći dan donijeli su već prve male promjene. Imala sam više energije ujutro, osjećala sam se lakše. Stomak mi nije bio nadut kao obično, a što je najvažnije, nisam imala onaj uobičajeni umor nakon ručka. Osjećala sam kao da se moje tijelo budi iz nekog dugog sna.
Do četvrtog dana već sam se navikla na novu jutarnju rutinu. Bilo je gotovo refleksno – ustanem, uzmem jedan list čuvarkuće i progutam. Počela sam primjećivati da mi se koža pročistila. Sitne bubuljice koje su mi redovno iskakale oko brade i čela, počele su da se povlače. Čak su i koleginice s posla primijetile da mi je ten svježiji.
Peti dan me zatekao sa jednim zanimljivim uvidom – više nisam imala potrebu za kafom odmah ujutro. Ranije nisam mogla da funkcionišem bez šolje crne kafe čim otvorim oči, ali sada sam je pila tek kasnije, više iz navike nego iz potrebe.
Šesti i sedmi dan su mi donijeli dodatno olakšanje u želucu. Godinama sam imala problema s gastritisom i osjećajem težine nakon jela. Iako nisam koristila nikakvu terapiju tih dana, primijetila sam da su simptomi gotovo nestali. Nisam više imala onaj dosadni osjećaj žarenja ni pritisak u stomaku.
Nakon nedjelju dana svakodnevne upotrebe čuvarkuće, osjećala sam se kao da sam resetovala svoj organizam. Nisam koristila nikakve dodatke, nije bilo dijeta ni rigoroznih režima – samo jedan mali list svako jutro. I to mi je dalo više koristi nego mnogi suplementi koje sam ranije isprobavala.
Onda sam, iz znatiželje, odlučila da pročitam šta nauka kaže o čuvarkući. Bila sam šokirana kada sam otkrila koliko je ta biljka zapravo moćna. Tradicionalno se koristi u narodnoj medicini za liječenje cista, upala uha, rana, pa čak i problema s imunim sistemom. Njeni listovi bogati su antioksidansima, taninima, flavonoidima i prirodnim antibioticima.
Čuvarkuća pomaže u detoksikaciji tijela, jača imunitet, ubrzava varenje, a pomaže i kod problema sa sinusima, kožnim oboljenjima i čak djeluje umirujuće na nervni sistem. Njeno ime nije slučajno – nekada se vjerovalo da ona “čuva kuću” od zla, ali izgleda da još više čuva naše tijelo.
Sastojci koji se nalaze u njenim listovima mogu pomoći i kod visokog pritiska, regulacije holesterola i čak kao pomoć pri mršavljenju. U narodnoj medicini često se koristi i kao prirodni lijek za žene koje imaju ciste na jajnicima, kao i za ublažavanje simptoma PMS-a.
Naravno, kao i sa svakim prirodnim lijekom, treba biti oprezan. Ne preporučuje se trudnicama, dojiljama, niti osobama sa teškim hroničnim bolestima da je koriste bez savjeta ljekara. Takođe, ne treba je konzumirati u velikim količinama jer može izazvati blage probavne tegobe.
U mom slučaju, jedna nedjelja bila je dovoljna da me uvjeri u njenu moć. I danas nastavim da je uzimam nekoliko puta sedmično, ne više svakog dana, jer je balans ipak najvažniji. Osjećaj lakoće, čiste kože i bolje probave ne bih mijenjala ni za šta.
Bonus savjet: Ako imate biljku čuvarkuće kod kuće, iskoristite je. Samo jedan list dnevno, na prazan stomak, može napraviti veliku razliku. Ali ako je nemate, možete je pronaći na pijaci ili čak u prodavnicama zdrave hrane u obliku soka ili kapsula – iako je najbolje koristiti svježu. I naravno, obavezno je operite prije konzumacije!